
Responsabil de mediu sau consultant de mediu?
Pentru identificarea cat mai corecta a diferentelor dintre cei doi termeni, ar fi indicat sa plecam in prima faza de la nomenclatorul privind clasificarea ocupatiilor din Romania (COR).
Conform legislatiei in vigoare, toate firmele si persoanele fizice autorizate din Romania sunt obligate sa incadreze salariatii folosind codurile COR (Clasificarea Ocupatiilor din Romania) de aceea vom porni de la aceasta clasificare in identificarea diferentelor dintre cei doi termeni.
Interogand lista privind clasificarea ocupatiilor, am regasit doar Responsabilul de mediu, in Categoria 3 – tehnicieni si alti specialisti din domeniul tehnic, subcategoria 3257- inspectori in domeniul protectiei mediului si sanatatii ocupationale, asimilati, fiind codat cu simbolul numeric 325710.
Consultantul de mediu nu a fost identificat in cadrul unui singur cod COR, lucru lesne de inteles intrucat acesta detine un cumul de specializari si atributii extrem de diversificate, activitatile realizate putandu-se regasi in fisele de post intocmite pentru majoritatea codurilor specifice subcategoriei 3257- inspectori in domeniul protectiei mediului si sanatatii ocupationale, asimilati, consultantul de mediu fiind astfel, in masura sa desfasoare activitati specifice codurilor 325702-manager al sistemelor de management de mediu, 325710-responsabil de mediu, 325703-auditor de mediu, 325713-specialist in managementul deseurilor, etc.
Ce spune legislatia de mediu?
Inainte de a cauta cele doua ocupatii in COR, trebuie identificata in legislatia de mediu existenta obligativitatii desemnarii unor persoane care sa gestioneze problemele de mediu ale companiilor.
Atributiile specifice responsabilului de mediu au aparut in principal datorita cerintei prevazute in OUG. nr. 195/2005 privind protectia mediului, prin care persoanele juridice care desfasoara activitati cu impact semnificativ asupra mediului organizeaza structuri proprii specializate pentru protectia mediului. Conform acestei cerinte, sunt vizate in principal companiile care detin autorizatie de mediu si care sunt considerate, prin prisma activitatilor desfasurate, cu impact semnificativ asupra mediului.
O alta solicitare legislativa, o regasim in OUG 92/2021 privind regimul deseurilor, de aceasta data adresata tuturor generatorilor de deseuri, indiferent de activitate, capacitate, detinere sau nu a autorizatiei de mediu si care mentioneaza faptul ca „detinatorii/producatorii de deseuri persoane juridice, comerciantii, precum si operatorii economici au obligatia sa desemneze o persoana din randul angajatilor proprii care sa urmareasca si sa asigure indeplinirea obligatiilor prevazute de prezenta lege sau sa delege aceasta obligatie unei terte persoane”;
Diferentele majore intre responsabilul de mediu si consultantul de mediu
In privinta evaluarii diferentelor majore intre responsabilul de mediu si consultantul de mediu putem spune ca acestea nu se limiteaza la atributiile prevazute in fisa postului, constand in principal in capacitatile acestora din urma de a identifica problemele de mediu specifice unei game extrem de diverse de domenii de activitate si de a propune solutiile optime in vederea conformarii atat legislative cat mai ales in raport cu cerintele pietei si comunitatilor in care activeaza respectivele companii.
In privinta pregatirii profesionale, ambii trebuie sa detina studii superioare, de preferat in domenii conexe protectiei mediului, acestea fiind completate ulterior cu diferite cursuri de specialitate (audit, management de mediu, sustenabilitate, sisteme informationale geografice, prelevare si interpretare date, realizare rapoarte tehnice, etc).
Diferentele apar insa ulterior, in momentul in care se decide modalitatea de aplicare a tuturor cunostiintelor dobandite si dezvoltarea personala si/sau in cadrul unui grup de experti.
Simplu versus complex
Responsabilul de mediu este angajat intern in cadrul unei companii cu un anumit specific de activitate si in functie de complexitatea proceselor tehnologice si a obligatiilor in domeniul protectiei mediului, acesta intra in contact cu un numar restrans de probleme de mediu, solutiile putand fi de multe ori dificil de extrapolat in cazul altor companii.
In linii mari acesta se ocupa cu verificarea conformarii legislative a companiei, identificarea necesitatii obtinerii anumitor acte de reglementare specifice in domeniul protectiei mediului (aviz de mediu, acord de mediu, autorizatie de mediu, notificare si/sau autorizatie/aviz de gospodarirea apelor, acord de preluare ape uzate, etc), verificarea ulterioara a respectarii cerintelor impuse in cadrul acestor autorizatii, instruirea angajatilor pe probleme de mediu, monitorizarea factorilor de mediu si realizarea rapoartelor specifice catre autoritati, auditarea interna a sistemului de management de mediu si identificarea unor solutii de conformare, prevenire, reducere sau inlaturare a efectelor impactului generat de companie asupra mediului.
