Stiri pe scurt #2

Stiri-pe-scurt-2

Pentru ca vrem sa fiti la curent cu toate stirile legate de protectia mediului, pornim rubrica Stiri pe scurt – locul unde puteti citi o selectie de noutati la nivel national dar si global despre ecologie si protectia mediului – evenimente, anchete, analize, legislatii, reportaje si solutii de mediu pe care le salutam si sustinem.

„Cred că mediul înconjurător ar trebui inclus în chestiunile care ţin de securitatea naţională. Apărarea resurselor noastre este la fel de importantă ca şi apărarea graniţelor. În caz contrar, ce ar mai rămane de apărat?”

♻ Carrefour extinde programul de plata cu PET-ul

Plata cu PET-ul va fi implementata in Bucuresti, Constanta, Cluj, Timisoara si Oradea cu sprijinul Greenpoint Management si Green Academy, iar in Buzau cu sprijinul Primariei Municipiului Buzau si Green Resources Management S.A., in cadrul unor campanii de informare si educare a publicului si operatorilor economici din fiecare oras.

In perioadele mentionate, clientii din cele 6 orase vor putea cumpara fructe si legume provenite de la producatori locali in hipermarketul Carrefour din orasul lor, cu PET-uri. Fiecare PET valoreaza un fruct sau o leguma!

♻ Italia devine prima tara care face obligatorii studiile despre schimbarile climatice 

Italia va deveni anul viitor prima tara din lume care va introduce studiul schimbarilor climatice si dezvoltarea durabila ca materie obligatorie la scoala, a declarat ministrul Educaţiei din aceasta tara.
Marti, peste 11.000 de oameni de stiinta din 153 de tari au declarat „clar si fara echivoc” ca Planeta Pamant se confrunta cu o urgenta climatica. Acestia au propus sase pasi pentru a reduce cele mai grave efecte ale schimbarilor climatice: inlocuirea combustibililor fosili cu energii regenerabile, cu emisii reduse de carbon; reducerea emisiilor unor poluanti precum metanul; protejarea ecosistemelor terestre; consumarea in principal de alimente pe baza de plante si de mai putine produse pe baza de animale; crearea unei economii fara carbon si stabilizarea populatiei umane.

♻ Reluarea inscrierilor in Programul National Casa Verde Fotovoltaice 

Administraţia Fondului de Mediu (AFM) a anunțat că programul prin care se finanțează instalarea sistemelor de panouri fotovoltaice pentru producerea de energie electrică va fi reluat de miercuri, 6 noiembrie, ora 10.00. Prin acest program, persoanele fizice vor putea cere o finanțare nerambursabilă de la stat, ce va acoperi până la 90% din costurile instalării de panouri fotovoltaice, beneficiarul finanțării fiind obligat să acopere restul de 10%.

Marsul pentru paduri: sute de oameni au iesit in strada! 

Taierea padurilor a devenit o chestiune care sensibilizeaza pe foarte multa lume. Drept dovada, in mai multe orase din tara, mii de oameni au iesit in strada intr-un protest, denumit generic „Marsul pentru paduri”.

♻ AFP: In Romania, tara ursilor, convietuirea devine dificila

Potrivit Guvernului de la Bucuresti, 32 de persoane au fost ranite de ursi intre 2017 şi 2018, dintre care doi au suferit rani mortale. „Autoritatile au incercat sa actioneze prin incurajarea colectivitatilor sa isi instaleze pubele securizate sau sa utilizeze caini specializati pentru a tine ursii la distanta. Insa, cu cateva exceptii, aceste masuri au fost ignorate”, se citeaza in materialul publicat de AFP.

♻ Concluzii de la Forumul de Mediu 2019

Discutiile evenimentului au plecat de la idea ca in Romania, problemele de protectie a mediului sunt generate in special ca urmare a poluarilor locale, produse în principal în sectoarele exploatarilor petroliere si de minerit, în industriile de prelucrare a minereurilor si petrolului, termoenergetica, industria chimica, de prelucrare a lemnului si celulozei, metalurgie, siderurgie, industria electrotehnica si a constructiilor de masini, industria cimentului, transporturi, gospodaria comunala si agricultura.

Pentru orice neclaritate privind problemele de mediu (sfaturi, sugestii), va rugam sa ne contactati +40 7HAIMEDIU sau contact@solutiidemediu.ro. Ne dorim sa va venim in ajutor, adaugand valoare business-ului dumneavoastra!