Se apropie si sfarsitul lunii februarie. Ce rapoarte trebuie depuse in aceasta luna catre autoritatile responsabile in domeniul protectiei mediului?
Raportarea catre Autoritatea competenta pentru Protectia Mediului a ambalajelor puse pe piata si a deseurilor de ambalaje generate/gestionate
Conform Ordinului nr. 794/2012 privind procedura de raportare a datelor referitoare la ambalaje si deseuri de ambalaje, persoanele juridice responsabile au obligatia raportarii catre autoritatea competenta pentru protectia mediului, pana la data de 25 februarie a fiecarui an pentru anul anterior, atat a datelor privind modalitatea de gestionare a ambalaje puse pe piata cat si a cantitatilor de deseuri de ambalaje generate/gestionate la punctele de lucru si predate spre reciclare/valorificare operatorilor economici autorizati.
Cine realizeaza aceasta raportare?
Urmatorii operatori economici au obligatia intocmirii si inregistrarii la autoritatea petru protectia mediului a raportarii anuale privind ambalajele si deseurile de ambalaje:
- Operatorii economici care isi indeplinesc in mod individual obiectivele anuale de reciclare/valorificare a deseurilor de ambalaje, obligatii prevazute in Legea nr. 249/2015 privind modalitatea de gestionare a ambalajelor si a deseurilor de ambalaje si care introduc pe piata nationala produse ambalate, supraambaleaza produse ambalate individual in vederea revanzarii, introduc pe piata ambalaje de desfacere sau dau spre inchiriere, sub orice forma, cu titlu profesional, ambalaje. Acestia au obligatia transmiterii raportarii catre Agentia teritoriala pentru protectia mediului (APM).
- Operatorii economici care au incheiat un contract de transfer de responsabilitate cu un OTR (Organism de transfer de responsabilitate) numai pentru o parte din ambalajele puse pe piata au obligatia raportarii doar a cantitatilor de ambalaje netransferate catre OTR – raportarea se realizeaza catre Agentia teritoriala pentru Protectia Mediului pe raza careia se afla sediul social al agentului economic.
- In cazul acestor operatori economici, raportarea privind ambalajele contine date referitoare la ambalajele de desfacere (cele vandute odata cu produsul la punctele de vanzare), ambalajele primare (cele care intra in contact direct cu produsul), ambalajele secundare si de transport (cele folosite pentru supraambalare, ambalarea grupata, sau cele tertiare, folosite pentru transport, cum ar fi cutiile/paletii de transport etc), ambalajele reutilizabile si cele periculoase. In cazul deseurilor de ambalaje, trebuie raportate cantitatile predate catre un operator economic autorizat pentru colectarea, reciclarea si/sau valorificarea deseurilor de ambalaje, datele operatorului si operatiunea de valorificare la care a fost supus deseul.
- Organismele de transfer de responsabilitate raporteaza cantitatile de ambalaje pentru care au incheiat contracte de preluare a responsabilitatilor de atingere a tintelor de reciclare/valorificare in numele operatorilor economici, precum si cantitatile de deseuri de ambalaje gestionate – raportarea se realizeaza anual catre Agentia Nationala pentru Protectia Mediului (ANPM)
- Operatorii economici autorizati pentru desfasurarea activitatii de colectare, reciclare sau valorificare a deseurilor de ambalaje – raportarea se realizeaza catre Agentia teritoriala pentru Protectia Mediului pe raza careia isi desfasoara activitatea agentului economic, pentru fiecare punct de lucru detinut. Datele raportate de catre colectori cuprind informatii cu privire la tipurile si cantitatile de deseuri de ambalaje colectate, provenienta acestora si cantitatile trimise spre valorificare/reciclare catre operatorii economici autorizati cu care acestia au incheiate contracte. Reciclatorii/valorificatorii deseurilor de ambalaje au obligatia raportarii datelor privind tipurile si cantitatile preluate, provenienta si cantitatile reciclate/valorificate inclusiv metoda de valorificare.
- Comerciantii de deseuri de ambalaje – raporteaza catre Agentia Nationala pentru Protectia Mediului, date ce cuprind informatii cu privire la cantitatile de deseuri de ambalaje preluate, provenienta acestora si cantitatile comercializate catre operatorii economici autorizati pentru colectarea/reciclarea/valorificarea deseurilor.
- Administratia publica locala raporteaza deseurile de ambalaje municipale colectate prin intermediul operatorilor economici care asigura salubrizarea localitatilor si cu care acestia au incheiate contracte. Raportarea se realizeaza catre Agentia teritoriala pentru Protectia Mediului competenta la nivelul judetului de care apartine administratia publica locala, datele raportate referindu-se la tipurile si cantitatile de deseuri de ambalaje din deseurile municipale colectate separat si/sau sortate ulterior in statiile de sortare, cantitatile trimise catre reciclatori, valorificatori, comercianti sau la eliminare finala in depozitele de deseuri.
