Emisiunea CONSULTANTA IN AFACERI – live la Canal 33 cu Radu Ciofu – invitata Daniela Dobre, director de vanzari Green Environment Support. Tema discutiei: noutati in legislatia de mediu in Romania.
Reporter: Buna seara si bine v-am gasit. Astazi o sa abordez un subiect un pic mai special si anume mediul, si mai specific obligatiile de mediu pe care le au companiile. O sa vedem ca nu doar companiile ci si persoanele fizice le pot avea. Am chemat pentru asta in platou pe cineva care activeaza in acest domeniu , Daniela Dobre, care este director de vanzari in cadrul Green Environment Support. Spune-ne intai un pic mai mult despre compania ta si dupa aceea intram efectiv in subiect.
Daniela: Sigur, iti multumesc frumos pentru invitatie. Compania pe care o reprezint este Green Environment Support. Ne puteti gasi online pe www.solutiidemediu.ro. Noi suntem pe piata de peste 6 ani, ne ocupam cu tot ceea ce inseamna consultanta pe aspecte de mediu pentru companii si incercam in acelasi timp sa si educam atat populatia cat si companiile cu privire la responsabilitatea pe care fiecare dintre noi o avem fata de mediu si fata de autoritati, pentru ca acolo este zona in care noi actionam cel mai mult.
Reporter: Acum, am asa o intebare un pic conexa. Marea majoritatea celor care implementeaza, fac acest lucru de frica sau din constiinciozitate fata de mediu?
Daniela: Cred ca procentul este egal intre cele doua variante. Sunt intr-adevar persoane care isi doresc sa faca lucrurile mai bine, sa traim intr-un mediu mai curat si sa gaseasca solutii pe zona aceasta, pentru ca pana la urma majoritatea solutiilor se transpun si in zona financiara si sunt companii care iau masuri pentru ca stiu ca daca nu ar face acest lucru ar fi sanctionate si nu au o alta alternativa.
Reporter: Ok. Acum, hai sa incepem sa intram efectiv in subiect si spune-mi te rog care sunt principalele cerinte, nu atat ultimele noutati, dar care sunt principalele cerinte pe zona asta pentru companii pe zona de mediu?
Daniela: Ok. Cerinta de baza, sa spunem asa, este cea privind managementul deseurilor. Vorbim aici de legea nr. 211/2011. Practic, orice companie care are un punct de lucru deschis, are obligatia de a-si tine evidenta gestiunii deseurilor, de a colecta selectiv in primul rand.
Reporter: Chiar si companiile care nu lucreaza cu publicul sau au un numar mai mic de angajati?
Daniela: Nu are nici o importanta dimensiunea companiei. Atata timp cat in punctul respectiv de lucru se desfasoara activitati, indiferent de natura lor, exista aceasta obligatie. Si primul si primul pas este acela de a avea un contract cu colectori specializati. Desigur, cu totii stim ca exista colectori pentru deseul menajer, dar ce este foarte important sa constientizam este ca deseul este necesar sa fie colectat selectiv. Acest lucru inseamna ca plasticul va sta cu plasticul, cartonul cu cartonul, si asa mai departe si trebuie sa avem colectori specializati pentru fiecare tip de deseu sau sa existe un act aditional cu colectorul de deseuri menajere, care sa ne asigure si aceasta colectare selectiva.
Reporter: Aici as avea eu o intrebare. Suntem in Bucuresti. Sunt foarte multe companii care activeaza fie intr-un sediu de firme unde sunt multe alte companii si au inchiriat doar un birou mai mic sau mai mare, sau sunt foarte multe companii care lucreaza si au sediul social undeva intr-un bloc cu locuinte, iarasi sunt multe locuinte acolo. Ce ar trebui concret, sa faca firmele acestea?
Daniela: Ok, o sa iau prima speta. Cea in care compania are punctul de lucru intr-un sediu de birouri.
Reporter: Exact.
Daniela: In general, prin contractul de inchiriere proprietarul spatiului le asigura colectarea deseurilor menajere, unii dintre proprietari le asigura si colectarea deseurilor selective. Daca se asigura doar colectarea deseurilor menajere se poate incheia un contract separat in functie de cantitatea de deseu generata de compania respectiva. Daca se asigura ambele, atunci cea mai la indemana varianta este sa dea catre proprietarul cladirii si se poate face un proces verbal pe cantitatile de deseuri pe care acestia le predau catre proprietar, astfel incat sa existe o evidenta. Aproximarea se face in functie de capacitatea pubelelor, in functie de numarul de angajati, sunt mai multe criterii.
Reporter: Ma rog, presupun ca dupa o vreme cam iti dai seama asa aproximativ.
Daniela: Da, asa este.
Reporter: Ok, bun. Care sunt alte tendinte pe zona asta? Ce fac firmele mai mari si ce obligatii au?
