Ai control pe santier?

Blog-Ai-control-pe-santier-solutiidemediu.ro

Expertii programului Romania Eficienta semnaleaza ca ultimele modificari din legislatia europeana vor avea un impact fara precedent asupra sectorului constructiilor. Pana in 2050, se preconizeaza transformarea cladirilor existente in cladiri cu emisii zero, ceea ce va implica schimbari majore ( Ce schimbari majore sunt pregatite in sectorul constructiilor pentru a se ajunge la cladiri cu emisii zero in 2050 ).

Aceste modificari se concentreaza pe imbunatatirea performantei energetice a cladirilor si pe renovarea in special a celor mai ineficiente cladiri. De asemenea, se va renunta la utilizarea combustibililor fosili pentru incalzire, se va adopta pe scara larga energia regenerabila si se vor adapta cladirile la schimbarile climatice. Aceste masuri vor fi esentiale pentru a face fata provocarilor climatice si pentru a asigura o dezvoltare sustenabila in domeniul constructiilor.

Potrivit Comisiei Europene, cladirile din UE sunt responsabile pentru 40% din consumul nostru de energie si 36% din emisiile de gaze cu efect de sera.

Comisia Europeana si-a impus ca obiectiv ca Europa sa devina primul continent neutru din punct de vedere al emisiilor de CO2 pana in 2050, ceea ce necesita decarbonarea sectorului cladirilor.

Propunerea de revizuire a Directivei privind performanta energetica a cladirilor (EPBD), recent votata in Parlamentul European, contine noile obligatii prevazute pentru toate statele membre, inclusiv Romania.

Daca ai un santier, este important sa fii constient de obligatiile de mediu pentru a te asigura ca activitatile desfasurate respecta legile si regulamentele relevante privind protectia mediului. Iata cateva aspecte cheie pe care ar trebui sa le iei in considerare:

✅Reglementari si autorizari: Familiarizeaza-te cu reglementarile referitoare la protectia mediului in zona in care se desfasoara santierul intrucat o constructie  intr-o zona protejata poate necesita o analiza detaliata si o evaluare a impactului asupra mediului . Asigura-te ca detii toate autorizatiile necesare inainte de a incepe lucrarile.

✅Gestionarea deseurilor: Implementeaza un plan eficient de gestionare a deseurilor generate pe santier. Asigura-te ca sunt identificate corect toate tipurile de deseuri, ca exista contract cu colectorii si ca acestea sunt reciclate sau eliminate corespunzator. Colectarea in santiere lasa de dorit in unele cazuri si deseurile periculoase ajung la groapa de gunoi ceea ce poate duce la poluarea mediului inconjurator si poate avea impact asupra sanatatii populatiei.

✅Protectia resurselor naturale: Ia masuri pentru a proteja resursele naturale  si a nu impacta factorii de mediu : apa , aer, sol. De exemplu  pentru curatatea masinilor care ies din santier ar trebui sa existe o zona cu un sistem de scurgere care sa fie dotat cu un bazin vidanjabil si eventual o statie de preepurare astfel incat sa se evite infiltratiile in sol si ulterior in panza freatica.  Monitorizeaza nivelul de zgomot si praful din atmosfera la limita santierului si ia masuri daca exista depasiri. Astfel vei evita plangerile din partea vecinilor.

✅Energie si emisii: In masura posibilului, ia in considerare utilizarea surselor de energie regenerabila si a practicilor eficiente din punct de vedere energetic pe santier cat si pentru cladirea pe care urmeaza sa o construiesti. Reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera si a consumului de combustibili fosili poate contribui la protectia mediului. Ultimele tehnologii aduc solutii din ce in ce mai inovatoare in aceasta directie.

✅Monitorizarea si raportarea: Efectueaza monitorizarea regulata a impactului activitatilor santierului asupra mediului si asigura-te ca raportezi corespunzator autoritatilor competente. Acest lucru poate implica raportarea eventualelor poluari accidentale, a emisiilor, a cantitatilor de deseuri generate si a altor aspecte relevante.

Un expert te poate indruma astfel incat sa reduci riscurile in cazul unui control din partea autoritatilor dar in primul rand sa protejezi mediul inconjurator  si sa te indrepti spre solutii prietenoase cu mediul.

Cu o experienta de peste 12 ani in piata externalizarii de mediu, Green Environment Support este o companie dinamica, avand o echipa valoroasa de consultanti. Va oferim suport in identificarea neconformitatilor de mediu si solutii eficiente pentru conformare, prevenire, reducere sau eliminare a impactului asupra mediului.

Foto credit www.pixabay.com