Ce tipuri de deseuri de ambalaje sunt raportate?
Sunt raportate deseurile de ambalaje incadrate conform Directivei nr. 2008/98/CE privind deseurile, cu modificarile si completarile ulterioare si a HG nr. 856/2002 privind evidenta gestiunii deseurilor si pentru aprobarea listei cuprinzand deseurile, inclusiv deseurile periculoase, cu completarile ulterioare. Acestea sunt incadrate in categoria 15 – Deseuri de ambalaje, subcategoria 15 01 ambalaje (inclusiv deseurile de ambalaje municipale colectate separat), codurile fiind 15 01 01 ambalaje de hartie si carton, 15 01 02 ambalaje de materiale plastic, 15 01 03 ambalaje de lemn, 15 01 04 ambalaje metalice, 15 01 07 ambalaje de sticla, 15 01 10* ambalaje care contin reziduuri sau sunt contaminate cu substante periculoase, 15 01 11* ambalaje metalice care contin o matrita poroasa formata din materiale periculoase (de exemplu, azbest), inclusiv containere goale pentru stocarea sub presiune.
Este suficienta raportarea catre autoritati a ambalajelor si a deseurilor de ambalaje doar in format hartie?
Conform Ordinului nr. 794/2012 privind procedura de raportare a datelor referitoare la ambalaje si deseuri de ambalaje, raportarea se transmite atat in format hartie cat si in format electronic (.xls).
In practica, raportarea in format electronic se realizeaza de fapt in SIM (Sistemul Integrat de Mediu), portal gestionat de Agentia Nationala pentru Protectia Mediului, care pune la dispozitie un sistem online securizat util tuturor operatorilor economici care desfasoara activitati cu impact asupra mediului. Mai multe informatii AICI.
In cadrul acestui portal, operatorii economici se inregistreaza prin intermediul unui ID si o parola, putand ulterior incarca date si informatii solicitate conform legislatiei de mediu, in domenii diferite si specifice activitatii desfasurate (reglementari, evidenta deseurilor generate/gestionate, chimicale gestionate, ambalaje, uleiuri, emisii etc).Raportarea catre Autoritatea competenta pentru Protectia Mediului a bateriilor sau acumulatorilor pusi pe piata si a deseurilor de baterii sau acumulatori generate/gestionate
O alta raportare de interes in aceasta perioada este reprezentata de raportarea privind bateriile si/sau acumulatorii pusi pe piata si a cantitatilor de deseuri de baterii si acumulatori generate/gestionate. Termenul de depunere a raportarii catre autoritatile de mediu este data de 28 februarie a anului urmator celui in care a avut loc introducerea pe piata a bateriilor si acumulatorilor.
Raportarea este obligatorie conform Ordinului nr. 1399/2009 pentru aprobarea Procedurii privind modul de evidenta si raportare a datelor referitoare la baterii si acumulatori si la deseurile de baterii si acumulatori si a HG nr. 1132/2008 privind regimul bateriilor si acumulatorilor si al deseurilor de baterii si acumulatori
Cine realizeaza raportarea privind bateriile si acumulatorii?
- Producatorii/importatorii de baterii si/sau acumulatori raporteaza anual Agentiei Nationale pentru Protectia Mediului, atat tipul si cantitatea de baterii si acumulatori produse/importate/exportate cat si tipul si cantitatea de deseuri de acumulatori si baterii colectate, tratate, reciclate sau exportate.
In situatia in care producatorii/importatorii de baterii si/sau acumulatori aleg sa transferare catre un OTR, pe baza de contract, responsabilitatile privind organizarea colectarii bateriilor si acumulatorilor pusi pe piata si devenite ulterior deseuri in Romania, raportarea catre Agentia Nationala pentru Protectia Mediului se va realiza de catre aceste OTR-uri. - Operatorii economici care colecteaza deseuri de baterii si acumulatori raporteaza anual Agentiei pentru Protectia Mediului in competenta careia se afla punctul de lucru, date privind tipul si cantitatea de deseuri de baterii si acumulatori colectate si trimise spre tratare si/sau exportate.
- Operatorii economici care trateaza deseuri de baterii si acumulatori raporteaza anual Agentiei pentru Protectia Mediului in competenta careia se afla punctul de lucru, atat date privind tipul si cantitatea de deseuri de baterii si acumulatori preluate, tratate si/sau exportate cat si tipurile si cantitatile de deseuri rezultate in urma tratarii inclusiv destinatarul acestor tipuri de deseuri si metodele de valorificare/eliminare la care sunt supuse.
Ce tipuri de baterii si acumulatori sunt raportate?
Obligatiile de raportare se refera la bateriile si acumulatorii introdusi pe piata (produsi sau importati) si care se incadreaza conform Ordinului nr. 669/1304/2009 in cele trei categorii:
- baterii sau acumulatori portabili (alcaline, litiu, zinc-carbon, nichel cadmiu, plumb, litiu-ion, litiu-polimer, etc),
- baterii sau acumulatori auto (plumb acid, nichel-cadmiu, etc),
- baterii sau acumulatori industriali (plumb acid, nichel-cadmiu, etc).