Daniela: Ok. Daca vorbim de zona de productie, suntem inca la managementul deseurilor, ca am inceput cu prima obligatie. Acolo vorbim de foarte multe tipuri de deseuri pe care le genereaza: sunt deseuri din productie, pot sa fie deseuri din metal, din material plastic, diverse echipamente care la un moment dat se uzeaza; putem vorbi de ulei mineral uzat pentru ca un echipament in general foloseste ulei mineral; diverse recipiente contaminate cu substante chimice periculoase, daca in procesul respectiv de productie avem substante chimice periculoase, si atunci pentru toate acestea deseuri este necesar sa avem un colector specializat pentru ca este obligatia generatorului sa se asigure ca are un colector specializat, ca acel colector este autorizat, si ca deseurile intr-un final ajung unde trebuie. Deseurile sunt eliminate, daca vorbim despre un deseu periculos care nu poate fi valorificat sub nici o forma, nu se poate neutraliza substanta respective sau reciclate direct, in general daca vorbim despre plastic, carton, este mult mai simplu. Plus ca de aici deriva o serie de alte obligatii pentru producator avand in vedere ca tot vorbeam de substantele chimice periculoase, au obligatia sa isi tina evidenta lor, chiar este unul dintre aspectele pe care Garda de Mediu le controleaza destul de atent in ultima perioada, pentru ca exista un impact foarte mare asupra mediului. Si daca vorbim de cea de-a doua mare obligatie, cea de-a doua categorie, vorbim despre partea de ambalaje si de obligatiile pe care le au cei care produc si pun pe piata ambalaje sau cei care importa produse ambalate.
Reporter: Aici vorbim mai curand despre ambalajele pentru retaileri, ma gandesc, tot felul de pachete in care vin alimente sau bunuri de la consumul principal?
Daniela: Da, mai ales. Dar putem vorbii si de materie prima in cazul producatorului, pentru ca tot eram in aceasta speta.
Reporter: Adica toate vin mai mult sau mai putin ambalate in ceva?
Daniela: Da. Orice intra in tara, practic, vine ambalat intr-o forma sau alta. Si atunci, in astfel de situatii este obligatia producatorului sau a importatorului de a declara ambalajele respective. De ce? Pentru ca nu se poate urmari ce se intampla cu ele pana in momentul in care ajung la consumatorul final sau daca ajung deseu la un producator, bineinteles pe teritoriul Romaniei. De aceea este important sa se declare care au fost cantitatile de ambalaje introduse pe piata. Iar aceasta declaratie se face catre Administratia Fondului pentru Mediu, care este un organism fiscal ce tine de zona de mediu. Ce este foarte important de cunoscut este faptul ca exista si o taxa, de 2 lei/kg, pentru 60% din cantitatea de ambalaje puse pe piata. Sunt in continuare companii care nu stiu despre aceasta obligatie si mi se intampla chiar zilnic sa fiu contactata de catre diverse persoane sa imi spuna: “Nu am stiut, abia acum am aflat si ne dorim sa ne punem la punct”.
Reporter: In urma unui control?
Daniela: In urma unui control si nu numai.
Reporter: Acum, am o intrebare. Ma pun un pic in pielea unui manager, si pentru manager de cele mai multe ori toate obligatiile astea inseamna costuri,Ok, unele din deseurile astea pot fi reciclate. Te poate ajuta cumva pe partea financiara , ok am colectat plasticul asta sa zicem, el are o valoare de reciclare, pot sa il vand cuiva? Ma ajuta cumva in reducerea costurilor, pe care eu ca si companie le am cu deseurile, daca el poate fi reciclat?
Daniela: Da, daca vorbim despre cantitati mari de deseuri. Atunci, pentru deseurile respective, companiile primesc bani de la colectori. Si in acelasi timp, daca vorbim despre importator care isi aduce materia prima din afara tarii, si mai departe poate sa demonstreze trasabilitatea deseului respectiv. Practic, acele cantitati inlocuiesc taxa aceia de 2lei/kg la Administratia Fondului pentru Mediu. Bine, este intr-o maniera simplista, asa cum am explicat eu, pentru ca ii ajuta sa isi atinga tinta de reciclare. Iti spuneam ca, este de 60% si, in momentul in care o parte din deseuri sunt reciclate, normal ca ajungi mult mai usor la acel procent si platesti doar pentru diferenta.
Reporter: Am inteles. Ok. Bun, acum care sunt cateva exemple concrete sau, nu stiu, probleme pe care le-ai intalnit mai des la companii din zona asta, probleme intalnite des si rezolvari usoare. Ma rog, daca exista.
Daniela: Da exista. Ce se intampla pe zona aceasta cu declaratiie catre Administratia Fondului pentru Mediu este ca, sunt companii care cunosc faptul ca trebuie facuta declaratia pentru ambalaje, dar nu stiu cum ar trebui intocmita si calculate cantitatile. De asemenea nu stiu faptul ca trebuie incluse si echipamentele electrice din 2017.
Reporter: Ce intra aici, orice echipament electric?
Daniela: Da. Introduse in tara, sau produse si puse pe piata din Romania. Se respecta aceleasi reguli, ca in cazul ambalajelor. Si mi se intampla destul de des, sa ne sune importatori sau producatori de echipamente electrice si sa spuna: “Ok, si cu echipamentele ce fac? Eu nu am declarat pana acum ambalajele, am incercat sa fie totul in regula.” Aici, lucrurile sunt putin mai complexe decat pe zona de ambalaje si este necesar sa se si inscrie intr-un Registru al Producatorilor si Importatorilor de Echipamente Electrice.
