Concluzii de la Forumul de Mediu 2019

Pe 22 octombrie 2019 am participat la cea de-a V-a editie a Forumului de Mediu, organizata de Universul Juridic si Camera de Comert si Industrie a Municipiului Bucuresti, în Aula Carol I a Palatului CCIB.

In sala au fost prezenti reprezentanti ai Autoritatilor publice (Ministerul Mediului, Departamentul Guvernului pentru Dezvoltare Durabila), asociatii de profil, companii care furnizeaza echipamente si solutii pentru protectia mediului, analisti si consultanti specializati pe probleme eco si protectie a mediului, avocati specializati în Dreptul Mediului, ONG-uri de profil, mass media.

Discutiile evenimentului au plecat de la idea ca in Romania, problemele de protectie a mediului sunt generate in special ca urmare a poluarilor locale, produse în principal în sectoarele exploatarilor petroliere si de minerit, în industriile de prelucrare a minereurilor si petrolului, termoenergetica, industria chimica, de prelucrare a lemnului si celulozei, metalurgie, siderurgie, industria electrotehnica si a constructiilor de masini, industria cimentului, transporturi, gospodaria comunala si agricultura.

A fost o dezbatere interactiva, de la care am retinut cateva aspecte importante si le subliniem pentru voi:

  • Laszlo Borbely – fost Ministru al Mediului a insistat asupra implementarii Agendei 2030 care prevede implementarea a 17 obiective pentru dezvoltare durabila mentionand ca Romania se afla pe locul 44, SUA pe locul 35, iar tarile nordice ocupa primele locuri in topul implementarii tintelor din agenda pana in prezent.

Acesta a mentionat despre departamentul pentru Dezvoltare Durabila infiintat in Senat in 2017 (conform HG 313/2017) care are ca scopul de a implementa obiectivele mentionate mai su si despre faptul ca incepand cu 2021 locuintele ce urmeaza a fi construite trebuie sa respecte standarde privind eficienta energetica.

O noutate este ca se va infiinta un Consiliu Consultativ pentru Dezvoltare Durabila (aferent Departamentului pentru Dezvoltare Durabila din Senat), consiliu in care se vor putea inscrie persoanele fizice si/sau societatile cu scopul de a discuta proiectele de lege viitoare, legile, hg-urile etc.

  • Gabriela Dananae – consilierul Ministrului Mediului a anuntat ca se va modifica Legea 211/2011 privind regimul deseurilor astfel incat sa se alinieze cu legislatia europeana cat si sanctiunile cu scopul de a aplica metoda Poluatorul Plateste.

Sanctiunile pentru deseurile abandonate nu se vor mai aplica ADI-urilor (Asociatiilor de Dezvoltare Intracomunitara ) dar nu am primit si raspuns la intrebarea “cine va plati?”. Urmeaza sa se alinieze obiectivele de reciclare a deseurilor de ambalaje cu cele din Directiva CE 852/2018 (atasata).

  • Ovidiu Balaceanu – Deloitte A subliniat modificarile aduse de Legea 31/2019 si a spus ca ecotaxa se aplica si pentru pungile de congelator, doar daca sunt mai mult de 100 bucati/rola exista posibilitatea sa se obtina o exceptie si pentru acest aspect trebuie facut un punct de vedere catre AFM.

In acelasi timp proiectul de lege pentru modificarea Metodologiei de calcul a contributiilor la AFM este in consultare din data de 06.09.2019

  • Cristel Sabau – Vrancart a adus in discutie colectorii care sunt inregistrati la ADI-uri pentru preluarea deseurilor de ambalaje de la populatie si care pot declara la OTR acele cantitati doar daca colectorul pune la dispozitia ADI-ului dosarul de trasabilitate (dosarul implica un cost pe care reprezentantii Vrancart nu sunt dispusi s ail suporte, deoarece ADI-urile nu platesc)

Acestia au atras de asemenea atentia asupra faptului ca deseurile de ambalaje de carton preluate de salubristi sunt de cele mai multe ori   contaminate intrucat ajung amestecate la statia de sortare ceea ce face ca uneori sa nu poata fi folosite in procesul de productie.

  • Valentin Negoita si Dragos Calugaru – Ecotic au anuntat ca in perioada urmatoare vor lansa un studiu referitor la utilizarea EEE-urilor si la gestionarea DEEE-urilor in Romania ceea ce ne va putea oferi o vedere de ansamblu asupra situatiei actuale din Romania si a potentialului de colectare.

In prezent in statiile de sortare se colecteaza EEE-uri doar in Iasi si Oradea aspect ce ar trebui sa se imbunatateasca intrucat populatia nu are intotdeauna la indemana optiunea de a apela la un colector specializat.

  • In incheiere, Raul Pop a subliniat ca in Romania nu exista niciun punct functional de masurare a calitatii aerului, potrivit datelor de la European Environmental Agency.

Colectarea si gestionarea corespunzatoare a deseurilor este un subiect ce trebuie pus la punct atat de catre ADI si UAT prin crearea infrastructurii cat si prin uniformizarea autorizatiilor de mediu deja existe in special pentru colectorii de fier care pot prelua DEEE-uri conform autorizatiilor mai vechi conform legislatiei de la momentul respectiv ceea ce nu asigura o reciclare corespunzatoare a DEEE-urilor.

Lipsa unor situatii clare privind indicatorii de mediu nu ne ajuta sa avem imaginea corecta si o strategie care sa poata fi urmarita si implementata cu usurinta.

Concluzia? Sunt multe de spus si mult mai multe de facut. In fiecare zi suntem activi in piata externalizarii solutiilor de mediu, cu o echipa valoroasa de consultant care va pot asigura suportul in vederea identificarii neconformitatilor de mediu si poate propune solutii de conformare, prevenire, reducere sau inlaturare a efectelor impactului asupra mediului. +40 7HAIMEDIU sau contact@solutiidemediu.ro.