Firmele care nu se supun autorizarii de mediu si nu s-au inscris inca in Registrul national specific al operatorilor economici risca amenzi de pana la 40.000 de lei

Comunicat-de-presa

Bucuresti, 14 septembrie 2017 – Firmele care nu se supun autorizarii de mediu, conform Legii 211/2011 privind regimul deseurilor, si nu s-au inscris inca in ”Registrul operatorilor economici care nu se supun autorizarii de mediu conform prevederilor Legii nr. 211/2011 privind regimul deseurilor” sunt pasibile sa plateasca amenzi cuprinse intre 20.000 si 40.000 de lei, avertizeaza expertii de mediu de la Green Environment Support.

Firmele mentionate au avut ca termen limita data de 18 iunie 2017 pentru a se inscrie in Registrul national, adica la 30 de zile de la intrarea in vigoare a Ordinului nr. 739/11 mai 2017, care reglementeaza procedura de inregistrare a operatorilor economici care nu se supun autorizarii de mediu. Ordinul priveste urmatoarele categorii de firme:

  • Comerciantii care nu intra fizic in posesia deseurilor (acei comercianti de deseuri care nu detin deseurile fizic, nu le transporta, nu le valorifica sau elimina, ci doar intermediaza transferuri de deseuri intre cel care produce deseurile si valorificator)
  • Brokerii (conform Legii 211/2011, acestia pot fi orice intreprindere / operator economic care se ocupa de valorificarea sau eliminarea deseurilor in numele altor persoane, inclusiv brokerii care nu intra fizic in posesia deseurilor)
  • Transportatorii rutieri de deseuri nepericuloase
  • Operatorii economici care fac obiectul derogarii de la cerintele de autorizare, conform Legii 211/2011 privind regimul deseurilor (de exemplu, operatorii care isi valorifica propriile deseuri nepericuloase, precum rumegusul sau lemnul, prin tratare termica cu recuperare de agent termic sau firmele care isi recicleaza sau reutilizeaza sub diferite forme propriile deseuri, chiar daca nu desfasoara activitati autorizabile din punctul de vedere al mediului)

La randul lor, operatorii economici care desfasoara activitati de comert cu ridicata al deseurilor si resturilor, fara a intra fizic in posesia acestora, si care detineau autorizatie de mediu la data intrarii in vigoare a Ordinului de ministru, aveau obligatia ca, in termen de 30 de zile de la intrarea in vigoare a acestuia, sa notifice autoritatile competente si sa solicite inregistrarea in Registru.

”Prin Ordinul nr. 739/11 mai 2017, autoritatile romane, prin Ministerul Mediului, urmaresc reglementarea (identificarea, inregistrarea si controlul) operatorilor economici care gestioneaza deseuri si care in acest moment nu au obligatia de a solicita si obtine autorizatia de mediu. In lipsa unui Registru national, firmele cu activitatile mentionate mai sus nu pot fi identificate si exista riscul  desfasurarii unor activitati ilegale, cu impact asupra mediului (abandonarea deseurilor, transportul acestora catre operatori neautorizati, eliminarea/valorificarea deseurilor la sediul propriu fara respectarea normelor in vigoare etc.)”, explica Viorel Ionescu, consultant de mediu la Green Environment Support.

Registrul national este public si oricine este interesat ii poate identifica pe toti cei care desfasoara in mod legal anumite activitati (transport deseuri nepericuloase, eliminarea propriilor deseuri, diferite activitati de valorificare a deseurilor etc.). Lista firmelor vizate de Ordinul nr. 739/11 mai 2017 poate fi consultata pe site-ul Agentiei Nationale pentru Protectia Mediului (ANPM) si este actualizata lunar.

Pentru a figura in Registrul national, firmele mentionate trebuie sa depuna documentatia specifica la sediul ANPM sau sa o transmita prin posta. Pentru analiza documentatiei se percepe o taxa in valoare de 500 de lei care se achita in contul mentionat de ANPM, pentru fiecare tip de activitate pentru care se solicita inregistrarea. Numarul de inregistrare in Registru are o valabilitate de 5 ani.

Toti operatorii economici inregistrati in Registru au obligatia de a tine evidenta gestiunii deseurilor generate din activitate si a sa le raporteze conform cerintelor art. 49 din Legea 211/2011 privind regimul deseurilor, cu modificarile si completarile ulterioare.

Daca operatorii economici nu mai desfasoara activitati pentru care s-a solicitat inregistrarea in Registru, au obligatia de a solicita radierea, in termen de 30 de zile de la incheierea activitatii si vor prezenta raportarea deseurilor generate, pentru intervalul de timp dintre sfarsitul perioadei de referinta a ultimei raportari si data cererii de radiere. De asemenea, orice modificare aparuta in activitatea operatorului economic trebuie notificata in termen de 30 de zile si se transmite catre ANPM, impreuna cu documentele justificative.

Autoritatile competente care pot efectua activitati de inspectie si control, in vederea respectarii prezentului ordin sunt Garda Nationala de Mediu si comisariatele teritoriale ale acesteia.

Green Environment Support poate asigura suportul in vederea identificarii corecte a tipurilor si a cantitatilor de ambalaje, EEE si BA puse pe piata, identificarea celei mai bune solutii de indeplinire a obiectivelor anuale de valorificare a deseurilor de ambalaje/EEE/BA, realizarea relationarii cu OTR-urile/colectorii/reciclatorii implicati pe tot lantul de trasabilitate a deseurilor, intocmirea declaratiilor catre Administratia Fondului pentru Mediu (AFM), fiind o companie dinamica, activa in piata externalizarii de mediu de peste sapte ani, cu o echipa valoroasa de ingineri si consultanti in Bucuresti, Timisoara, Iasi, Cluj si Brasov. Compania ofera servicii complete, eficiente si personalizate, de la consultanta si instruire a personalului, intocmire rapoarte specifice legislatiei pana la studii de mediu si redactarea documentatiilor in vederea obtinerii actelor de reglementare. Green Environment Support este certificata pentru sistemul de management conform EN ISO 14001:2015 si EN ISO 9001:2015, de catre TÜV Austria Cert GMBH. Printre companiile care folosesc solutiile Green Environment Support se numara Banca Transilvania,  CA Immo ,Camera Auditorilor Financiari din Romania, Cami Comexim, CEL.ro, Chopstix, Dental Med, Dr. Oetker, Flormar, FreyWille, Hotel Capitol,  Lagardere Travel Retail, Mapei,  Romfracht, Sofiaman, Vacamuuu.