Reporter: Ce poate face, de exemplu, cineva care isi da seama ca, ok, retroactiv nu am facut chestia asta ca nu stiam. Ce are de facut?
Daniela: Poate sa faca declaratiile retroactive fara nicio problema. Desigur, ca trebuie sa plateasca pentru ceea ce nu a declarat.
Reporter: Se estimeaza probabil volumul de echipament care a fost rulat, sa spunem, si platesti retroactivul la volumul respectiv.
Daniela: Exact, da. Pentru echipamente taxa este de 4 lei/kg insa momentan nu se plateste, insa exista si alte variante la care pot apela. Variante pe care le au si cei care introduc ambalaje si mai exact, Organizatii de Transfer de Responsabilitate, care preiau practic, responsabilitatea de a recicla din piata in numele lor. Si atunci, reduc din costuri, si acesta este un aspect pe care unele companii nu il cunosc.
Reporter: Poti sa dezvolti un pic ideea?
Daniela: Da. Pe echipamente ai vrea sau pe ambalaje?
Reporter: Unde crezi ca este mai relevant.
Daniela: Ok, bun. O sa dezvolt pe echipamente, pentru ca acolo sunt si alte implicatii. Iti spuneam ca, este necesar sa te inscrii si in Registrul Importatorilor, iar pentru a te putea inscrie trebuie sa demonstrezi ca practic ai luat masuri astfel incat sa te asiguri ca acele echipamente se recicleaza.
Reporter: Pe care, presupun ca trebuie sa le iei cam retroactiv daca nu stiai?
Daniela: Exact, da. Insa, incheierea unui contract cu o astfel de organizatie, necesita si o estimarea a cantitatilor pe care tu urmeaza sa le pui pe piata lunar. Sunt anumite categorii de echipamente, si pentru fiecare categorie, ai un cost. Cost mai mic, decat daca ai plati catre autoritati taxa respectiva.
Reporter: Cam cu cat mai mic, aproximativ?
Daniela: Depinde de tipul de echipament. Pe ambalaje, de exemplu, este undeva la 40% diferenta.
Reporter: Este semnificativa.
Daniela: Da. Pe echipamente este o variatie destul de mare. Si atunci, nu as putea sa iti fac o estimare. Dar este o solutie la indemana, plus ca intr-adevar se intampla ceva. Echipamentele sau ambalajele respective sunt reciclate in numele tau, deci practic, nu este doar o taxa pe care tu o platesti.
Reporter: Chiar se transforma, chiar se recicleaza.
Daniela: Exact. Da. Oricum si taxa aceasta catre Administratia Fondului pentru Mediu se transpune ulterior in actiuni pe zona aceasta, de mediu. Doar ca, daca vrei intr-adevar sa se recicleze in zona pentru care tu platesti, atunci poti sa mergi pe varianta aceasta.
Reporter: Unde se pot informa companiile de lucrurile acestea?
Daniela: Pot sa se informeze pe site-ul autoritatilor, pot sa se informeze pe site-ul nostru, www.solutiidemediu.ro. Incercam de fiecare data sa facem articole atunci cand legislatia se schimba sau cand consideram ca un anumit subiect este de interes, intr-un anumit moment. Si de obicei primim feedback pozitiv pe zona aceasta. Dar da, daca nu reusesc sa studieze singuri legislatia, recomandarea mea este sa mearga catre o companie de consultanta, care va sti cu siguranta cum sa ii indrume.
Reporter: Companiile mici sunt suficient de mari ca sa apeleze la servicii de consultanta sau sunt scumpe serviciile astfel incat sa fie fortate sa se descurce cumva altfel?
Daniela: Noi incercam sa ne adaptam si costurile pe care le percepem clientilor, difera foarte mult de munca pe care o prestam pentru acestia. Normal ca pentru o companie mica si efortul nostru este mai mic, pentru o companie mare este exponential mai mare. Eu as zice ca orice companie poate apela la servicii de consultanta. Sunt mai putin expuse companiile care isi desfasoara activitatea intr-un bloc de locuinte.
Reporter: Sau in cazul companiilor care sunt in cladiri de birouri?
Daniela: Pentru acelea ar fi medie expunerea.
Reporter: Care sunt atunci cele mai expuse companii?
Daniela: Companiile din zonele industriale sunt cele mai expuse.
Reporter: Care au fabrici, terenuri mari si unitati mari, practic.
Daniela: Exact, da. Pentru ca si impactul asupra mediului este unul considerabil. Pentru ca majoritatea necesita autorizatie de mediu si in momentul in care au autorizatie de mediu, se face un control din partea Garzii de Mediu anual, pentru a vedea daca sunt respectate cerintele, daca totul este sub control. Ceea ce din punctul meu de vedere, este foarte bine.
Reporter: Ok.
Daniela: Iar noi ii ajutam sa se conformeze de fiecare data. Pentru ca ii ajutam atat cu partea care tine de documentatie, cat si cu partea de consiliere pentru amenajarea amplasamentului, pentru identificarea riscurilor si prevenirea anumitor poluari.
