Asa cum stim deja, legislatia privind gestionarea deseurilor este una extrem de complexa, in special pentru agentii economici, iar costurile pentru preluarea lor de catre firme specializate si veniturile ce pot proveni din vanzarea de deseuri pot varia considerabil in functie de strategia abordata de companie in ceea ce priveste planul de management al deseurilor. In Romania activitatea de gestionare a deseurilor este reglementata de Legea nr. 211/2011, care transpune o serie de directive ale Consiliului Europei si conform careia toate societatile au obligatia de a colecta selectiv deseurile si a le preda catre colectori autorizati iar din punct de vedere al raportarilor evidenta gestiunii deseurilor trebuie intocmita lunar si raportata anual catre Agentia pentru Protectia Mediului.
Economia bazata pe consum este in continua dezvoltare in ultimii ani ceea ce a dus la o crestere semnificativa a volumului de deseuri si implicit un impact major asupra mediului si sanatatii populatiei. Din acest motiv ne-am gandit astazi sa va oferim cateva “insight-uri” despre cum puteti diminua costurile cu gestionarea deseurilor si cum ne ajutam clientii in acest sens.
O mare parte din marfurile prezente pe piata din Romania provin din achizitii intracomunitare si import ceea ce rezulta intr-o cantitate foarte mare de ambalaje puse pe piata. In plus orice produs achizitionat chiar si din productia autohtona vine amabalat sub o anumita forma. Acesta este si motivul pentru care aceste ambalaje sunt declarate la Administratia Fondului pentru Mediu si se plateste pentru ele, scopul fiind acela de a se recupera din piata o cantitate cat mai mare de deseuri de ambalaje care sa poata fi reciclata sau valorificata corespunzator. Avand un impact financiar de multe ori semnificativ, aceste costuri pot fi reduse cu aproximativ 40% daca o companie alege varianta de atingere a tintei de reciclare care o avantajeaza cel mult si rolul nostru este tocmai acela de a le consilia corespunzator.
Cand vorbim despre orice tip de deseu exista solutii care pot face diferenta dintre situatia in care compania are costuri foarte mari pentru eliminarea/valorificarea lor, in special in cazul deseurilor periculoase, si identificarea unor solutii alternative sau negocierea corespunzatoare cu colectorii bazata pe analiza pietei. O companie de consultanta de mediu poate sa identifice aceste oportunitati si sa vina cu cele mai bune solutii adaptate activitatii desfasurate de client, iar Green Environment Support poate fi partenerul potrivit in oferirea solutiilor adecvate.
Concret, ce vom identifica si imbunatati?
- Implementarea unui management eficient al deseurilor in cadrul companiei perfect adaptat activitatii pe care o desfasoara prin regandirea fluxului tehnologic acolo unde este cazul si reintroducerea in flux a deseurilor rezultate sau reducerea semnificativa a pierderilor
- Verificarea modului de depozitare a deseurilor si a contractelor cu colectorii autorizati
- Identificarea celui mai bun pret din piata pentru vanzarea deseurilor care se pot recicla/valorifica
- Intocmirea programului de prevenire si reducere a cantitatii de deseuri generate
- Intocmirea lunara a evidentei gestiunii deseurilor si depunerea raportului anual catre Agentia pentru Protectia Mediului
- Asistenta la controalele autoritatilor pe tot parcurul colaborarii
Un audit de deseuri este solutia pe care Green Environment Support o recomanda tuturor celor care vor sa se asigure ca toate deseurile sunt identificate corespunzator si ca au implementate cele mai bune solutii.
Este misiunea noastra de a imbunatati modul in care companiile abordeaza problemele de mediu, mai ales ca acest lucru afecteaza imaginea Romaniei pe plan international, dupa cum scriu Jurnalistii de la Euronews, intr-un raport:
„In ceea ce priveste mediul, mai ales gestionarea deseurilor, Romania este fara indoiala unul dintre elevii saraci ai Europei. In Bucuresti, pubelele de gunoi dau pe-afara din cauza lipsei depozitelor de deseuri. In plus, aici aproape ca nu exista o colectare selectiva a deseurilor, deci prin urmare rata de reciclare este scazuta”.
Foto credit www.pixabay.com