De la inceputul anului si pana in prezent au fost adoptate o serie legi si ordonante care vin in completarea legislatiei actuale privind managementul deseurilor si au ca scop principal reducerea poluarii provocata de arderea deseurilor, abandonarea acestora cat si importul ilegal de deseuri.
Peste 29.000 de oameni mor prematur in Romania, din cauze asociate poluarii, iar costurile sociale sunt cele mai mari din Uniunea Europeana: peste 1.800 euro/cap de locuitor/an la nivelul Romaniei si 3.002 euro/cap de locuitor/an la nivelul Municipiului Bucuresti.
Ordonanta de urgenta nr. 38/2022 pentru modificarea si completarea unor acte normative in vederea eficientizarii gestionarii deseurilor interzice arderea, ingroparea si abandonarea deseurilor atat de catre persoanele fizice cat si cele juridice precum si ardere arderea miristilor, turbariilor, litierelor padurii, stufului, tufarisurilor sau vegetatiei ierboase. Aceasta a fost adoptata in contextul neconformitatilor identificate de catre Comisia Europeana ceea ce poate duce la infringement cat si a numeroaselor probleme semnalate privind poluarea generata prin arderile necontrolate in special la nivelul municipiului Bucuresti. Amenzile pentru persoanele fizice stipulate cresc si pornesc de la 10.000 lei pana la 20.000 lei iar pentru cele juridice de la 50.000 lei la 70.000 lei.
Legea 166/ 05 iunie 2022 pentru modificarea art. 1 alin. (1) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 31/2011 privind interzicerea achizitionarii de la persoane fizice a metalelor feroase si neferoase si a aliajelor acestora adreseaza una dintre problemele principale si anume furtul si vanzarea de catre persoanele fizice a metalelor provenite din infrastructura in special, activitate interzisa si sanctionabila prin OUG 31/2011 dar care nu putea fi tinuta sub control deoarece prin arderea deseurilor se extrageau doar aceste materiale si astfel nu se mai putea stabili provenienta. Adaugarea aliniatului f) “Se interzice achizitionarea de la persoane fizice a urmatoarelor categorii de metale feroase si neferoase si aliaje ale acestora [..]obtinute prin prelucrarea chimica sau termica a materialelor compozite, a cablurilor si conductorilor de orice fel.” interzice colectorilor sa accepte aceste tipuri de deseuri ceea ce va duce la eliminarea acestor practici intrucat persoanele fizice nu vor mai avea cui sa vanda.
Statisticile spun ca peste 870 de tone deseuri au fost arse in ultimii 3 ani doar in orasele si localitatile din Ilfov.
Ordinul 1647/2022 pentru aprobarea Normelor metodologice privind controlul transferurilor de deseuri reglementeaza conditiile in care se poate face importul de deseuri. Anterior, importul de deseuri nepericuloase era permis pentru orice societate care desfasura comert cu deseuri fara a se urmari indeaproape trasabilitatea acestora insa prin intermediul acestei schimbari legislative vor putea face import de deseuri doar societatile care desfasoara activitati de valorificare a acestora si in limita capacitatii de procesare. Toate societatile ale care introduc deseuri in Romania in vederea valorificarii vor trebui sa fie inscrise in R.O.A.F.M. In cadrul acestui registru vor fi declarate cu 24 de ore inainte toate cantitatile de deseuri ce urmeaza sa ajunga in vama, autoritatile avand astfel la dispozitie un sistem digitalizat de monitorizare a trasabilitatii deseurilor.
Actele de transport ale deseurilor trebuie sa fie complete si este interzisa descarcarea lor intr-un punct intermediar cat si introducerea in tara prin alte puncte de frontiera exceptand cele declarate prin ordin comun al ministrului mediului, apelor si padurilor si al ministrului afacerilor interne.
La trecerea frontierei inspectorii vamali vor anunta Garda de Mediu in vederea controlului de specialitate care este obligatoriu. Acesta se efectueaza de catre comisarii Garzii Nationale de Mediu inclusiv in cazul mijloacelor de transport incarcate cu bunuri care pot fi asociate deseurilor si include si inspectia fizica a incarcaturilor/mijloacelor de transport.
Asa cum se poate vedea eforturile fiecaruia dintre noi pentru protejarea mediului inconjurator conteaza iar ultimele modificari legislative au venit si ca un raspuns al presiunii exercitate de societatea civila.
Ca de obicei, venim in intampinarea companiilor cu solutii sustenabile, pentru gestiunea deseurilor si conformare la ultimele update-uri legislative. Pentru ca stim cat este de dificil de tradus limbajul legislaiv, va invitam la o discutie in care vom identifica vulnerabilitatile din industria reprezentativa dar si din companie, un plan de actiune si pasi urmatori. Suntem aici +40 7HAIMEDIU sau contact@solutiidemediu.ro.
Foto credit www.pixabay.com