Reporter: Pentru firmele de acest gen, este obligatoriu sa aiba un om dedicat cu asa ceva sau pot externaliza 100% serviciile?
Daniela: Pot externaliza. Pe baza contractului, predau responsabilitatea catre noi si devenim reprezentantii lor de mediu. Depinde insa de marimea companiei, pentru ca daca vorbim despre o fabrica foarte mare, care simte nevoia sa aiba pe cineva in intern, care sa controleze ceea ce se intampla acolo, nu doar sa stabileasca o procedura, sa faca documentatia, sa consilieze.
Reporter: Sa asigure partea de raportare si hartogaria, daca au nevoie efectiv de un om acolo care sa verifice procesul efectiv.
Daniela: Da. Si noi verificam dar nu zilnic. Pentru companiile mari, mergem saptamanal sau lunar.
Reporter: Oferiti si genul acesta de serviciu, te duci la fata locului sa vezi, unde a aruncat deseul?
Daniela: Da, sigur. Si este normal sa ii vizitam lunar pe cei mari. Pentru ca trebuie sa vedem ce ce intampla si sa putem sa le semnalam neregulile. Dar sunt anumite companii, si am avut astfel de cerinte, in care voiau o persoana care sa stea tot timpul in zona de productie si sa monitorizeze angajatii, sa se asigure ca lucrurile se intampla cum trebuie.
Reporter: In cazul in care trebuie sa angajezi?
Daniela: Pentru astfel de cazuri, da. Trebuie sa existe o persoana in intern, insa se poate inlocui acea persoana cu un sef de tura, cu un manager de productie. Depinde foarte mult de cum sunt organizati ei. Din punctul meu de vedere, nu este neaparat necesar, dar este decizia companiei respective.
Reporter: Deci practic, poti sa trasezi direct niste sarcini mai superficiale cuiva si eventual, ca sa nu ai un om dedicat, ii trasezi niste sarcini si il faci responsabil si dupa aceea te descurci pe partea de raportare cu firma de consultanta. Asta daca, sa zicem, nu esti o companie foarte, foarte mare totusi.
Daniela: Si daca esti mare. Avem si companii mari in portofoliu. Avem companii pe care le vizitam lunar, mergem acolo, suntem parte din echipa lor. Este in regula si aceasta varianta.
Reporter: Este vreun manager care nu vede chestia asta de mediu, strict ca un cost extra?
Daniela: Da, da. Si eu am avut rezerve, la inceput. Dar da, sunt companii care chiar isi doresc sa implementeze solutii, astfel incat sa reduca cantitatea de deseuri generate, astfel incat sa reduca emisiile.
Reporter: Ce au de castigat?
Daniela: In primul rand, din punct de vedere financiar, este mai bine pentru ei. Pentru ca nu mai cheltuie resurse in a cumpara materie prima. O pot refolosii pe cea care rezulta din productie. Sa spunem ca, vorbim de o firma care prelucreaza mase plastice.
Reporter: Si atunci practic, isi baga in propriul flux operational deseurile pe care tot el le produce.
Daniela: Exact. Reintroduce in productie acele deseuri, si atunci, normal ca si pentru el este foate avantajos.
Reporter: Din ce stii, pentru genul asta de investitie, pentru ca in esenta asta presupune o investitie, exista fonduri europene? Sau stii sa fie proiecte de fonduri europene implementate cu asa ceva?
Daniela: Exista fonduri europene. Nu stiu sa iti spun in momentul de fata un proiect aunume, pe zona aceasta. Dar da, exista, pentru zona de achizitionare de utilaje.
Reporter: Exista vreun fel de sprijin din partea cuiva, astfel incat companiile sa fie ajutate sa implementeze genul asta de solutie, sa isi auto recicleze propriile deseuri?
Daniela: Noi le oferim de fiecare data sprijin.
Reporter: Informational.
Daniela: Si informational si in partea de implementare, putem sa ii sfatuim. Si din ceea ce stiu, si autoritatile ii incurajeaza atunci cand exista aceasta alternativa.
Reporter: Ok. In afara de partea aceasta, ai investit si cumva iti prelucrezi o parte din deseuri, alte avantaje pot exista? Ce face de exemplu, o firma care nu poate sa isi colecteze sau nu are nevoie efectiv? Deseurile pe care le produce, chiar daca poti fi reciclate, nu ii sunt de folos. Ar putea avea un avantaj pe zona aceasta?
Daniela: Da, le poate vinde. Le vinde si isi recupereaza o parte din bani.
Reporter: Din ce stii, exista investitii sau campanii de imagine pentru asa ceva? Adica, firme care sa fi implemetat genul asta, si dupa ce au facut asta, sa se laude sa para o firma pro mediu?
Daniela: Stiu ca sunt companii care se implica destul de activ pe zona aceasta de mediu. Nu neaparat, in ceea ce priveste zona de reciclare a deseurilor sau nu numai in ceea ce priveste zona de reciclare a deseurilor. Stiu ca, cei de la Kaufland sunt destul de activi si au un marketing pe zona aceasta privind protectia mediului. Stiu ca, la fel, un alt retailer este foarte, foarte atent si isi doreste sa faca ceva si sa faca diferenta. Pot da nume?
