Top 5 aspecte la care ar trebui sa fie atenti producatorii si importatorii de echipamente electrice si cei de baterii

Blog-Top-5-aspecte-la-care-ar-trebui-sa-fie-atenti-producatorii-si-importatorii-de-echipamente-electrice-si-cei-de-baterii

Desi am mai scris despre obligatiile producatorilor si importatorilor de echipamente, primim des intrebari despre nevoia de clarificare a termenilor, din punct de vedere al legislatiei de mediu.

Legislatia stufoasa sau lipsa informarii face ca de multe ori o companie sa nu aiba certitudinea ca isi indeplineste corect si complet aceste indatoriri.

Cine este considerat producator?

Clientii intreaba „doar cei care fabrica EEE (echipamente electrice si electronice) si B&A (baterii si acumulatori) sunt considerati producatori?”. Raspunsul nostru este simplu – nu. Statutul de producator il are orice persoana juridica din Romania care importa, achizitioneaza intracomunitar sau fabrica/ansambleaza echipamente electrice sau baterii.

Ce obligatii au producatorii EEE si B&A catre AFM?

Obligatiile sunt similare atat pentru producatorii de baterii cat si pentru cei de echipamente si anume declararea lunara a acestora catre Administratia Fondului pentru Mediu. Informatiile ce sunt incluse in declaratie cuprind detalii privind categoria echipamentului sau bateriei, greutatea si numarul de bucati. Acestia trebuie sa indeplineasca o tinta de reciclare de 65% pentru echipamente si 45% pentru baterii si acumulatori. .

In vederea declararii corecte este necesar un studiu detaliat al legislatiei respectiv OUG 5/ 2015, hotararea 1132/2008, metodologia de calcul a contributiilor, taxelor, penalitatilor si altor sume datorate la Fondul pentru mediu din 18.12.2017 si OUG 196/2005.

Care este rolul Organizatiilor pentru Implementarea Raspunderii Extinse a Producatorului?

Organizatiile pentru Implementarea Raspunderii Extinse a Producatorului sunt cele care preiau obligatia atingerii tintelor de reciclare in numele agentilor economici care semneaza astfel de contracte de predare a responsabilitatii.

Atingerea tintelor de reciclare este posibila prin contractarea unor colectori specializati care pot face dovada, prin intermediul documentelor de trasabilitate, a reciclarii deseurilor de echipamente si a celor de baterii pentru categoriile de care beneficiarul are nevoie. Raportarea catre aceste organizatii se face lunar de catre agentii economici.

Inregistrarea producatorilor si importatorilor de EEE respectiv B&A

Pentru a introduce pe piata nationala EEE si B&A producatorii/importatorii au obligatia de a se inregistra in Registrul National al Producatorilor de Echipamente Electrice si Electronice respectiv Registrul National al Producatorilor de Baterii si Acumulatori din cadrul Agentiei Nationale pentru Protectia Mediului.

Certificatul de inregistrare/nr de inregistrare se solicita adesea la vama unde, daca nu este prezentat, marfa nu poate intra in Romania intrucat nu se poate dovedi ca au fost luate toate masurile pentru indeplinirea obligatiilor ce revin importatorului. Aceasta inregistrare se reinnoiste anual.

Lista producatorilor inregistrati in Registrul Producatorilor si Importatorilor de EEE

Lista producatorilor inregistrati in Registrul Producatorilor si Importatorilor de B&A

Ce raportari obligatorii au producatorii sau importatorii de echipamente electrice si electronice?

In cazul in care nu exista un contract de predare a responsabilitatii cu o Organizatie pentru Implementarea Raspunderii Extinse a Producatorului si cantitatile de echipamente si baterii sunt declarate direct catre AFM obligatiile indeplinindu-se in mod individual, producatorul/importatorul are obligatia de raportare anuala – catre Agentia pentru Protectia Mediului.

Raportarile trebuie sa includa cantitatile puse pe piata in perioada aferenta raportarii, cat si deseurile de echipamente/baterii si acumulatori gestionate.

Din totalul de 53,6 milioane de tone de deseuri electronice la nivel Mondial, doar 15-20% din DEEE sunt reciclate.

In acest context incurajam folosirea corecta a produselor care au un impact major asupra mediului si a gasirii de resurse care sa inlesneasca utilizarea lor ulterioara. Va suntem alaturi in tot acest proces si ca de obicei va ajutam in indeplinirea tuturor obligatiilor si responsabilitatilor in ceea ce priveste deseurile de echipamente electronice si electrice.

Green Environment Support poate asigura suportul in vederea identificarii corecte a tipurilor si a cantitatilor de ambalaje, EEE si B&A puse pe piata dar si identificarea celei mai bune solutii de indeplinire a obiectivelor anuale de valorificare a deseurilor de ambalaje/EEE/BA.

Foto credit www.pixabay.com