In era actuala a preocuparilor crescande privind schimbarile climatice si impactul activitatilor umane asupra mediului, companiile se confrunta tot mai mult cu presiuni din partea consumatorilor, investitorilor si autoritatilor pentru a adopta practici durabile si a-si asuma responsabilitatea sociala. Un instrument esential in acest proces este raportul de sustenabilitate, o analiza detaliata a performantelor unei companii in ceea ce priveste responsabilitatea sociala si impactul asupra mediului.
Ce este un Raport de Sustenabilitate?
Un raport de sustenabilitate este un document care ofera o privire de ansamblu asupra practicilor unei companii in domeniul responsabilitatii sociale, guvernantei interne si a impactului pe care il are asupra mediului. Acesta include informatii referitoare la strategiile de reducere a emisiilor de carbon, gestionarea resurselor naturale, implicarea in comunitate si altele. Rapoartele de sustenabilitate sunt instrumente cheie pentru companii in masurarea si raportarea progreselor lor in directia unei activitati mai sustenabile.
La data de 28 noiembrie 2022, Parlamentul European a adoptat Directiva Privind Raportarea de Sustenabilitate a Companiilor, CSRD (COM/2021/189), care modifica fundamental regimul actual de raportare a sustenabilitatii. Directiva a intrat deja ii vigoare, iar normele vor incepe sa se aplice intre 2024 si 2028.
In 26 ianuarie 2024 directiva a fost transpusa in legislatia Romaniei prin intermediul ordinului nr 85/2024. Noile reglementari vor trebui aplicate incepand cu anul financiar 2024 pentru companiile cu peste 500 de angajati raportul fiind publicat in 2025 iar companiile care au peste 250 de angajati se vor confoma incepand cu 2025 raportarea avand loc in 2026.
“Studiul KPMG privind Raportarea de Sustenabilitate 2022 releva ca reglementarea are un impact real. In opinia mea, este crucial sa indrumi companiile si sa sustii schimbarea de paradigma. Liderii de afaceri au acceptat ca au o responsabilitate si rolul de a sprijini eforturile de diminuare a impactului si, potential, de evitare a crizei spre care ne indreptam.
Este necesar mai mult ca oricand sa avem din partea guvernelor standarde armonizate la nivel global. Totodata este nevoie de un efort colectiv din partea celor mai mari companii din lume de a raporta referitor la toate aspectele ESG, recunoscand legaturile evidente dintre mediu si aspectele ample de egalitate sociala.“ John McCalla-Leacy, Liderul ESG al KPMG la nivel global
Raportul de sustenabilitate aduce avantaje companiilor prin imbunatatirea reputatiei corporative, cresterea increderii clientilor si marirea gradului de atractivitate pentru investitori. Iata alte cateva beneficii:
Beneficiile Rapoartelor de Sustenabilitate pentru Companii
✓Cresterea Reputatiei si Credibilitatii
Un raport de sustenabilitate transparent si bine documentat poate consolida reputatia unei companii in ochii consumatorilor si investitorilor. Companiile care demonstreaza un angajament real fata de practici durabile devin mai atractive pentru clienti si pot beneficia de cresterea loialitatii acestora.
✓Acces la Capital
Investitorii sunt din ce in ce mai interesati de criteriile de sustenabilitate ale companiilor in care investesc. Rapoartele de sustenabilitate pot oferi informatii valoroase pentru investitori, facilitand accesul la capital pentru companii angajate in practici sustenabile.
✓Respectarea Reglementarilor
Rapoartele de sustenabilitate pot servi ca instrumente utile pentru companii in a se conforma reglementarilor din ce in ce mai stricte privind mediul si responsabilitatea sociala. Acest lucru poate minimiza riscurile legale si financiare asociate nerespectarii normelor de mediu.
Conform unui studiu PwC 69% dintre investitori au declarat ca sunt dispusi sa creasca investitiile in companiile care isi pot duce la capat cu succes eforturile de sustenabilitate relevante fata de afacerea lor.
In acelasi timp, 67% vor sa finanteze mai bine companiile care isi vor schimba conduita pentru a beneficia societatea sau mediul.
Cum Pot Companiile Sa-si Imbunatateasca Rapoartele de Sustenabilitate?
- Stabilirea Obiectivelor Clare
Companiile trebuie sa stabileasca obiective clare si masurabile pentru a-si imbunatati performantele in domeniul sustenabilitatii conform directivei mai sus amintite. Aceste obiective ar trebui sa fie realiste, relevante si aliniate cu valorile si misiunea companiei. Daca pana in prezent nu exista in Romania o referinta clara in aceasta privinta, odata cu implementarea directivei toate comapniile vor avea aceleasi criterii de calcul a performantei.
- Implicarea Partilor Interesate
O componenta esentiala a unui raport de sustenabilitate eficient este implicarea partilor interesate, cum ar fi angajatii, clientii, furnizorii si comunitatile locale. Acest lucru poate adauga credibilitate si transparenta rapoartelor, reflectand o abordare completa a responsabilitatii sociale.
Rapoartele de sustenabilitate reprezinta un instrument vital pentru companii in eforturile lor de a adopta practici durabile si a-si asuma responsabilitatea sociala. Prin transparenta si implicarea partilor interesate, companiile pot nu doar sa indeplineasca cerintele reglementare, ci sa devina lideri in domeniul sustenabilitatii, contribuind la construirea unui viitor mai verde si mai echitabil.
In contextul provocarilor actuale legate de mediul inconjurator, Green Environment Support isi propune sa ofere solutii integrate si consultanta specializata pentru companii interesate de adoptarea unor practici mai sustenabile. Prin promovarea transparentei, responsabilitatii sociale si managementului eficient al resurselor, ne angajam sa asistam companiile in elaborarea rapoartelor de sustenabilitate care sa reflecte cu acuratete angajamentul lor fata de mediul inconjurator si comunitate.
Cu o echipa dedicata de experti in domeniul mediului, Green Environment Support este aici pentru a ghida companiile spre un viitor mai verde si mai responsabil.
Foto credit freepik.com