Reporter: Da.
Daniela: A fost si o campanie in Carrefour, nu stiu daca ai auzit de acest lucru in mass-media. Duceai un pet si iti dadeau fructi/legume..
Reporter: Acum cat timp?
Daniela: Acum 2 luni.
Reporter: Recent, foarte recent.
Daniela: Da, da. Marii retaileri, si aici i-as mentiona pe majoritatea, au luat masuri pe zona aceasta, mai ales ca intra in contact direct cu populatia. Si practic, recicleaza de la populatie.
Reporter: Sa inteleg ca sunt cumva partial/indirect colectori ale unor resurse de la populatie, si atunci au investit cumva in continuarea ciclului.
Daniela: Indirect sunt colectori. Nu le colecteaza ei, doar ca au niste campanii si acorduri incheiate si atunci lucrurile se intampla.
Reporter: Am inteles. Acum, daca tot am amintit de populatie. Exista si lucruri legate de mediu care intra in responsabilitatea populatiei? Pana acum, am vorbit doar de companii.
Daniela: Da, si populatia este obligata sa colecteze selectiv. Exista amenzi si pe zona aceasta, in jur de 5000 lei.
Reporter: Se intampla efectiv?
Daniela: Da, se mai intampla. Se intampla in general, in cazul in care exista vreo sesizare sau daca persoana respectiva a fost vazuta de catre autoritati. O campanie activa pe zona aceasta, inca nu a inceput, dar de anul acesta salubristii sunt obligati sa colecteze deseurile selectiv.
Reporter: Din anul 2019?
Daniela: Da, din 2019.
Reporter: De la inceput?
Daniela: Au avut o perioada de conformare, si de la jumatatea anului, fiecare ar trebui sa aiba resursele necesare sa faca acest lucru. Unii o faceau deja si este foarte important pentru ca practic, aceasta colectare selectiva, duce la reducerea costurilor cu salubritatea.
Reporter: De ce?
Daniela: Pentru ca exista o taxa de economie circulara, care se aplica in cazul in care nu se colecteaza selectiv si se aplica pe lant, de la colector la generator, si asa mai departe. Si atunci, normal ca in momentul in care colectezi selectiv si le dai colectorului in aceasta maniera, el le poate valorifica foarte usor. Atunci cand sunt aruncate in acelasi recipient cu deseul menajer, este un proces mai greu de a recupera acele deseuri din menajer si de a le duce mai departe spre reciclare.
Reporter: Se aplica colectarea selectiva la bloc?
Daniela: Da. Ar trebui cu toti sa puna la dispozitia locatarilor pubele.
Reporter: Si sa fie stranse din banii asociatiei, teoretic?
Daniela: Da, sau daca pot ajunge la un acord cu salubristul sa le fie inchiriate sau date catre salubristul respectiv. Cred ca depinde foarte mult si de marimea asociatiei de proprietari.
Reporter: Da, corect.
Daniela: Stiu ca sunt deja asociatii care colecteaza selectiv deseurile, si dincolo de partea legislativa, cred ca este o obligatie pe care fiecare dintre noi o avem, pentru noi si pentru generatiile viitoare. Stiu ca suna a cliseu, dar chiar nu este. Cred ca suntem intr-un moment in care este important sa constientizam.
Reporter: Cei care stau prin zona Glina, nu stiu foarte bine despre ce este vorba.
Daniela: Da. Am inceput si noi o campanie “Pasi mici cu efecte mari” in care incercam cumva sa educam, ce se poate face si cum poti face mai bine, astfel incat sa generezi mai putine deseuri, sa reutilizezi, in cat timp informam populatia, in cat timp se descompune unu anumit tip de deseu, astfel incat fiecare dintre noi sa constientizam care sunt urmarile actiunilor pe care le luam.
Reporter: Dintre deseurile cele mai comune ale populatiei, ai idee cam care ar fi cele mai profitabile din punct de vedere al revanzarii. Pentru ca practic, atunci cand colectezi selectiv, unele care sunt mai valoroase ar putea fi si vandute, ma rog, nu zic individual, ci ca proces, atunci practic, iti poti scadea costurile.
Daniela: Metalul.
Reporter: Si dupa metal, care ar fi?
Daniela: Plasticul este usor de colectat. Pentru ca nu se contamineaza atat de repede, si de exemplu, daca avem o sticla de suc, este foarte important ca oamenii sa stie faptul ca aceasta sticla trebuie spalata inainte de a fi reciclata. In momentul in care are in continuare suc, ea nu poate fi reciclata ca atare, ar trebui sa treaca printr-un proces de curatare. Chiar daca acest proces de curatare se intampla intr-o statie de sortare sau direct la un reciclator.
Reporter: Exact la asta ma gandesc. Nu exista firme care sa implementeze cumva automat procesul?
