Cum a fost 2021 pentru mediu

Cum-a-fost-2021-pentru-mediu-solutiidemediu.ro

Cum a fost 2021 pentru mediu? La fel de provocator ca pentru fiecare dintre noi. Dar la fel de ofertant, in ceea ce priveste oportunitatile de conformare si reglementare a celor implicati in producerea si generarea de amenintari pentru el. Ne bucuram sa concluzionam ca anul acesta am contribuit la o mai buna conformare de mediu cu cele peste 700 de raportari depuse catre autoritati si peste 4.200 de ore de consultanta in acest sens – dar mai ales in cadrul numeroaselor controale afm trecute cu bine alaturi de clientii Green Environment Support. Pentru acest lucru dar mai ales pentru increderea oferita, va multumim!

Cum ne-a schimbat pandemia stilul de viata?

Cu putin timp inainte de luarea masurilor de izolare din cauza coronavirusului, Comisia Europeana a anuntat Pactul verde european, un program politic cuprinzator, prin care sa se realizeze, pana in 2050, o economie sustenabila si neutra din punctul de vedere al emisiilor de dioxid de carbon printr-o „tranzitie justa”, asigurandu-se ca „niciun loc sau nimeni nu este lasat in urma”. Pactul verde european este raspunsul Europei la criza climatica si a biodiversitatii.

“Sanatatea umana si cea a ecosistemului sunt indisolubil legate. Corpul nostru are nevoie de aer curat, de apa si de hrana in fiecare zi pentru a functiona. Oamenii si comunitatile prospera cand petrec timp in natura, facand miscare, socializand si relaxandu-se. In acelasi timp, cand traim, muncim, mergem la scoala sau la joaca in medii poluate, sufera atat corpul, cat si mintea. Protejarea naturii nu inseamna protejarea planetei. Inseamna asigurarea sanatatii si a unei stari de bine pentru noi insine si pentru copiii nostri. Prevenirea poluarii este o masura de sanatate publica” spune Catherine Ganzleben, pentru Agentia Europeana de Mediu.

„Impactul deplin al COVID-19 asupra sustenabilitatii urbane este inca in curs de evaluare. Pandemia ne-a schimbat stilul de viata ca urmare a utilizarii sporite a dispozitivelor digitale si a muncii de acasa, aspecte care au modificat peisajele urbane si care vor avea un impact de durata asupra transporturilor si a navetei zilnice. In mod similar, este posibil ca cererea pentru locuinte si spatii de birouri sa se schimbe. Datorita traficului redus, acest lucru poate imbunatati calitatea aerului si poate reduce poluarea fonica.” concluzioneaza Ivone Pereira Martins, expert al AEM in domeniul sustenabilitatii urbane.

Ce este sistemul de management de mediu si audit (EMAS) al UE?

In cadrul companiilor o solutie de monitorizare care cu siguranta va fi adoptata de din ce in ce mai multe companii este EMAS.

Sistemul de management de mediu si audit al UE sau, pe scurt, EMAS, este un instrument voluntar de management de mediu destinat companiilor si altor organizatii. EMAS este utilizat pentru evaluarea, raportarea si imbunatatirea performantei de mediu a organizatiei, de exemplu pentru reducerea consumului de energie, a consumului de hartie, a generarii de deseuri, a emisiilor de gaze cu efect de sera etc. EMAS a fost instituit de Comisia Europeana in 1993.

Organizatiile se pot inregistra in EMAS daca au un sistem de management de mediu care respecta recomandarile din Regulamentul EMAS. In prezent sunt inregistrate in EMAS peste 4 600 de organizatii.

Ce se schimba?

Primul pas spre schimbare vine in cele mai multe cazuri din educatie. Am sustinut in multe dintre discutiile pe subiecte de mediu cat si in articolele noastre ca educatia joaca un rol esential in intelegerea obligatiilor pe care fiecare dintre noi le are pentru a proteja mediul inconjurator.

Dorim sa va informam ca Educatia de mediu va fi inclusa in programa obligatorie, din anul scolar 2023 – 2024. Ministerul Educatiei in colaborare cu Ministerul Mediului, Apelor si Padurilor au la dispozitie ca pana pe data de 31 decembrie 2022 sa elaboreze  o strategie privind educatia pentru mediu iar aceasta va fi transpusa in planurile-cadru de invatamant primar si gimnazial.

Ce initiative aplaudam?

Cum a fost 2021 pentru mediu-magazin zero waste

-> Buzești nr 20, primul magazin zero waste din București. Spatiu creat din nevoia de a trai intr-o relatie constienta si armonioasa cu tot ce exista.

-> Trupa britanica Coldplay a anuntat ca urmatorul sau turneu mondial va avea o amprenta neta de carbon zero si a lansat un plan de sustenabilitate care include tehnologia de captare directa a carbonului dezvoltata de Climeworks, care indeparteaza dioxidul de carbon din aer si il depoziteaza in siguranta sau il ambaleaza pentru uz comercial in produse precum bauturile gazoase.

-> Doi antreprenori olandezi ajuta la curatarea plajelor, utilizand un robot ce se bazeaza pe inteligenta artificiala, potrivit World Economic Forum. Chistoacele de tigari sunt cele mai frecvente si problematice tipuri de gunoi de pe plaje pentru ca polueaza mediile marine cu plastic si substante chimice daunatoare. Robotul pentru gunoi, BeachBot, foloseste inteligenta artificiala (AI) pentru a detecta gunoiul si pentru a ajuta la curatarea plajelor.

Ce ne rezerva viitorul?

„Europa nu isi va atinge obiectivele stabilite pentru 2030 daca nu se intreprind actiuni urgente in urmatorii 10 ani pentru a solutiona rata alarmanta a pierderii biodiversitatii, impactul crescand al schimbarilor climatice si consumul excesiv de resurse naturale. Potrivit celui mai recent raport privind „Starea Mediului”, publicat de Agentia Europeana de Mediu (AEM), Europa se confrunta cu provocari in domeniul mediului de o amploare si o urgenta fara precedent. Cu toate acestea, raportul sustine ca exista motive de speranta in contextul cresterii sensibilizarii publicului cu privire la necesitatea orientarii catre un viitor durabil, al inovatiilor tehnologice, al initiativelor comunitare in crestere si al intensificarii actiunilor UE, precum Pactul ecologic european.” – citeaza Agentia Europeana de Mediu

Solutiile ce pot fi implementate la nivel local si national pentru a face tranzitia la sustenabilitatea urbana sunt diverse de la crearea unor spatii verzi in orase pana la integrarea transportului public in sisteme de mobilitate activa precum ciclismul si mersul pe jos sau realizarea unor sisteme de reciclare mai eficace. Schimbarea incepe cu fiecare dintre noi si cel mai important este sa contribuim la implementarea acestor solutii si adoptarea lor.

Ceea ce va dorim fiecaruia – un an mai green, mai bun, mai sanatos – echipa Green Environment Support!

Foto credit www.pixabay.com