Cum combati risipa alimentara si generarea deseurilor in exces de Paste?

Blog-Cum-combati-risipa-alimentara-si-generarea-deseurilor-in-exces-de-Paste

In perioada sarbatorilor pascale cele mai multe deseuri provin din gunoiul menajer. Mai exact, 300 de tone de gunoi menajer pe zi sunt stranse doar intr-un singur sector al capitalei, conform stirilor Pro Tv. Ultimele studii plaseaza Romania pe locul 10 in clasamentul european al risipei, un loc ingrijorator, care nu ne face cinste si nu ne ajuta sa facem pasi in directia unui viitor sustenabil.

Conform unui studiu european, alimentele pierdute sau risipite contribuie la schimbarile climatice, avand o amprenta de carbon la nivel global de aproximativ 8% din totalul emisiilor cu efect de sera antropogene globale. Reprezinta o risipa de resurse limitate, precum pamant, energie si apa de-a lungul intregului ciclu de viata al produselor. Pentru fiecare kilogram de alimente produse, sunt eliberate in atmosfera 4,5 kg de CO2.

Cum combati risipa alimentara si generarea deseurilor in exces de Paste-insert
Sursa foto europarl.europa.eu

#Stiatica in Romania, persoanele fizice arunca circa 130 de kilograme de mancare pe an, iar restaurantele – circa 1,5 tone? Pornind de la aceasta concluzie enuntata de marile lanturi HORECA la cele mai recente evenimente, venim in intampinarea dumneavoastra cu cateva sfaturi pentru a combate risipa alimentara si generarea deseurilor in exces din aceasta perioada.

Daca facem un clasament, cea mai mare parte a deseurilor alimentare provin de la alimentele gatite, urmate de fructe si legume.

Desi reprezinta o mare parte a deseurilor solide municipale, doar o mica parte din toate deseurile alimentare sunt compostate, majoritatea ajungand la gropile de gunoi.

Cea mai mare risipa se inregistreaza in mediul urban: peste 95% din resturile municipale ajung la gropile de gunoi, facand astfel imposibila valorificarea deseurilor de orice fel, atat alimentare cat si nealimentare.

Avand in vedere ca deseurile alimentare sunt depozitate, acestea pot afecta sever apa, solul, habitatele si biodiversitatea.

#solutie Incearca sa nu cumperi in exces inainte de sarbători ci sa alcatuiesti un meniu echilibrat cu produse proaspete. Astfel vei utiliza eficient bugetul!

Conform statisticilor oficiale Eurostat, fiecare locuitor al Europei genereaza anual, in medie, peste 30kg de deșeuri de ambalaje din plastic. Va puteti imagina ce se intampla cu aceste cantitati, in perioada sarbatorilor.

Ce e de facut? Colecteaza separat ambalajele produselor folosite pentru meniul de Paste si composteaza deseurile biodegradabile!

Care sunt deseurile biodegradabile ce se pot colecta separat:

  • Coji si alte resturi de fructe si legume;
  • Resturi de orez, de paste, de fasole si alte cereale;
  • Coji de oua, coji de nuci;
  • Resturi de produse lactate (branza, iaurt, smantana etc.);
  • Frunze de ceai folosite, zat de cafea;
  • Resturi de paine, de prajituri si alte produse de patiserie;

Care sunt deseurile ce nu se incadreaza ca deseu biodegradabil:

  • Orice fel de ambalaj;
  • Lichide, cum ar fi resturi de supa sau de lapte;
  • Ulei folosit sau alte grasimi lichide;
  • Mucuri de tigari;
  • Orice alte deseuri care nu sunt resturi alimentare.

Atat la nivelul Uniunii Europene cat si in Romania au aparut in ultima perioada tot mai multe initiative care au ca scop reducerea risipei alimentare.

De exemplu alimentele care urmeaza sa se apropie de data de expirare, pot fi donate cu cel putin o zi inainte pentru a fi astfel consumate in termen sau pot fi comercializate la pret redus cu vanzare accelerata.

Donati catre centre care au nevoie (de exemplu cantine sociale), surplusul de mancare si toata lumea va fi mai multumita. Inclusiv planeta!

Exista in prezent mai multe aplicatii ce pot fi instalate pe telefonul mobil in care poti gasi alimente la reducere de la diverse magazine, restaurante sau patiserii, care trebuie consumate imediat.

Va recomandam sa recurgeti cu incredere la toate aceste sugestii ori de cate ori aveti ocazia. Nu uitati deviza noastra conform careia actiunile fiecaruia dintre noi conteaza : „Pasi mici cu efecte mari”.

La fel ca si noi, iepurasul de Paste nu sustine risipa alimentara! Alegeri GREENinspirate si sarbatori frumoase, va dorim!