Daniela: Exista, da. Exista astfel instalatii, dar daca vrem putem sa facem fiecare dintre noi acest lucru. Dar plasticul este foarte simplu de colectat si reciclat, depinde foarte mult de tipul de plastic. Pentru ca sunt foarte multe tipuri care se recicleaza mai greu, insa cartonul, de exemplu, daca nu este depozitat corespunzator, se poate distruge, o parte din el cel putin se compromite si atunci, in foarte mica masura poate fi reciclat. De aceea, este foarte important si este valabil si pentru companii sa stie. Deseurile selective se depoziteaza intr-un spatiu acoperit, pe platforma betonata, ferita de intemperii, tocmai pentru a evita contaminarea. Este valabil pentru orice tip de deseu, dar eram in zona de selectiv.
Reporter: In mod special pentru asta?
Daniela: Da. Si daca vorbim de deseuri periculoase, in niciun caz nu au ce sa caute afara, unde sunt expuse ploilor si se pot deversa in sol.
Reporter: Cum este cu pungile de plastic?
Daniela: Da, ai auzit ceva, ca s-a schimbat legislatia?
Reporter: Da. Si cu paiele de plastic?
Daniela: Da, in curand nu o sa mai putem folosii nici paie de plastic, nici tacamuri. Iar pungile, in momentul de fata, probabil ca ai observat, in supermarket-uri, in general, se folosesc cele din plastic biodegradabil.
Reporter: Este o solutie?
Daniela: Da, este o solutie. Polueaza mult mai putin, practic ele se degradeaza intr-o perioada mult mai scurta de timp.
Reporter: Cam in cat timp, ai idee?
Daniela: Cateva luni, in general. Depinde de materialul din care sunt facute si ar trebui, bineinteles, sa se respecte si anumite conditii. Dar da, sunt o solutie foarte buna si ma bucur ca majoritatea au inceput sa o adopte, pentru ca exista si o taxa care se plateste la Administratia Fondului pentru Mediu, acolo unde se declara ambalajele, si pungile sunt ambalaje. Si in cazul in care folosesti pungi din plastic, nu din biodegradabil sau carton, trebuie sa platesti o taxa trimestrial.
Reporter: Ai idee la scara nationala, cam cati din marii jucatori au inceput sa schimbe in sacose biodegradabile?
Daniela: Din marii jucatori, majoritatea au schimbat. Nu am idee de un procent, dar ce iti pot spune eu este ca, majoritatea au trecut la aceste pungi. Le mai gasim pe cele din plastic la micii comercianti.
Reporter: Cam cat timp crezi ca o sa le mai gasim si la acestia?
Daniela: Cred ca pana la anu’ si cam atat.
Reporter: Ok.
Daniela: Oricum legislatia este in continua schimbare, tocmai pentru ca se aplica normele europene si suntem si noi obligati sa ne aliniem. Acesta este motivul si pentru care, in ultima perioada se iau tot mai multe masuri pe zona aceasta, pentru ca daca nu ne vom alinia, riscam sa fim penalizati.
Reporter: Amendati ca tara.
Daniela: Da. Si exista o tinta de tara, de reciclare pana in 2025, 50% din deseul municipal trebuie sa fie reciclat.
Reporter: Pana in 2025?
Daniela: Da.
Reporter: Si ai idee acum, ce procent este?
Daniela: Ultima data cand am verificat eram undeva la 6%.
Reporter: Deci mai avem…un pic.
Daniela: Da.
Reporter: Am inteles.
Daniela: Ce este drept, in planul national de gestiune a deseurilor, nu este statistica de anul acesta pentru ca se face in avans si sunt din anii trecuti.
Reporter: Este pentru statistica 2018 sau 2017?
Daniela: Da.
Reporter: Deci, este posibil ca in timp real sa fie un pic mai mare?
Daniela: Da, un pic mai mare de atat.
Reporter: Din tarile europene, ai idee care sta cel mai bine la capitolul acesta?
Daniela: N-as sti sa spun care este cea mai bine. Stiu ca ultima data cand m-am uitat peste statistici, tarile nordice stateau destul de bine, Germania era la destul de bine pozitionata in top. Dar vorbim despre implementarea unor masuri care, in cazul lor, s-au facut cu ani in urma.
Reporter: Si cat timp a durat implementarea masurilor respective?
Ani presupun…
Daniela: Nu stiu sa iti spun daca la fel de mult cum dureaza la noi, dar da, si la ei a durat. Si a tinut in primul rand de educatie. Pentru ca de acolo trebuie sa pornim. Daca oamenii nu sunt obisnuiti sa colecteze selectiv, este foarte dificil sa reusim sa atingem acele tinte. Da, ok, este foarte bine ca se tine un control strict pentru agenti economici, unde daca vorbim de zona de industrie, cantitatile de deseurile generate sunt foarte mari. Dar chiar si la populatie este un impact semnificativ. Ce pot sa spun eu, este ca, in Italia cand am fost anul trecut, aveau pubele separate iar cele pentru deseul selectiv destinate locuitorilor, functionau cu un card. Doar asa puteai sa deschizi.
Reporter: Deci daca voiai sa arunci gunoiul, trebuia sa folosesti cardul?
Daniela: Da. Erau pe strada pubele pentru turisti in care puteai arunca deseul selectiv. Era un sistem pus la punct pe zona aceasta. Si sunt foarte multe tari care apeleaza la astfel de sisteme.
