Ce obligatii au proprietarii de magazine online prin prisma legislatiei de mediu?

Ce-obligatii-au-proprietarii-de-magazine-online-prin-prisma-legislatiei-de-mediu

Masurile impuse atat la nivel national cat si international in vederea combaterii epidemiei COVID 19 au determinat ca majoritatea activitatilor economice sa se mute in mediul online. In retail s-a vazut o crestere in ultimii ani a segmentului de piata dedicat comertului online iar in contextul actual majoritatea societatilor vor incerca sa se adapteze determinand o crestere semnificativa a business-ului in online.

Ne dorim sa venim astfel in intampinarea dumneavoastra cu informatii ce pot fi de un real folos proprietarilor de magazine online

Are obligatii catre autoritatile de mediu un magazin online?

In privinta rapoartelor specifice  protectiei mediului proprietarii de magazine online nu sunt exceptati. In functie de modelul de business pe care il folosesc obligatiile pot varia.

Obligatii catre Administratia Fondului pentru Mediu:

Obligatiile de intocmire lunara a declaratiilor catre Administratia Fondului pentru Mediu, in segmentul magazinelor online, revin tuturor agentilor economici care achizitioneaza marfuri din afara tarii si le pun pe piata din Romania sau care re-ambaleaza sau supra-ambaleaza marfurile inainte de a fi transmise catre clienti.

In cazul celor care achizitioneaza marfuri din afara tarii obligatiile pot fi urmatoarele:

  • Declararea cantitatii de ambalaje, de echipamente electrice, de baterii sau anvelope si indeplinirea tintelor de reciclare
  • Plata taxei pentru uleiuri minerale, plata taxei pentru substantele chimice periculoase pentru mediu

Pentru cei care re-ambaleaza sau supra-ambaleaza marfurile fara a face achizitii din afara Romaniei obligatia este doar aceea de a raporta ambalajele folosite. In cazul in care fac si  achizitii din afara tarii  au si obligatiile mentionate anterior.

Obligatii catre Agentia pentru Protectia Mediului:

Chiar daca activitatea desfasurata este de comert exclusiv online multi dintre agentii economici au si un depozit/ punct de lucru de unde sunt expediate toate aceste comenzi catre clientii finali. In cazul in care va incadrati in aceasta categorie este foarte important sa stiti ca sunteti generatori de deseuri si aveti o serie de obligatii conform OUG 92/2021 astfel:

  • Colectarea selectiva a deseurilor in recipiente separate pentru fiecare tip de deseu
  • Existenta unor contracte de colectare cu firme autorizate pentru deseurile generate
  • Intocmirea lunara a evidentei gestiunii deseurilor pentru fiecare punct de lucru

In cazul celor care desfasoara comert cu substante chimice periculoase este necesara si obtinerea unei autorizatii de mediu pentru depozit.

Ce este foarte important de mentionat este faptul ca cei care importa baterii si echipamente electrice risca sa le fie oprite produsele in vama daca nu sunt inscrisi in registrul importatorilor de baterii si respectiv cel al importatorilor de echipamente electrice.

Chiar si pentru cei care nu au un depozit sau un punct de lucru deschis exista o obligatie catre Agentia pentru Protectia Mediului in cazul in care fac achizitii din afara tarii intrucat atat ambalajele cat si echipamentele electrice, bateriile si anvelopele trebuie raportate anual catre APM nu doar cuprinse in declaratiile AFM.

Ce trebuie facut pentru a nu risca sanctiuni

Avand in vedere ca toate obligatiile enumerate mai sus atrag dupa sine o serie de sanctiuni din partea autoritatilor si amenzi este foarte important ca cineva din cadrul companiei sa urmeze cursurile de formare si sa se ocupe de realizarea lor sau sa extrenalizati serviciile catre o firma specializata.

Va oferim o sesiune de consultanta gratuita pentru identificarea nevoilor dumneavoastra si pentru ca majoritatea serviciilor pe care le prestam pot fi asigurate si fara prezenta noastra fizica in locatie consultantii nostri sunt doar la un telefon distanta  +40 7HAIMEDIU.

Foto credit www.pixabay.com