Ce ne intreaba cel mai des producatorii?

Blog-Ce-ne-intreaba-cel-mai-des-producatorii

Activitatea de productie este una complexa si nelipsita de multiple responsabilitati, in ceea ce priveste protectia mediului si legislatia specifica. De la confuziile termenului de „producator”, pana la obligatii, detaliem in acest articol ce trebuie sa faca un producator pentru a nu isi pune in pericol activitatea, dar nici mediul inconjurator.

Semnificatiile termenului de producator

Conform definitiei din Dex, producatorul este o persoana, unitate economica etc. care produce bunuri materiale, valori stiintifice sau artistice, insa in legislatia de mediu termenul poate avea mai multe implicatii in functie de context.

Metodologia de calcul al contributiilor, taxelor, penalitatilor si altor sume datorate la Fondul pentru mediu din 18.12.2017 stabileste ca operatia de introducere pe piata este rezervata numai unui producator sau importator persoana juridica care face achizitie intracomunitara. Producatorul este operatorul economic pentru care se proiecteaza sau se fabrica un produs. Produsele fabricate pentru un operator economic care isi aplica denumirea, marca sau un alt semn distinctiv pe produs, in scopul introducerii pe piata si/sau al punerii in functiune in Romania in numele sau, se considera a fi introduse pe piata nationala de catre acesta.

Generatorul de deseuri este asimilat producatorului initial de deseuri, respectiv primul detinator al deseurilor, conform aceluiasi act legislativ.

OUG 92/2021 defineste producatorul de deseuri ca fiind orice persoana ale carei activitati genereaza deseuri (producator initial de deseuri) sau orice persoana care efectueaza operatiuni de pretratare, amestecare sau de alt tip, care duc la modificarea naturii sau a compozitiei acestor deseuri.

Putem observa astfel ca sunt mai multe aspecte ce trebuie lamurite. Pe de o parte, termenul de producator in contextul obligatiilor catre Agentia pentru Protectia Mediului, iar pe de alta parte termenul de producator in contextul obligatiilor catre Administratia Fondului pentru Mediu.

Obligatiile catre Agentia pentru Protectia Mediului

Este necesara autorizatia de mediu? Iata prima intrebare pe care trebuie sa si-o adreseze un producator. In functie de codurile CAEN se poate determina in ce masura activitatea desfasurata are un impact semnificativ asupra mediului si necesita obtinerea autorizatiei.

Desemnarea unui responsabil de mediu/responsabil pentru gestiunea deseurilor este urmatorul pas, iar existenta unei autorizatii de mediu face ca aceasta pozitie sa poata fi delegata doar unei persoane certificate.

Managementul deseurilor este un subiect foarte important pentru sfera producatorilor intrucat nu vorbim doar de deseuri menajere si reciclabile, ci si de deseuri din fluxul tehnologic pentru care trebuie gasite solutii de reciclare. In aceasta privinta este important sa fie urmarite urmatoarele aspecte, conform OUG 92/2021:

  • Existenta unor contracte cu colectori autorizati pentru fiecare tip de deseu in parte
  • Depozitarea corepunzatoare a deseurilor pentru fiecare cod de deseu generat
  • Intocmirea lunara a evidentei gestiunii deseurilor
  • Raportarea anuala a deseurilor catre Agentia pentru Protectia Mediului
  • Intocmirea Programului de prevenire si reducere a cantitatilor de deseuri in cazul in care exista o autorizatie de mediu

Am scris un articol si despre cea mai frecventa greseala pe care o fac companiile in calitate de producatori de deseuri. Il poti citi AICI – Si tu generezi deseuri – iata de ce!

In functie de activitatea desfasurata exista o serie de alte obligatii de luat in calcul, ce pot fi stabilite cu usurita in cadrul unei evaluari efectuate de catre un specialist in domeniu. Toate aceste obligatii sunt sanctionabile in cazul unui control din partea autoritatilor.

Producator din perspectiva AFM

In legislatia care reglementeaza obligatiile catre AFM producatorul are aceleasi obligatii pe care le are si importatorul, fie ca vorbim despre obligatii de declarare pentru ambalaje, cat si pentru anumite categorii de produse (echipamente electrice, baterii, anvelope, substante, etc) ce sunt puse pe piata din Romania pentru prima data – denumita si responsabilitatea extinsa a producatorului.

In proportie de aproape 100% producatorilor le revine cel putin obligatia declararii ambalajelor pentru produsele pe care le pun pe piata. Aici sunt incluse si ambalajele achizitionate de la distribuitori sau producatori nationali, intrucat o cutie, de exemplu, devine ambalaj in momentul in care este umpluta, iar legea spune ca este responsabilitatea celui care ii da destinatia de ambalaj.

Declaratia lunara catre AFM cuprinde toate aceste obligatii, cat si taxele pe care agentii economici trebuie sa le plateasca daca nu ating tintele de reciclare stabilite prin lege.

Responsabilitatea extinsa a producatorului include, exceptand cele mentionate anterior, urmatoarele masuri:

  • incurajarea adoptarii, inca din faza de proiectare a produselor, a unor solutii care sa reduca impactul asupra mediului si generarea de deseuri in procesul de fabricatie si pe perioada de utilizare a produselor
  • incurajarea productiei si comercializarii de produse cu utilizari multiple, durabile din punct de vedere tehnic si care, dupa ce devin deseuri, pot fi valorificate in mod corespunzator si a caror eliminare este compatibila cu principiile de protectie a mediului
  • acceptarea produselor returnate si a deseurilor rezultate dupa ce produsele nu mai sunt folosite si asigurarea gestionarii ulterioare a acestora, fara a crea prejudicii asupra mediului sau sanatatii populatiei.

Green Environment Support va pune la dispozitie personal specializat in vederea clarificarii acestor termeni si evaluarii corecte a tuturor obligatiilor pe care le aveti. Putem deveni responsabilul dumneavoastra de mediu sau sa va ajutam sa identificati riscurile la care va expuneti si solutiile ce pot fi implementate in cadrul unui audit de mediu.

Foto credit www.pixabay.com