Reporter: M-as gandi ca devine atat de complicat procesul incat la un moment dat iti vine sa apelezi la cineva.
Daniela: Da. Dar cred ca, incet, incet, in anii urmatori
lucrurile se vor aseza.
Reporter: Este foarte bine pus la punct in Romania, procesul de valorificare? Adica, sa zicem ca s-ar colecta selectiv, ca ar fi perfecta colectarea selectiva, procesul de valorificare este foarte bine pus la punct?
Daniela: Daca avem valorificator pentru toate tipurile de deseuri? Pentru deseurile reciclabile, exista in general.
Reporter: In toata Romania?
Daniela: In unele zone, mai mult, in altele mai putin. Dar pentru deseurile atipice, as spune eu, de exemplu, daca vorbim despre un mix, geamul termopan – nu stiu daca stii, are o folie aplicata.
Reporter: Am inteles. Ai si plastic, si metal, si sticla…..ceva in genu’.
Daniela: Da. Pentru a putea sa reciclezi este necesar sa indepartezi folia respectiva. Un process care necesita resurse si nu este foarte usor de facut. La fel, daca vorbim despre ambalajele cutiilor de lapte, care sunt un mix intre aluminiu si carton, este aceeasi provocare. In mod normal pentru un deseu curat, solutii sunt.
Reporter: Dar ce faci la deseurile mixte?
Daniela: Se gasesc solutii, dar mai greu. Si in cazul in care nu se recileaza la noi, se trimit la export.
Reporter: Se poat exporta, gen, cutii de lapte?
Daniela: Sigur, se pot exporta deseuri si se exporta.
Reporter: Da?
Daniela: Da.
Reporter: Si este profitabil pentru cei care o fac?
Daniela: Da, atat timp cat o fac, cu siguranta este.
Reporter: Deci, practic, chiar daca in Romania nu exista inca firme care sa fie asa de bine facute, teoretic sunt undeva pe afara, in Germania sau in tarile nordice si poti sa reciclezi. Transportul este atat de ieftin incat merita sa trimiti deseul acolo sau in anumite cazuri merita?
Daniela: In anumite cazuri, da. Daca nu se gaseste o solutie in Romania sau pot sa fie lanturi internationale, pot sa fie colectori-reciclatori care nu sunt prezenti doar in Romania, au si in afara tarii fabrici.
Reporter: Sunt multe firme colectori internationali prezenti in Romania?
Daniela: Nu sunt foarte multe, dar sunt cativa si functioneaza foarte bine, au fabrica acolo, practic acolo se valorifica.
Reporter: Ok. Da, asta este foarte interesant… a inceput sa fie si in felul asta. Spuneai ca sunt si niste noutati legislative introduse anul acesta, poti sa dezvolti un pic subiectul?
Daniela: Da, chiar astazi am scris un articol pe site-ul nostru. Nu este neaparat o noutate de luna aceasta, dar pentru depunerea declaratiilor la Administratia Fondului pentru Mediu, exista si optiunea de a le depune online din acest an. Ceea ce este o veste foarte buna pentru ca eviti drumul la autoritati sau in cazul celor din provincie, nu mai este necesar sa mai trimita prin curier sau prin posta. Reusesc sa faca asta la un click distanta, sa depuna declaratia, sa vizualizeze platile pe care le-au facut, sa vizualizeze declaratiile anterioare si mi se pare un lucru foarte bun. Si o informatie importanta este ca, asa cum este mentionat pe site-ul lor, va fi obligatoriu sa declare online incepand cu ianuarie 2020. Deci cumva, intelegem ca, nu se vor mai putea depune declaratiile in format fizic.
Reporter: Este vorba de absolut toate declaratiile de mediu sau doar anumite declaratii?
Daniela: Tot ceea ce inseamna declaratii catre Administratia Fondului pentru Mediu.
Reporter: Deci practic, tot ce inseamna declaratie legata de mediu?
Daniela: Tot ce insemna declaratie catre Administratia Fondului pentru Mediu, nu orice raportare catre autoritatile de mediu. Pentru ca sunt doua entitati, Administratia Fondului pentru Mediu, iti spuneam este un organism fiscal care se ocupa de zona aceasta de taxe, pentru diverse activitati cu impact asupra mediului. Si partea de agentie, Agentia pentru Protectia Mediului este cea care reglementeaza activitatile de mediu, ei sunt cei care dau autorizatii de mediu, sunt cei care dau avize de mediu. Acolo este si un sistem online implementat, dar sunt in continuare raportari care se depun in format fizic.
Reporter: Ok. Probabil ca in timp se va rezolva.
Daniela: Da, eu cred ca in curand se va implementa si acolo un sistem similar.
Reporter: Am inteles. Noutati pentru la anu’ sau evenimente asteptate, notabile pe zona aceasta?
Daniela: Momentan, nimic notabil, dar cu siguranta spre finalul anului ne asteptam sa mai apara ceva.
Reporter: Ai idee si ce?
Daniela: Nu. Momentan nu. Nu pot sa iti spun un proiect de lege care urmeaza sa fie adoptat, sa aiba un impact major, ca practic, despre asta vorbim.
