Atentie la datoriile catre Administratia Fondului pentru Mediu

Atentie-la-datoriile-catre-Administratia-Fondului-pentru-Mediu

Unul din cele mai citite articole scrise recent pe blog este cel despre obligatiile catre Administratia Fondului pentru Mediu – si nu intamplator. De curand, Administratia Fondului pentru Mediu a trimis somatii de plata cu titlu executoriu catre toti agentii economici care inregistrau datorii cu scadenta depasita, atat pentru datoriile anilor anteriori cat si pentru sumele ce trebuiau achitate pana pe 25.01.2021.

Mai mult, au fost emise avize catre toti agentii economici care se supun controlului incepand cu luna martie 2021 pentru ultimii 5 ani incheiati respectiv 2016-2020, marea majoritate pentru companii care pun pe piata echipamente electrice.

Asa cum am sesizat in numeroase articole si postari, obligatiile catre AFM pot avea un impact major in activitatea unei companii si cunoasterea si respectarea lor este mai mult decat o responsabilitate civica, dar si una fiscala.

Care sunt Obligatiile Fondului pentru Mediu?

Reglementate in principal prin O.U.G 196/2005 privind Fondul pentru Mediu si prin ORDIN Nr. 578/2006 pentru aprobarea Metodologiei de calcul a contributiilor si taxelor datorate la Fondul pentru mediu, cu modificarile si completarile ulterioare, obligatiile AFM difera in functie de sectorul de activitate si au ca finalitate un cumul de taxe si contributii pe care companiile au obligatia sa le achite.

Raportarile catre AFM se redacteaza lunar si se depun pana pe data de 25 a fiecarei luni.

Va invitam sa cititi toate detaliile cu privire la aceste obligatii in articolul Declaratii catre Fondul de Mediu AFM unde am abordat detaliat acest subiect.

Ce am dori insa sa evidentiem este importanta echipamentelor electrice si electronice cat si a bateriilor puse pe piata din Romania pentru prima data.

Toti producatorii sau importatorii de echipamente electrice sunt obligati sa declare lunar catre AFM cantitatea de echipamente vandute in luna respectiva, obligatie ce exista incepand cu anul 2017. Aceeasi regula se aplica si pentru baterii. Chiar si echipamentele achizitionate pentru uz propriu trebuie declarate atata timp cat au fost achizitionate din afara tarii, intrucat la finalul perioadei de viata, ele vor ramane deseuri pe teritoriul Romaniei.

Tinta de reciclare ce trebuie atinsa a fost pana in 2020 de 45% atat pentru echipamente cat si pentru baterii iar taxa ce se percepe pentru neatingerea acestei tinte este de 4 lei/kg exceptand lampile pentru care taxa este de 20 lei/kg. Incepand cu 2021 tinta de reciclare a crescut la 65%. 

#important In luna ianuarie 2021 s-au platit pentru prima data echipamentele electrice si electronice  puse pe piata si declarate in perioada 2017-2019 (ca medie a celor 3 ani) si de asemenea bateriile pentru perioada 2018-2020 tot sub forma mediei ultimilor 3 ani.

Tragem asadar un semnal de alarma pentru companii de a-si reanaliza obligatiile de plata catre Administratia Fondului pentru Mediu.

Majoritatea contribuabililor s-au familiarizat cu obligatiile de a declara ambalajele dar sunt putini care stiu de celelalte obligatii. Avand in vedere ca de anul acesta se platesc si echipamentele trebuie sa fie atenti la acest aspect intrucat sumele datorate pot fi foarte mari.

Greseli frecvente

Din experienta clientilor Green Environment Suport am identificat cateva greseli frecvente, cum ar fi:

  • nu se declara toate tipurile de ambalaje intrucat societatile considera ca trebuie cuprinse doar ambalajele care rezulta din diferenta net-brut trecuta in documentele de import
  • se face o singura declaratie in decembrie pt cantitatile pe tot anul, ceea ce este gresit
  • considera ca daca nu raman deseuri ale ambalajelor respective pe amplasament acestea nu trebuie declarate
  • cred ca predarea deseurilor de ambalaje catre colectori autorizati este suficienta pt a demonstra ca au reciclat si nu pot sa prezinte un dosar complet de trasabilitate in caz de control
  • nu declara echipamentele electrice sau bateriile puse pe piata
  • nu sunt incadrate corect echipamentele electrice sau nu sunt identificate toate categoriile ce trebuie declarate

De luat in calcul ca este extrem de important sa stiti ce sume nedeclarate din urma exista, pentru ca in cazul unei inspectii fiscale ulterioare, dobanzile si penalitatile pot genera un impact financiar major pentru activitatea curenta.

Green Environment Support poate fi un partener corect in idenficarea tipurilor si cantitatilor de ambalaje, EEE si BA puse pe piata dar si in intocmirea si depunerea declaratiilor specifice catre Administratia Fondului pentru Mediu. Clientii nostri beneficiaza de suport in desfasurarea controalelor si de toata experienta noastra dovedita in a gasi solutii eficiente, respectand legislatia si eficientizand costurile.