Ai un service auto? Iata ce obligatii de mediu trebuie sa indeplinesti

Ai-un-service-auto-Iata-ce-obligatii-de-mediu-trebuie-sa-indeplinesti

Continuam seria articolelor de nisa cu unul pentru care am primit des intrebari. Proprietarii de service-uri auto nu sunt lipsiti de obligatii catre autoritatile de mediu si trebuie sa stie ca nerespectarea lor poate duce chiar la sistarea activitatii. Iata ce obligatii de mediu trebuie sa indeplinesti daca ai un service auto.

Primul aspect de care trebuie sa tii cont, daca ai vopsitorie sau spalatorie in cadrul activitatii de service este obtinerea si vizarea periodica a autorizatiei de mediu, despre care am scris curand – 4 idei de retinut.

#ATENTIE la orice modificare in activitatea companiei dupa data emiterii autorizatiei de mediu – pentru care aveti obligatia de a notifica autoritatea competenta inainte de a le realiza.

Este important de stiut ca obligatiile de mediu nu se rezuma la autorizatia de mediu, oricat de importanta ar fi detinerea ei.

Urmatoarea etapa este cea in care trebuie sa verifici in autorizatia de mediu ce va trebui sa monitorizezi: ce indicatori (apa/ aer/ sol) si cu ce frecventa, ce raportari, evidente si declaratii ai de efectuat.

#atentie nerespectarea prevederilor autorizatiei poate duce la suspendarea autorizatiei (pe perioada suspendarii este interzisa desfasurarea activitatii)

Al doilea aspect importat este legat de deseuri.

Este necesara stabilirea unui responsabil din randul angajatilor proprii sau o terta persoana care sa asigure indeplinirea obligatiilor de mediu conform legislatiei in vigoare, respectiv identificarea, clasificarea si gestionarea deseurilor generate.

Principalele deseuri generate in urma activitatii de service auto sunt:

  • Deseuri municipale care provin de la angajatii proprii sau de lavizitatori
  • Deseuri de vopsele si solventi
  • Deseuri uleiuri uzate la schimburile de ulei
  • Deseuri filtre de aer, filtre de ulei
  • Deseuri de ambalaje de la piesele auto: carton, plastic, lemn
  • Deseuri din inlocuirea componentelor avariate sau stricate: metal, plastic, sticla
  • Deseuri anvelope uzate
  • Deseuri acumulatori uzati
  • Deseuri surse de iluminat

Un audit de deseuri este solutia pe care Green Environment Support o recomanda tuturor celor care vor sa se asigure ca toate deseurile sunt identificate corespunzator si ca au implementate cele mai bune solutii.

Utilizarea substantelor chimice periculoase sau a solventilor atrage dupa sine o serie de evidente si raportari specifice de care este important ca orice service sa tina cont. De asemenea daca provin din import, in functie de frazele de risc, este foarte probabil sa fie necesar sa le declari si sa platesti pentru ele la Administratia Fondului pentru Mediu.

Uleiurile minerale sunt prezente in cazul majoritatii agentilor economici care desfasoara activitati de service iar raportarea semestriala a acestora nu trebuie omisa,  intrucat poate atrage dupa sine sanctiuni.

In cazul in care un service auto decide sa isi aduca consumabilele din afara Romaniei va fi necesar sa intocmeasca si declaratiile catre Administratia Fondului pentru Mediu. Contributiile pentru care poate fi eligibil sunt urmatoarele:

  • o contributie de 2 lei/kg, datorata de operatorii economici care introduc pe piata nationala bunuri ambalate
  • o contributie de 2% din valoarea substantelor clasificate prin acte normative ca fiind periculoase pentru mediu, introduse pe piata nationala de catre operatorii economici;
  • o contributie de 2 lei/kg anvelopa, datorata de operatorii economici care introduc pe piata nationala anvelope noi si/sau uzate destinate reutilizarii, pentru diferenta dintre cantitatile de anvelope corespunzatoare obligatiilor anuale de gestionare prevazute in legislatia in vigoare si cantitatile efectiv gestionate;
  • o taxa de 0,3 lei/kg, aplicata o singura data cantitatilor de uleiuri, pe baza minerala, semisintetice, sintetice, cu sau fara adaosuri, datorata de catre operatorii economici care introduc pe piata nationala astfel de produse. Taxa se evidentiaza distinct pe documentele de vanzare.

Anvelopele uzate au impact major asupra mediului, motiv pentru care conform HG 170/ 2004 agentii economici care pun pe piata anvelope noi sau uzate destinate reutilizarii au si obligatia de a raporta anual Comisiei Nationale pentru Reciclarea Materialelor din cadrul Ministerului Economiei si Comertului si Ministerului Agriculturii, Padurilor, Apelor si Mediului, pana la data de 15 martie, urmatoarele date, conform anexei nr. 4:

  • cantitatea de anvelope introdusa pe piata in anul anterior celui pentru care se face raportarea, conform tabelului nr. 4a) prevazut in anexa nr. 4;
  • cantitatea de anvelope uzate colectata, predata pentru reutilizare, refolosire ca atare, resapare, reciclare si/sau valorificare termoenergetica, in anul precedent, conform tabelului nr. 4b) prevazut in anexa nr. 4.

Pe scurt, tine cont ca trebuie sa ai:

  • Evidenta lunara a gestiunii deseurilor – se intocmeste lunar si se raporteaza anual
  • Evidenta lunara a substantelor si preparatelor periculoase
  • Raportarea semestriala a uleiurilor gestionate
  • Declararea la AFM in functie de contributiile pentru care esti eligibili

Foto credit www.pixabay.com