Reporter: In general, la sfarsit de an apar surprizele?
Daniela: Da, vine un an nou, sunt alte lucruri la care trebuie sa fii atent. Am asteptat foarte mult anul trecut sa se publice o lege si s-a publicat la inceputul anului acesta, de aceea iti spun ca este posibil ca la inceputul anului sa fie miscari semnificative pe zona aceasta. Noi oricum, incercam sa va tinem la curent si suntem foarte activi pe blog.
Reporter: Ai putea sa imi spui aproximativ, din companiile care apeleaza la serviciile voastre, presupun ca acele companii in general au nevoie de asa ceva, cat la %, daca pot sa clasific din cifra de afaceri, este redirectionata catre tot ce inseamna cheltuieli cu mediu? Foarte aproximativ..
Daniela: Daca vorbim despre un importator sau un producator, as zice undeva la 5%, la 10%, dar nu am neaparat niste cifre in spate.
Reporter: Deci, undeva la 5%?
Daniela: Da, asa as spune. Pentru ca ar avea un impact destul de mare pe zona de ambalaje, pe zona de echipamente, daca vorbim de cei care importa echipamente. In rest, nu este un buget foarte mare, impactul cel mai mare este in ceea ce priveste declaratiile catre Administratia Fondului pentru Mediu pentru respectarea obligatiilor de mediu. In cazul raportarilor care sunt solicitate de Agentia pentru Protectia Mediului efortul financiar nu este foarte mare din punctul meu de vedere ci este ceva obligatoriu. Da, pot sa solicite analize pentru apa, pot sa solicite analize pentru aer, zona de deseuri sa fie bine pusa la punct, dar acestea nu putem spune ca au impact major in cifra de afaceri. Daca vorbim despre taxele pe ambalaje, pe echipamente, pe substante si asa mai departe, da, acolo este impactul cel mai mare.
Reporter: Practic, ai rulajul foarte mare.
Daniela: Da, exact. Daca vorbim de companie mare, normal ca, in functie de volumele pe care le gestioneaza, va avea si taxe pe masura.
Reporter: In viitorul previzibil, sa zicem urmatorii ani, crezi ca ponderea asta va creste sau va ramane grosso modo constanta? Din ce ai vazut ca s-a intamplat si in ultimii ani.
Daniela: Eu cred ca va creste.
Reporter: Cam cat?
Daniela: Nu foarte mult, dar cu 5% probabil.
Reporter: Deci inca, plus-minus 5% in plus fata de cat este acum?
Daniela: Da. Anul acesta, tinta de reciclare ar fi trebuit sa fie de 65% insa s-a modificat inapoi la cea de anul trecut care era de 60%.
Reporter: Tinta nu este atinsa, din cate inteleg.
Daniela: Nu.. ma refer la obligatia de reciclare pe care o au cei care fac declaratia la Administratia Fondului pentru Mediu. Pentru ca acolo este si impactul financiar, despre el discutam. Deci, este clar ca, peste un an sau peste doi ani, tendinta este sa creasca. Insa, daca vom ajuge sa implementam niste masuri si nivelul de deseuri generate sa scada, probabil ca la un moment dat se vor oprii.
Reporter: O sa se plafoneze…
Daniela: Da.
Reporter: Plus ca, probabil o sa avem un mediu mai curat.
Daniela: Da, pentru ca si amenzile vor creste daca nu vom reusi sa implementan niste masuri. Cei de la Garda pentru Mediu, in cazul in care nu respecti legislatia, aplica sanctiuni contraventionale.
Reporter: Tendinta de amenzi care este aproximativ?
Daniela: In ultimii ani nu au crescut, ai vrea sa iti dau niste cifre?
Reporter: Daca poti.
Daniela: Ok. Pot sa iti spun ca pe zona aceasta de management al deseurilor incep de la 15.000 lei si se cumuleaza.
Reporter: Am inteles. Si la persoanele fizice, presupun ca sunt valori mai mici?
Daniela: Da, sunt vlaori mai mici.
Reporter: In perioada urmatoare, previzibila, crezi ca o sa creasca semnificativ amenzile? Sau cuantumul lor sau cifra totala?
Daniela: Cred ca se vor inmultii.
Reporter: De ce?
Daniela: Pentru ca, asa cum iti spuneam, s-a implementat la nivel de tara si se doreste implementarea unui sistem. Salubristii sunt obligati sa colecteze selectiv .
Reporter: Si atunci, ca sa implementezi sistemul respectiv trebuie sa dai cu pumnul..
Daniela: Da, Si poate nu neaparat amenzile, cat taxele. Asa cum iti spuneam, cei care nu vor colecta selectiv vor platii mai mult pentru gunoi… si de ce am face lucru acesta cand este foarte simplu sa respectam niste reguli minime.
Reporter: Ok, bun. S-a terminat timpul pentru aceasta seara. Iti multumesc mult pentru prezenta si pentru informatii.
Daniela: Multumesc si eu, cu drag.
Reporter: Cu placere.
Emisiunea poate fi vazuta integral aici: http://bit.ly/2L6hHMH