In schimb, consultantul de mediu, intrucat preia responsabilitatile de mediu ale mai multor companii, este obligat sa cunoasca specificul fiecarei activitati, particularitatile privind impactul asupra mediului ale acestora si sa propuna solutii dedicate de conformare si dezvoltare durabila atat in relatiile comerciale cu furnizorii/beneficiarii/partenerii cat si in cadrul comunitatilor in care activeaza respectivele companii.
Beneficiarii serviciilor furnizate de consultantii de mediu activeaza in diferite domenii de activitate, putand fi institutii publice, companii din diferite ramuri industriale, exploatari miniere, infrastructura, energie, administratori de arii protejate, etc.
Consultantul de mediu
Consultantul de mediu, prin prisma diversitatii problemelor de mediu cu care se confrunta, intra in contact cu diversi factori existenti in piata, realizeaza analize si statistici ale pietei in privinta identificarii solutiilor eficiente cost/beneficiu referitoare la echipamentele de mediu, managementului deseurilor, responsabilitatilor privind modalitatile optime de gestionare a atingerii tintelor anuale de recicalare/valorificare. Acesta relationeaza cu mult mai multe entitati decat responsabilul de mediu, in special cu autoritatile de reglementare in domeniul protectiei mediului (APM, ANPM, AFM, Ministerul Mediului, Apele Romane), colectori de deseuri, organizatii de transfer de responsabilitate, laboratoare de monitorizare a factorilor de mediu, fiind implicati in diferite parteneriate si asociatii de profil prin care participa la diferite dezbateri, intalniri, conferinte. Consultantul este in permanenta conectat la ultimele noutati in domeniu, atat legislative cat si tehnice.
In majoritatea firmelor mici si medii dar si in cazul celor mari, responsabilul de mediu este singurul care se ocupa de problematica de mediu specifica companiei, existand intradevar si companii care isi permit financiar sa detina un department de mediu, dar care de obicei este integrat, responsabilitatile persoanelor desemnate nefiind doar in domeniul protectiei mediului, ocupandu-se de obicei si de sanatate si securitate, calitate, PSI samd. In comparatie cu responsabilul de mediu, consultantii de mediu lucreaza exclusiv in sfera protectiei mediului, in echipe interdisciplinare, fiind implicati in colective cu diferite specializari conexe (ecologie, inginerie, chimie, biologie, economia mediului, agronomie, hidrologie, etc), existand permanent un schimb de experienta si informatii, putand astfel raspunde rapid celor mai complexe intrebari in domeniul conformarii de mediu, venind proactiv in sprijinul dezvoltarii diferitelor business-uri in acord cu cerintele legislative, identificarea oportunitatilor de reducere a costurilor de mediu si desfasurarea eficienta a activitatilor in relatia cu furnizorii, beneficiarii si comunitatea in care activeaza.
Un alt aspect important de mentionat este faptul ca responsabilul de mediu nu este obligat sa detina acreditarile necesare pentru realizarea diferitelor studii de mediu ce pot fi necesare in vederea obtinerii de catre companiile in care lucreaza, a autorizatiei de mediu, acordului de mediu, autorizatiei de gospodarirea apelor etc.
Consultantii de mediu sunt nevoiti sa obtina acreditarile eliberate de catre Ministerul Mediului necesare realizarii multitudinii de studii de mediu solicitate in special in cadrul procedurilor de obtinere a actelor de reglementare.
Green Environment Support poate asigura suportul in vederea identificarii corecte a tipurilor si a cantitatilor de ambalaje, EEE si BA puse pe piata, identificarea celei mai bune solutii de indeplinire a obiectivelor anuale de valorificare a deseurilor de ambalaje/EEE/BA, realizarea relationarii cu OTR-urile/colectorii/reciclatorii implicati pe tot lantul de trasabilitate a deseurilor, intocmirea declaratiilor catre Administratia Fondului pentru Mediu (AFM), fiind o companie dinamica, activa in piata externalizarii de mediu de peste sase ani, cu o echipa valoroasa de ingineri si consultanti in Bucuresti, Timisoara, Iasi, Cluj si Brasov. Compania ofera servicii complete, eficiente si personalizate, de la consultanta si instruire a personalului, intocmire rapoarte specifice legislatiei pana la studii de mediu si redactarea documentatiilor in vederea obtinerii actelor de reglementare. Green Environment Support este certificata pentru sistemul de management conform EN ISO 14001:2015 si EN ISO 9001:2015, de catre TÜV Austria Cert GMBH. Printre companiile care folosesc solutiile Green Environment Support se numara Banca Transilvania, CA Immo, Cami Comexim, CEL.ro, Chopstix, Dental Med, Dr. Oetker, Flormar, FreyWille, Hotel Capitol, Lagardere Travel Retail, Mapei, Romfracht, Sofiaman, Vacamuuu.