Agentia pentru Protectia Mediului nu a amanat datele raportarilor

Agentia-pentru-Protectia-Mediului-nu-a-amanat-datele-raportarilor-

Asa cum am anuntat in articolul precedent Ce masuri au luat autoritatile de mediu pentru a sprijini companiile in contextul COVID 19 , Agentia pentru Protectia Mediului a adoptat o serie de masuri ce au ca scop limitarea contactului uman, dar nu a amanat datele de raportare.

Agentia pentru Protectia Mediului a venit in intampinarea nevoilor pe care le au agentii economici permitand ca acestea sa fie trimise nu doar in format fizic prin curier, ci si in format electronic la adresa de e-mail a fiecarei agentii judetene.

Am dori astfel sa facem o recapitulare atat a raportarilor anuale a caror termen de depunere a expirat, cat si a celor ce urmeaza sa fie depuse:

Raportari anuale finalizate:

  • raportarea anuala a deseurilor generate de catre operatorii economici pentru fiecare punct de lucru conform L211/2011 ce a trebuit depusa pana pe data de 31 martie 2020
  • evidenţa și raportarea către APM și în SIM* a ambalajelor și deseurilor de ambalaje gestionate conform Legii 249 / 2015** privind modalitatea de gestionare a ambalajelor şi a deşeurilor de ambalaje ce a trebuit depusa pana pe 25 februarie
  • evidenta și raportarea catre APM a anvelopelor noi si/sau uzate destinate reutilizării conform HG 170/2004** privind gestionarea anvelopelor uzate
  • raportarea inventarului de emisii pana la data de 31 martie conform L278/2013 privind emisiile industriale

Raportari ce trebuie depuse in perioada urmatoare:

Raportarea anuala a bilantului privind solvenții utilizați conform Legii 278/2013**  privind emisiile industriale

Conform informarii transmise de Agentia Nationala pentru Protectia Mediului, pana la data de 30 aprilie 2020, toti operatorii economici care desfasoara activitati in care utilizeaza solventi organici COV (compusi organici volatili) au obligatia sa incarce pe platforma de raportare bilantul de solventi, in format PDF, semnat si stampilat de catre reprezentantul legal.

Raportarea anuala E-PRTR (Registrul European al Poluanţilor Emişi şi Transferaţi)

Operatorii economici care desfasoara activitati PRTR si detin autorizatie integrata de mediu, indiferent daca depasesc sau nu pragurile prevazute in anexa 2 a Regulamentului (CE) al Parlamentului European si al Consiliului nr. 166/2006 privind infiintarea Registrului European al Poluantilor Emisi si Transferati trebuie sa raporteze in SIM pana la data de 30 aprilie in format PDF sau sa depuna la autoritatea competenta pentru protectia mediului raportarea in format hartie, semnata si stampilata de catre reprezentantul legal. Daca operatorul economic PRTR s-a inregistrat in SIM, este obligat sa raporteze si acolo datele aferente anului 2019. Conditiile de raportare E-PRTR pot fi diferite in functie de masurile impuse prin autorizatia integrata de mediu a fiecarui operator economic.

Inregistrarea societatii in Sistemul Integrat de Mediu (SIM)* si completarea chestionarelor statistice privind gestionarea deseurilor (colectate / tratate / valorificate / eliminate) conform L211/2011**

Datele ce se vor raporta in SIM sunt aceleasi din rapoartele anuale de deseuri depuse la Agentia pentru Protectia Mediului pana pe data de 31 martie a fiecarui an ce contin tipurile si cantitatile de deseuri generate/colectate/ transportate/ comercializate/tratate – chestionare PRODDES. Aceste raportari se fac in scop statistic si fiecare Agentie pentru Protectia Mediului Judeteana stabileste termenul pana la care se pot incarca rapoartele in SIM si notifica agentii economici. Poti accesa lista aici pe care o actualizam permanent in functie de datele primite de la autoritati.

Speram ca informatiile oferite sa va fie de ajutor si in cazul in care nu ati reusit sa intocmiti rapoartele anuale sfatul nostru este sa le transmiteti cat mai repede catre autoritati.

Chiar daca in momentul de fata ne confruntam cu o situatie nemaintalnita provocata de pandemia Covid19 dorim sa va asiguram ca am luat toate masurile astfel incat sa respectam recomandarile autoritatilor si echipa noastra sa va poata presta serviciile de care aveti nevoie la acelasi nivel ca pana acum.

Mai mult, toate serviciile pe care le prestam pot fi asigurate fara prezenta noastra fizica in locatie iar consultantii nostri sunt doar la un telefon distanta.

Foto credit www.pixabay.com