Anul trecut a scos oamenii din birouri si din punct de vedere al mediului inconjurator acest lucru nu a fost tocmai rau. Insa la o privire mai atenta, trebuie sa vedem daca munca de acasa a fost mai prietenoasa cu mediul sau nu. Plus ca reducerea consumului vine cu reducerea cheltuielilor – obiectiv major al tuturor in 2020. Iata cateva idei despre green work from home, ca parte a campaniei noastre #pasimiciefectemari.
Ai printat mai putin? Extraordinar. Avem o idee si mai buna – data viitoare, incearca sa printezi pe ambele parti ale colii. Majoritatea imprimantelor au aceasta optiune insa putini dintre noi realizam ce impact poate avea.
Ai invatat sa platesti facturile online? Excelent – nu uita sa faci acest lucru si dupa ce masurile nu vor mai fi restrictive. Economisesti nu doar energie ci si foarte mult timp pierdut in trafic. Ba chiar si nervi ☺.
Stai si mai mult pe laptop? Economiseste energie si prelungeste viata laptopului tau inchizandu-l in fiecare seara. La sfarsit de an vei observa ca ai economisit ceva bani reducand consumul de energie.
Ai scapat de paharele de plastic consumate la birou! Renunta si la sertarul plin de pungi din plastic de acasa. Ocupa mult spatiu si tot ce ai nevoie este o sacosa green din supermarket, pe care o vei utiliza de multe ori. Plus ca sigur stii deja ca plasticul se degradeaza cel mai greu.
Vorbesti mult la telefon chiar daca lucrezi de acasa? Scoate incarcatorul din priza daca nu incarci telefonul. Incarcatorul de telefon consuma 95% din energia electrica daca merge in gol.
Mai mult, televizorul, tabletele, sistemul de sunet pot consuma pana la 45% energie electrica daca raman in stand-by. Inchide complet aparatura electrocasnica atunci cand nu o folosesti.
Scrii mai putin si tastezi mai mult? E foarte bine, pentru ca pixurile, desi extrem de folosite sunt nereciclabile, asadar poti sa le eviti si sa le inlocuiesti cu creionul sau stiloul.
Ce faci cu bateriile dupa ce acestea se uzeaza? Speram ca nu le arunci la gunoi, pentru ca este o mare greseala. Bateriile contin acizi si substante nocive care otravesc produsele din jur. Daca in punga cu deseuri alimentare ai aruncat si 2 baterii, intreg produsul se va contamina. Pastreaza bateriile intr-un recipient special si cauta pe internet centre de recilare.
Tot ce se baga in priza sau functioneaza pe baterii, inclusiv becuri sau neoane, si nu mai functioneaza, reprezinta deseuri electrice si electronice (DEEE). Exista multiple companii care se ocupa de colectarea deseurilor de echipamente electrice si baterii in sistem gratuit.
Persoanelor juridice li se ofera si documentele necesare de casare pentru aparatura electrica si electronica.
Acum back to work, speram ca intr-un spatiu mai green, pentru un mediu mai curat. #pasimiciefectemari