Conform HG nr. 1132/2008 privind regimul bateriilor si acumulatorilor si al deseurilor de baterii si acumulatori, cele trei categorii de baterii sau acumulatorii sunt definite astfel:
- ,,baterie sau acumulator portabil – orice baterie sau acumulator, baterie tip pastila, ansamblu de baterii care este sigilat, poate fi transportat manual si nu este nici baterie industriala sau acumulator industrial, nici baterie ori acumulator auto,,
- ,,baterie sau acumulator auto – orice baterie sau acumulator destinat sa alimenteze sistemele auto de pornire, iluminat ori de aprindere,,
- ,,baterie sau acumulator industrial – orice baterie sau acumulator proiectat exclusiv pentru utilizare industriala ori profesionala sau folosit in orice tip de vehicul electric,,
Conform Directivei 2006/66/CE privind bateriile si acumulatorii si deseurile de baterii si acumulatori, bateriile sau acumulatorii portabili pot fi cei cu o singura celula (cum ar fi bateriile AA sau AAA) si bateriile si acumulatorii folositi de consumatori sau profesionisti in telefoanele mobile, calculatoarele portabile, uneltele electrice fara fir, jucariile si aparatele de uz casnic, cum ar fi periutele de dinti electrice, aparatele de ras si aspiratoarele portabile (inclusiv echipamentul similar utilizat in scoli, magazine, restaurante, aeroporturi, birouri sau spitale), precum si orice baterie sau acumulator pe care consumatorii il pot folosi in aplicatii gospodaresti obisnuite.
Exemplele de baterii si acumulatori industriali includ bateriile si acumulatorii folositi pentru alimentarea de urgenta sau de rezerva cu energie electrica in spitale, aeroporturi sau birouri, bateriile si acumulatorii folositi in trenuri sau aeronave, precum si bateriile si acumulatorii folositi pe platformele petroliere marine sau in faruri. Exemplele includ, de asemenea, bateriile si acumulatorii proiectati exclusiv pentru terminalele portabile de efectuare a platilor in magazine si restaurante, pentru cititoarele de coduri de bare din magazine, pentru echipamentele video profesionale pentru canalele de televiziune si studiourile profesionale, pentru lampile miniere si lampile de scafandru atasate la castile de miner si de scafandru utilizate de profesionisti, bateriile si acumulatorii de rezerva pentru usile electrice pentru a preveni blocarea sau zdrobirea persoanelor, bateriile si acumulatorii folositi pentru aparatele de masurat si de control sau in diferite tipuri de echipamente de masurat si de control, precum si bateriile si acumulatorii folositi pentru panourile solare, in aplicatii fotovoltaice si in alte aplicatii care utilizeaza energie regenerabila. Bateriile si acumulatorii industriali includ, de asemenea, bateriile si acumulatorii folositi la vehiculele electrice, precum automobilele, scaunele cu rotile, bicicletele, vehiculele utilizate in aeroporturi si vehiculele de transport automat. Pentru a completa aceasta lista neexhaustiva de exemple, orice baterie sau acumulator care nu este etans si auto ar trebui considerat ca fiind industrial.
Green Environment Support poate asigura suportul in vederea identificarii corecte a tipurilor si a cantitatilor de ambalaje, EEE si BA puse pe piata, identificarea celei mai bune solutii de indeplinire a obiectivelor anuale de valorificare a deseurilor de ambalaje/EEE/BA, realizarea relationarii cu OTR-urile/colectorii/reciclatorii implicati pe tot lantul de trasabilitate a deseurilor, intocmirea declaratiilor catre Administratia Fondului pentru Mediu (AFM), fiind o companie dinamica, activa in piata externalizarii de mediu de peste sapte ani, cu o echipa valoroasa de ingineri si consultanti in Bucuresti, Timisoara, Iasi, Cluj si Brasov. Compania ofera servicii complete, eficiente si personalizate, de la consultanta si instruire a personalului, intocmire rapoarte specifice legislatiei pana la studii de mediu si redactarea documentatiilor in vederea obtinerii actelor de reglementare. Green Environment Support este certificata pentru sistemul de management conform EN ISO 14001:2015 si EN ISO 9001:2015, de catre TÜV Austria Cert GMBH. Printre companiile care folosesc solutiile Green Environment Support se numara Banca Transilvania, CA Immo ,Camera Auditorilor Financiari din Romania, Cami Comexim, CEL.ro, Chopstix, Dental Med, Dr. Oetker, Flormar, FreyWille, Hotel Capitol, Lagardere Travel Retail, Mapei, Romfracht, Sofiaman, Vacamuuu.
Autor: Viorel Ionescu