De ce expertiza si impartialitatea sunt esentiale in consultanta de mediu

De-ce-expertiza-si-impartialitatea-sunt-esentiale-in-consultanta-de-mediu

De cele mai multe ori, companiile ajung sa solicite serviciile unei firme de consultanta, pentru buna desfasurare a activitatii, atunci cand se lovesc de un control sau de lipsa unor avize/autorizatii de mediu. Ne-am gandit astazi sa subliniem ce trebuie sa stii despre firma de consultanta, ce este dar mai ales ce nu trebuie sa fie.

In incercarea de a raspunde in scris tuturor provocarilor voastre, vorbim astazi despre consultanta de mediu – cine o ofera, ce trebuie sa cuprinda si de ce impartialitatea este criteriul de baza in acest demers.

Daca ai un litigiu in companie mergi la avocat. Daca ai un control de la autoritatea fiscala mergi la expertul contabil. Cand ai un control de la autoritatile de mediu, la cine mergi? La expertul de mediu. Expert care nu este neaparat omul intern, nici contabilul si nici cel din compania care se ocupa de colectarea deseurilor sau compania care preia responsabilitatea privind ambalajele ci este recomandat sa fie un consultant extern care poate reprezenta compania si oferi solutii de la cei mai buni furnizori din piata.

Ce inseamna acest lucru? Inseama ca un consultant care a gestionat un portofoliu de companii din mai multe industrii si a trecut cu bine de mai multe controale de mediu va sti sa livreze consultanta obiectiva, strict pe nevoia ta, nu pe oferta sa de servicii. Un pachet de servicii conexe contractate din nevoia de reducere a costurilor sau din cea de a avea cat mai putini furnizori de servicii nu este neaparat varianta castigatoare. Intotdeauna un expert va face ceea ce stie mai bine cu o calitate a serviciilor mult mai ridicata decat o persoana care gestioneaza si alte activitati in paralel. In plus aceasta alegere te va proteja de un eventual conflict de interese.

Rolul consultantei de mediu este sa ofere o vedere de ansamblu a serviciilor si obligatiilor companiei, dar si sa fie un ajutor in alegerea celui mai bun furnizor pentru colectarea sau predarea responsabilitatii privind atingerea tintelor de valorificare catre un OIREP (OTR).

De exemplu, un consultant poate sa-ti ofere o lista a operatorilor economici care au licenta de operare/autorizatii de mediu valabile alaturi de tarifele percepute si conditiile contractuale care ar fi cat mai mult in interesul tau.

Cum va ajutam noi?

Noi putem fi avocatii dumneavoastra atunci cand negociati contractele cu furnizorii, cand trebuie sa interpretati legislatia specifica de mediu dar in primul rand expertii de care aveti nevoie dat fiind ca vom avea grija sa nu aveti datorii catre organele abilitate sau raportari care va pot costa activitatea companiei. Vom fi nu doar un auditor extern, ci un doctor care analizeaza lunar “sanatatea” companiei, din punct de vedere al responsabilitatii de mediu.

Ne bucuram sa putem fi consultantii companiilor care ne-au oferit increderea lor si sa fim impartiali in alegerea serviciilor care se potrivesc domeniului si bugetului lor. Suntem de parere ca intotdeauna interesul clientilor nostri primeaza de aceea nu lucram exclusiv cu anumiti furnizori de servicii de colectare sau transfer de responsabilitate ci incercam sa ne consiliem cat mai bine clientii si sa le facilitam accesul la toate optiunile din piata. Serviciile de raportare de mediu si de intocmire de declaratii nu sunt doar simple raportari sau declaratii ci implica o foarte buna cunoastere a legislatiei si specificitatilor.

Va invitam sa ne cunoasteti pentru a identifica cum putem implementa expertiza noastra in beneficiul dumneavoastra, respectand pe deplin legislatia, dar eficientizand costurile si usurand procesul de reglementare a tuturor obligatiilor de mediu.

Foto credit www.pixabay.com