Procedura de inregistrare a operatorilor economici pentru alternative durabile

Blog-Procedura-de-inregistrare-a-operatorilor-economici-care-introduc-pe-piata-alternative-reutilizabile-durabile

Pe 25 septembrie a fost publicat Ordinul – nr. 2.002/353/2023 pentru aprobarea Procedurii de inregistrare a operatorilor economici care introduc pe piata nationala alternative reutilizabile durabile sau care nu contin plastic la produsele din plastic de unica folosinta, sticle PET care contin plastic reciclat si plastic reciclat pentru a fi incorporat in sticle PET care aduce o noua obligatie de inregistrare pentru anumiti agenti economici.  

Potrivit actului normativ, Administratia Fondului pentru Mediu (AFM) instituie Registrul electronic national al operatorilor economici care introduc pe piata nationala alternative reutilizabile durabile sau care nu contin plastic la produsele din plastic de unica folosinta, sticle PET care contin plastic reciclat si plastic reciclat pentru a fi incorporat in sticle PET, denumit Registrul AFM-APR.

Societatile care trebuie sa se inregistreze in registrul AFM-APR sunt cele care introduc pe piata nationala:

  1. ambalaje de desfacere de unica folosinta : pahare si capace/casolete si capacele lor fabricate din materiale reutilizabile durabile sau care nu contin plastic . In ceasta categorie se pot incadra atat producatorii si importatorii de astfel de ambalaje cat si Horeca
  2. sticle PET care contin plastic reciclat indiferent daca aceste sticle sunt utilizate pentru alimente sau alte tipuri de produse nonalimentare iar categoriile de business care pot sa fie eligibile sunt tot cele enumerate la punctul 1a)
  3. plastic reciclat pentru a fi incorporat in sticle PET (reciclatorii sau importatorii de plastic reciclat care va fi introdus in sticle PET)

Ce trebuie retinut:

Inregistrarea in registru trebuie facuta in 60 de zile de la intrarea in vigoare a prezentului ordin (pana pe 24 noiembrie).

Validarea sau respingerea inregistrarii se va face de catre autoritati in cel mult 15 zile lucratoare de la primirea cererii. In cazul activitatilor noi, acestea se vor inregistra in acelasi termen de 60 de zile de la data inceperii activitatii. Daca activitatea pentru care s-a solicitat inscrierea inceteaza, se va depune o solicitare de radiere intr-un termen de maxim 20 de zile lucratoare.

Pana la data de 25 februarie 2027, autoritatea publica centrala din domeniul mediului si autoritatea publica centrala din domeniul economiei realizeaza o evaluare a procedurii de inregistrare. Inregistrarea se face prin intermediul aplicatiei e-tax pusa la dispozitie de Administratia Fondului pentru Mediu pe baza unei cereri ce trebuie completata.

Instructiunile de completare ale cererii sunt detaliate in << Procedura de inregistrare a operatorilor economici care introduc pe piata nationala alternative reutilizabile durabile sau care nu contin plastic la produsele din plastic de unica folosinta, sticle PET care contin plastic reciclat si plastic reciclat pentru a fi incorporat in sticle PET, din 25.07.2023>> astfel:

Pentru rubrica  „alternative reutilizabile durabile sau care nu contin plastic la produsele din plastic de unica folosinta” se vor completa, pentru fiecare ambalaj  introdus pe piata din aceasta categorie denumirea si materialul/materialele din care este confectionat.

La rubrica „sticle PET care contin plastic reciclat” se vor introduce date referitoare la volumul sticlei, categoria (destinate sa vina in contact cu produse alimentare/ care nu vin in contact cu produse alimentare). Fiecare categorie va trebui sa contina si date referitoare la industriile carora le sunt destinate (de exemplu: industria alimentara, industria bauturilor, industria cosmetica, industria detergentilor etc.).

La rubrica „plastic reciclat pentru a fi incorporat in sticle PET” se va selecta din lista predefinita tara de provenienta a plasticului reciclat, daca aceasta este membra UE, sau se va completa de catre operator, daca este tara terta.

Rubrica referitoare la „numarul/numerele de inregistrare in Registrul Uniunii de tehnologii, reciclatori, procese de reciclare, sisteme de reciclare si instalatii de decontaminare, prevazut la art. 24 din Regulamentul (UE) nr. 1.616/2022 al Comisiei din 15 septembrie 2022 privind materialele si obiectele din plastic reciclat destinate sa vina in contact cu produse alimentare si de abrogare a Regulamentului (CE) nr. 282/2008” se va completa doar de catre operatorii economici a caror activitate intra sub incidenta prevederilor Regulamentului nr. 1.616/2022. Operatorii economici carora nu li s-a alocat pana la data completarii cererii de inregistrare in Registrul AFM-APR un numar de inregistrare in Registrul Uniunii de tehnologii, reciclatori, procese de reciclare, sisteme de reciclare si instalatii de decontaminare vor completa numarul de inregistrare de la Ministerul Sanatatii a notificarii/cererii, conform prevederilor art. 9 alin. (1), art. 10 alin. (2), art. 17 alin. (2), respectiv art. 25 alin. (1) din Regulamentul (UE) nr. 1.616/2022.

Durata de validitate a inregistrarii in Registrul AFM-APR nu poate depasi perioada de valabilitate a documentelor care au stat la baza aprobarii cererii de inregistrare. Operatorii economici care inceteaza sa mai desfasoare activitatea sau activitatile pentru care au solicitat inregistrarea in Registrul AFM-APR sunt obligati sa ceara radierea din registru catre AFM in decurs de 20 de zile lucratoare de la incetarea activitatii.

Green Environment Support va ofera servicii de intocmire a documentatiilor necesare si inregistrare atat in acest registru cat si de depunere a declaratiilor complete catre Administratia Fondului de Mediu, respectand termenele prevazute legal.

Va ajutam cu traducerea obligatiilor catre AFM si stabilirea unor bugete pentru AFM, in functie de obligatiile pe care le aveti. Tu stii ce ai de platit catre AFM?