Desi ne este greu sa vedem efectele actiunilor noastre asupra mediului inconjurator la scara larga, privind din perspectiva individuala, realizam in mod surprinzator ca schimbarea incepe tocmai de la acest nivel – cel individual.
2017 a fost un an in care s-au luat masuri fundamentale pentru protejarea mediului inconjurator, in multe sectoare de activitate, insa, ca orice schimbare, si cea privind adoptarea unei atitudini mai responsabile si apoi implementarea unor actiuni realmente eficiente este, de fapt, un proces complex. Acesta presupune asumarea conditiilor existente, cunoasterea metodelor de protejare a mediului si actionarea in acest sens, cu responsabilitate.
Avem inca multi pasi de facut pentru o planeta mai “verde”, insa este bine de retinut ca se pot realiza schimbari si fiecare dintre noi le poate influenta prin actiuni proprii. Va prezentam, mai jos, 5 actiuni realiste pe care le puteti urma.
-
Punga proprie pentru cumparaturi
Un obicei usor de adoptat care, practicat de cat mai multi dintre noi, reduce nivelul de poluare a oceanelor si previne moartea faunei marine, este acela de a ne aduce propria punga reutilizabila la cumparaturi. Ajuta de asemenea la reducerea consumului general, a despaduririi si a dependentei de combustibilii fosili.
Pungile de plastic ocupa locul 2 in topul celor mai raspandite forme de deseuri, la nivel mondial, dupa mucul de tigara. Anual, peste 4 miliarde de pungi de plastic sunt purtate de vant si polueaza padurile, raurile, lacurile, plajele si oceanele.
Pungile de plastic sunt create din substante chimice pe baza de petrol si necesita 2 milioane de litri de petrol, anual, o resursa neregenerabila care produce gaze cu efect de sera.
Asadar, pentru un mediu mai curat, in noul an, va recomandam sa nu uitati punga reciclabila cand mergeti la cumparaturi.
-
Investeste in Keepcup
Canile reutilizabile pentru cafea to-go.
Canile de tip Keepcup le inlocuiesc pe cele din hartie pe care le primim cand ne cumparam cafeaua preferata to-go. Doar in Marea Britanie, 2,5 miliarde de cani de hartie sunt aruncate in fiecare an. Folosirea unei cani reutilizabile, produse din materiale reciclate, reduce consumul de cani de hartie, scazand astfel efectul de despadurire si nivelul de deseuri generat.
-
Mananca mai putina carne
Consumam in medie 40 de kg de carne pe persoana, pe an, la nivel global, incluzand carnea de porc, gaina, vita si oaie. Metoda actuala de crestere a majoritatii animalelor pentru consum este puternic industrializata si complet nesustenabila.
Hrana animalelor, in acest caz, se constituie in mare parte din porumb si boabe de soia, generate la randul lor din monoculturi, la nivel industrial. Prin acest proces, culturile sunt o sursa de gaze cu efect de sera si de poluare a aerului si apei. Un sol sanatos presupune, de fapt, diversitate in plantatii pentru a readuce, in mod permanent, dioxidul de carbon in sol, unde creste astfel fertilitatea acestuia. Plantand acelasi soi ani la rand, solul de fapt elibereaza dioxidul de carbon in aer si, intr-un final, se instaureaza efectul de desertificare.
Conform unui articol din Scientific American, “Future Farming: A return to Roots?”, pasunile sunt capabile sa retina mult mai mult dioxid de carbon decat padurea tropicala. Datorita acestui rezultat, multi fermieri au decis ca cea mai buna solutie pentru a opri desertificarea si poluarea aerului si a apei este sa creasca animalele la baza pasunilor. Mai mult, studiile au aratat ca, daca s-ar reduce, doar in Statele Unite, plantatiile de porumb si soia la jumatate, lasand pasunile sa se regenereze – acestea fiind modalitatea principala de crestere a animalelor – emisiile de dioxid de carbon s-ar reduce cu peste 5 miliarde de kg. Ar scadea de asemenea si nivelul de combustibil fosil utilizat pentru utilaje.
Exista, totodata, si efecte benefice asupra sanatatii noastre, consumand astfel mai putina carne tratata cu antibiotic si organisme modificate genetic.
Reducerea consumului de carne la doar 1 burger pe saptamana are acelasi efect benefic asupra mediului ca nefolosirea masinii pentru 515 km.
-
Fara paie din plastic
Paiele din plastic ar putea fi foarte usor trecute cu vederea, intrucat nu le folosim decat o singura data. Ele reprezinta insa din ce in ce mai mult o problema la nivel mondial, deoarece sunt o sursa de poluare a mediului inconjurator. Anual, miliarde de paie din plastic sunt aruncate.
Asemenea pungilor din plastic, paiele ajung usor in paduri si oceane, devenind o amenintare reala pentru fauna marina.
Exista grupuri non-guvernamentale care se lupta pentru a reduce consumul de paie la nivel mondial, iar in Marea Britanie acestea au fost interzise.
-
Poarta cu tine si foloseste o sticla reutilizabila pentru apa
In fiecare an, petrolul, folosit pentru a produce PET-uri, doar in Statele Unite, poate alimenta 1 milion de masini. Aceasta productie, alimentata de consumul nostru excesiv de PET-uri pe care le folosim o singura data, duce la cresterea dependentei de combustibil fosil, dependenta care, la randul ei, ne determina sa procuram aceasta resursa neregenerabila din alte ecosisteme, influentand negativ echilibrul natural.
Reducerea consumului de bidoane din plastic poate ajuta la protejarea ecosistemelor, economisirea resurselor naturale si scaderea nivelului de poluare cu plastic.
Adoptarea unor obiceiuri de zi cu zi care produc cat mai putine deseuri poate transforma lumea si ne fac astfel sa traim intr-un mediu mai sanatos si echilibrat.