In contextul global cauzat de criza sanitara sunt multe sectoare unde am realizat cu totii importanta producatorilor locali care ne pot asigura atat materia prima in anumite industrii cat si produsele finite atat de importante in special in sectorul medical. Acesta a fost momentul in care unele fabrici s-au readaptat si au putut sa includa in linia de productie dezinfectanti si masti.
Desfasurarea unei activitati economice de productie implica insa o serie de obligatii in ceea ce priveste protectia mediului si ne-am gandit sa le centralizam intr-un articol, pentru ca accesul la informatie corecta este primul pas al dezvoltarii.
Autorizatia de mediu
Primul aspect care trebuie luat in calcul este verificarea necesitatii obtinerii autorizatiei de mediu care se face consultand lista codurilor CAEN autorizabile.
Penalitatile ce pot fi aplicate de catre organele de control pentru lipsa actelor de reglementare pot ajunge pana pana la 1 miliard de lei dar si suspendarea activitatii pana la intrarea in legalitate.
Aveti intotdeauna la indemana varianta externalizarii procedurii de solicitare si obtinere a autorizatiei de mediu. Intrucat sunt foarte multe firme care preiau aceasta responsabilitate, va recomandam insa alegerea unei companii in domeniul consultantei de mediu care sa dovedeasca experienta necesara.
Managementul deseurilor
Un spatiu industrial va genera intotdeauna o varietate foarte mare de deseuri, in special deseuri tehnologice care trebuie colectate corespunzator in spatii special amenajate si predate catre colectori autorizati.
Conform Legii 211/2011, toate societatile au obligatia de a intocmi evidenta gestiunii deseurilor la zi si de a raporta anual catre Agentia pentru Protectia Mediului.
Green Environment Support va pune la dispozitie personal specializat in vederea preluarii raspunderii tuturor operatiunilor ce trebuie desfasurate dupa aparitia deseurilor, elaborand, la cerere, si un program de prevenire si reducere a cantitatii de deseuri cat si oferirea unor solutii de minimizare a costurilor implicite.
Raportari catre Administratia Fondului pentru Mediu (AFM)
Raportarea ambalajelor catre Administratia Fondului pentru Mediu revine producatorilor indiferent de sectorul in care isi desfasoara activitatea intrucat produsele finite sunt intotdeauna ambalate cu mici exceptii.
Obligatiile nu se rezuma insa la ambalaje intrucat un producator de echipamente electrice sau baterii care le distribuie pe piata din Romania va avea obigatia declararii acestora si incadrarea lor conform specificatiilor legislative cat si inscrierea in registrele specifice ale producatorilor si importatorilor de echipamente respectiv de baterii.
Tot ceea ce poate avea un impact major asupra mediului si este prima data pus pe piata din Romania atrage obligatii catre AFM si, exceptand cele enumerate mai sus, mai intra in aceasta categorie si substantele chimice periculoase pentru mediu, anvelopele,etc. Am dezbatut toate aceste obligatii in detaliu pentru dumneavoastra in articolul Declaratii catre fondul de mediu (AFM).
Green Environment Support va ajuta in procesul de identificare a structurii tuturor tipurilor de ambalaje introduse noi in piata cat si a celorlaltor obligatii catre AFM, identificarea produselor noi si a greutatii ambalajelor aferente acestora si intocmirea declaratiilor specifice catre Administratia Fondului pentru Mediu, precum si depunerea acestora. Raportarile catre AFM se redacteaza lunar si se depun pana pe data de 25 a fiecarei luni.
Obligatii specifice ale producatorilor catre Agentia Nationala pentru Protectia Mediului
- Raportarea lunara sau anuala a deseurilor generate, conform autorizatiei de mediu sau a legislatiei
- Raportarea anuala in SIM a deseurilor generate si / sau colectate
- Raportarea semestriala a uleiurilor minerale uzate
- Raportari cu privire la monitorizarea factorilor de mediu (apa, aer, sol/subsol, zgomot si vibratii)
- Raportarea anuala a cantitatilor de ambalaje introduse in piata catre Agentia pentru protectia mediului
- Evidenta lunara si raportarea conform autorizatiei de mediu a substantelor chimice periculoase utilizate sau comercializate
Green Environment Support va pune la dispozitie serviciile de colectare a datelor necesare redactarii rapoartelor specifice, intocmirea acestora si depunerea lor catre institutiile de stat, respectand termenele legale.
Concluzia
In final, indiferent daca alegeti sa le faceti intern sau apelati la externalizarea serviciilor de mediu, este important sa stiti ca identificarea corecta a riscurilor, precum si indeplinirea obligatiilor de mediu sunt foarte importante iar continuarea activitatii pe care o desfasurati poate depinde de acest aspect.
Green Environment Support asigura suportul fabricilor in vederea identificarii corecte a neconformitatilor de mediu si propune solutii de conformare, prevenire, reducere sau inlaturare a efectelor impactului asupra mediului.
Suntem la un click distanta si va garantam cele mai eficiente solutii ce pot fi implementate pentru a respecta pe deplin legislatia, eficientizand costurile. +40 7HAIMEDIU sau contact@solutiidemediu.ro.
Foto credit www.pixabay.com