Atentie, (re)incep controalele de mediu

Atentie-re-incep-controalele-de-mediu

Perioada starii de urgenta s-a terminat si odata cu ea si lipsa controalelor in ceea ce priveste responsabilitatile de mediu. Daca in multe articole va spunem ce trebuie sa faceti in cazul unui control si ce obligatii aveti, de data aceasta ne-am gandit sa ne uitam putin la cifre – numar de amenzi si controale, care nu sunt deloc de ignorat.

Conform datelor furnizate de catre autoritati in luna martie 2020, Administratia Fondului pentru Mediu verifica in ritm sustinut gradul de indeplinire a obiectivului anual de reducere a cantitatilor de deseuri municipale eliminate prin depozitare. Cei vizati in principal sunt UAT-urile care nu au intocmit declaratiile AFM pentru cantitatile de deseuri municipale eliminate prin depozitare.

Au avut loc astfel la nivel national peste 700 de controale, la primariile de municipii, orase si comune, iar pentru cele care nu s-au conformat legislatiei au fost incepute procedurile de inspectie fiscala.

In luna iunie a avut loc una dintre cele mai ample actiuni desfasurate de catre Garda Nationala de Mediu la care au participat 44 de comisari, impreuna cu 70 de politisti ai Politiei Judetene Giurgiu si 32 de jandarmi ai Gruparii Mobile Ploiesti si Inspectoratului Judetean de Jandarmi Giurgiu in vederea prevenirii ilegalitatilor in domeniul protectiei mediului inconjurator si pentru combaterea evaziunii fiscale, la punctele de lucru ale unor societati comerciale din localitatile Bolintin Vale, Bolintin Deal, Ogrezeni, Crevedia Mica si Vanatorii Mici.

Controalele au survenit in urma plangerilor inregistrate de la cetateni privind arderea deseurilor iar firmele vizate aveau ca obiect de activitate colectarea si valorificarea materialelor reciclabile (deseuri metalice, pet-uri si sticla), dezmembrari auto, service auto si vulcanizare. Din cele 23 de controale efectuate au fost finalizate 16, iar 7 sunt inca in desfasurare.

Daca ne uitam la anul 2019 putem spune ca Garda Nationala de Mediu a reusit sa isi depaseasca obiectivul in ceea ce priveste numarul de controale intrucat au realizat 39.429 de inspectii in domeniul controlului poluarii si al biodiversitatii, biosecuritatii si ariilor naturale protejate fata de cele 35.840 de inspectii planificate si neplanificate cat si-au propus in decursul anului mentionat anterior. In urma acestor controale au fost aplicate 3288 (comparativ cu 2.606, cu un an in urma) de amenzi contraventionale in valoare de 55,6 milioane de lei (in crestere fata de suma inregistrata anterior 39.121.420 lei) si 1.575 de avertismente.

De asemenea, au fost 219 societati pentru care a fost sistata activitatea.

Ce urmaresc controalele de mediu?

Autoritatea de mediu, in speta ministerul, nu poate face altceva – si o face din ce in ce mai bine de cand conducem acest minister – sa verifice, prin controale, daca reglementarile de mediu sunt respectate de administratiile publice locale sau operatorii privati. Astazi, cadrul legislativ poate fi perfectibil. Ne dorim foarte mult sa intarim rolul organelor de control pe care le avem – APM, Garda de Mediu, Garda Forestiera sau orice alta entitate din subordinea Mediului si speram ca, in viitorul apropiat, sa reusim sa asiguram finantare, sprijin logistic si mai mult personal, ca sa nu mai avem aceste probleme, ca ele sa aiba o rezolvare asa cum ne dorim ca stat si, evident, o asteapta cetatenii” a spus chiar Ministrul interimar al Mediului, Costel Alexe.

Pentru a sumariza este important sa mentionam ca scopul principal al unui control din partea autoritatilor de mediu este acela de a verifica aplicarea legislatiei si protejarea mediului inconjurator.

Agentia pentru Protectia Mediului reglementeaza activitatile cu impact asupra mediului iar Garda de Mediu este organul de control care poate aplica sanctiuni in cazul in care legislatia nu a fost respectata intocmai sau daca nu s-au pus in aplicare masurile specificate in autorizatia de mediu.

O societate poate fi controlata de inspectorii Administratiei Fondului pentru Mediu (AFM) in cazul in care introduce pe piata din Romania ambalaje, echipamente electrice, substante chimice periculoase, uleiuri minerale sau comercializeaza deseuri si nu intocmeste declaratiile lunare catre AFM.

Stiati ca…toate companiile care au punct de lucru trebuie sa colecteze selectiv si sa intocmeasca lunar evidenta gestiunii deseurilor, conform L211/2011 si iar anual sa raporteze catre Agentia pentru Protectia Mediului?

Am scris un articol detaliat despre “Cum sa te pregatesti pentru control din partea autoritatilor de mediu” pe care vi-l readucem in atentie acum.

La fel cum reiteram idea ca necunoasterea legii nu absolva agentii economici de responsabilitatile privind conformarea cu legislatia de mediu! Green Environment Support recomanda tuturor companiilor sa se asigure ca isi indeplinesc pe deplin toate obligatiile si sa nu ezite sa apeleze la companii specializate in cazul in care nu au o persoana cu experienta in cadrul firmei. Va stam alaturi in aceste demersuri si va oferim consultanta si solutii complete de mediu.

Foto credit www.pixabay.com