ESG Summit 2022: ESG – pilonul dezvoltarii sustenabile

ESG-Summit-2022

Am salutat cu bucurie initiativa Ziarului Financiar de a aduce la masa discutiiilor sustenabilitatea, in formele ei actuale si concrete si importanta ESG pentru viitorul companiilor, la ESG Summit 2022. Multe directii bune de urmat dar mai ales confirmarea ca acest nou concept ce aduce in centrul activitatii companiilor problemele de mediu, sociale si de guvernanta devine noul trend in business.

  • Cum facem tranzitia spre o economie sustenabila: trecerea la energie regenerabila si transport verde?
  • Cum se reflecta trendul global ESG (environmental, social, governance) in marile corporatii de pe plan local?
  • Cum poate influenta strategia de sustenabilitate evolutia pe piata de capital a unei companii?
  • Ce proiecte de sustenabilitate implementeaza bancile, dezvoltatorii imobiliari, transportatorii si alte mari corporatii?

Acestea sunt doar  o parte dintre subiectele de la care au inceput discutiile, care au avut ca scop marirea gradului de constientizare nu doar la nivel de concept dar si ca aplicabilitate in business.

Ne-am bucurat sa fim prezenti la discutii, pornind chiar de la faptul ca ESG-ul se bazeaza pe principii pe care le incurajam si noi,  atat cu clientii din portofoliu cat si cu cei care ne citesc – respect si responsabilitate pentru mediu, pentru comunitate, pentru mediul de business.

La litera E din ESG vorbim despre mediu, dar vorbim si despre economii. Economia verde este zona materiala. O economie sustenabila va fi conditionata de posibilitatea de a avea acces in viitor permanent la resurse, ceea ce inseamna ca nu trebuie sa le terminam. Pe o planeta limitata, cu resurse limitate, aceste lucruri nu se pot face decat cu eforturi colosale in aceasta directie, inseamna o reeducare a societatii, o reeducare a industriei si o abordare mult mai serioasa a celor care reprezinta puterea politica. Trebuie sa trecem de la acele ambitii pe care le-am afirmat la acea ambitie de a face ce este necesar pentru ca lucrurile sa se transforme in realitate”a spus Constantin Damov, presedintele Coalitiei pentru Economie Circulara.

Sustenabilitatea este un subiect deja prezent pe lista de actiuni a marilor companii, suntem intr-un moment de turnura in care partea de finantare atat in ceea ce priveste institutiile bancare cat si proiectele de finantare din fonduri guvernamentale vor pune din ce in ce mai mult accent pe principiile ESG.

Cu siguranta in viitorul apropiat criteriile ESG se vor aplica si in procesul de selectie al furnizorilor sau partenerilor de business oferind o diferentiere in cazul companiilor cu profil similar.

Roxana Puia, marketing director in cadrul Asociatiei Environ, este de parere ca gestionarea resurselor si a deseurilor care rezulta din ele este una dintre principalele probleme pe care le are Romania in prezent.

„Cred ca una dintre principalele probleme pe care le avem este legata de modul in care gestionam resursele atat ca materie prima, cat si ca produse rezultate care mai apoi se transforma in deseuri. Eu la asta m-as limita, pe asta as pune accentul. Pe locul al doilea ar fi mobilitatea verde, masina verde, orice verde, iar pe locul al treilea ar fi industria modei, industria textila pentru ca este deosebit de poluanta, cred ca a doua cea mai poluanta.

Eu m-as referi la un consum responsabil, indiferent ca vorbim despre alimente, despre ambalaje, echipamente electrice si electronice. Inainte sa ajungem la reciclare ar trebui sa fim atenti la modul in care le folosim, le consumam, le reparam, le reutilizam pentru ca reciclarea este ultima pe lant, ar trebui sa fie ultima pe ierarhia deseurilor. “, a spus ea.

Toate companiile prezente in cadrul summit-ului , fie ca vorbim de banci, investitori imobiliari, companii de telecomunicatii sau din zona de retail si-au manifestat procuparea in a gasi cat mai multe solutii in vederea reducerii amprentei de carbon prin tranzitia la energie regenerabila, digitalizare, reciclare, educarea angajatilor si solutii de transport cu autoturisme electrice, pe care au inceput sa le si puan in aplicare.

Aceasta noua abordare a sustenabilitatii va reeduca mediul de business, dar si consumatorul, iar standardul  ESG este un declansator de competitivitate, a fost una dintre concluziile conferintei ZF ESG Summit 2022: ESG, pilonul dezvoltarii sustenabile.

O economie sustenabila va fi conditionata de posibilitatea de a avea acces in viitor permanent la resurse, ceea ce inseamna ca nu trebuie sa le terminam. Pe o planeta limitata, cu resurse limitate, aceste lucruri nu se pot face decat cu eforturi colosale in aceasta directie, inseamna o reeducare a societatii, o reeducare a industriei si o abordare mult mai serioasa a celor care reprezinta puterea politica” a spus Constantin Damov, presedinte, Coalitia pentru Economie Circulara.

Continuam si noi sa facem tot ce ne sta in putinta pentru tranzitia catre sustenabilitate si va incurajam sa faceti pasi constanti pentru a preveni, mai mult decat pentru a gasi solutii tarzii, in ceea ce priveste politicile de mediu din companiile dumneavoastra. De la auditul de mediu si planul de prevenire, la identificarea pierderilor dar mai ales a masurilor de exploatare optima a resurselor, toate fac parte din misiunea noastra.