In 28 iulie legea compostului a trecut de Parlament si urmeaza sa fie promulgata de Presedinte. Obiectivul strategic al „Legii compostului“ este acela de a contribui major la cresterea ratei de reciclare in conditiile in care in prezent Romania recicleaza doar un procent de 14%.
Conform DEX compostul reprezinta un ingrasamant agricol natural, rezultat in urma fermentarii lente a diferitelor resturi vegetale si animale, amestecate cu unele substante minerale.Acesta provine din procesul de compostare a deseurilor biodegradabile printr-un proces biologic natural sau controlat.
Reprezentand aproximativ 60% din totalul deseurilor menajere generate, deseurile organice ajung in depozitele de deseuri unde prin descompunere degaja cantitati foarte mari de metan ceea ce duce la cresterea emisiilor de gaze cu efect de sera. Schimbarile climatice dramatice din ultimii ani au dus la concluzia ca este esential sa fie puse in aplicare norme tehnice privind activitatea de compostare.
Intr-un comunicat transmis, vineri catre AGERPRES, Zero Waste sustine ca succesul nu ar fi fost posibil fara implicarea a sute de cetateni, care au cerut parlamentarilor sa nu introduca in lege o serie de amendamente care ar fi deturnat intregul demers.
„Cu toate acestea, este abia inceputul si masura succesului va fi data in mare parte de masura in care autoritatile publice locale ofera infrastructura de colectare separata, iar cetatenii incep sa separe biodeseurile”, sunt de parere activistii de mediu.
Potrivit sursei citate, exemplul comunitatilor Zero Waste din Romania, precum Salacea si Cociuba Mare, din judetul Bihor, arata „ca se poate creste semnificativ gradul de colectare (de la 1% la 61%, in 3 luni), de compostare (de la 0% la 40%, in 3 luni) si de implicare a cetatenilor (de la 8,4% la 85%), folosind infrastructura potrivita”.
Pentru a atinge aceste rate de colectare au fost luate o serie de masuri dintre care cele mai importante au fost campaniile de educare a populatiei si instrumentele de motivare a generatorilor de deseuri casnici sau industriali prin bonificatie sau constrangere. rezultand in colectarea selectiva pe 5 categorii de deseuri (plastic/metal, hartie/carton, sticla, biodeseuri, amestecate/fractie umeda )
Ce trebuie sa stim?
UAT-urile vor trebui ca incepand cu 1 ianuarie 2021 sa introduca colectarea separata a deseurilor biodegradabile pornind de la principiul „plateste pentru cat arunci” si colectarea din usa in usa a biodeseurilor in mediul urban alaturi de incurajarea compostarii individuale in gospodariile din mediul rural.
Prin prezentul proiect de lege se pune accentul si pe obligativitatea operatorilor instalatiilor de compostare si digestie anaeroba de a-si obtine autorizatia de mediu sau autorizatia integrata de mediu, dupa caz, respectand legislatia aplicabila in vigoare, anume sa tina cont de cerintele BAT (Cele mai pune practici aplicabile) , sa respecte cerintele de depozitare a deseurilor compostabile si sa evite formarea stocurilor, sa utilizeze doar categoriile de deseuri biodegradabile prevazute in normele tehnice. O alta obligatie care va aparea in autorizatia de mediu va fi aceea de a raporta semestrial sau la cerere cantitatile de deseuri intrate in procesul de compostare, calitatea compostului rezultat si datele de identificare a operatorilor de la care sunt preluate deseurile.
Impartirea instalatiilor de compostare se va face tinand cont de capacitatea instalatiilor in a prelua deseuri, astfel incat ele se vor departaja incepand de la o instalatie cu capacitate foarte mica, care poate prelua sub 1000 tone/an, instalatii cu capacitate mica, ce poate prelua o cantitate cuprinsa intre 1000 si 3000 tone/an, instalatii cu capacitate medie, instalatie ce poate asigura preluarea unor capacitati intre 3000 si 10000 tone/an si ultima categorie, instalatii cu o capacitate mare, instalatie ce poate prelua cantitati mai mari de 10000 tone/an. Criteriile de mai sus sunt conditionate si de numarul de locuitori de unde provin deseurile, astfel incat instalatiile cu capacitate mica pot prelua cantitatile specificate de la un maxim de 6000 locuitori, cele cu capacitate mediu pot prelua de la un maxim de 20000 locuitori, iar in cele din urma, instalatiile cu capacitate mare pot prelua deseurile provenite de la un numar minim de 20000 locuitori.
Analiza deseurilor sau a compostului rezultat se va face prin laboratoare proprii acreditate sau laboratoare externe, de asemenea acreditate de RENAR. O alta obligativitate ce se doreste a fi introdusa prin acest proiect de lege este necessitate elaborarii de catre instalatia de compostare a unui program de control ce va include procedurile de monitorizare referitoare la clasificarea instalatiei, conform criteriilor mentionate anterior.
Sanctiunile ce urmeaza sa fie aplicate conform legii celor care nu separa biodeseurile sunt intre 400 si 800 lei pentru persoane fizice, respectiv 10.000 si 20.000 lei pentru persoanele juridice. De asemenea exista prevederi si pentru operatorii de instalatii de compost care risca amenzi cuprinse intre 15.000 si 30.000 in cazul in care compostul pe care il produc contine, printre altele, substante otravitoare, poluante si radioactive.
Pentru nerespectarea utilizarii tipului de compost adecvat, respectiv compost de calitate foarte buna – Categoria A, in agricultura si horticultura sau a compostului de Categoria B pentru spatii verzi, urbane si rurale sunt prevazute de asemenea sanctiuni.
Pentru compostul de Categoria C de calitate inferioara, intrucat acesta nu intruneste calitatile unui compost curat, cat si pentru stabilirea altor criterii importante privind clasificarea deseurilor compostabile si a procedurilor de autorizare, Ministerul Mediului, Apelor si Padurilor, impreuna cu Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, vor avea la dispozitie 6 luni de la data publicarii legii pentru a elaborara normele tehnice.
Adoptarea acestei legi aliniaza Romania modelului de bune practice de la nivel european reprezentand o mare oportunitate, daca va fi implementata corect, pentru remedierea problemei grave a deseurilor si atingerea tintelor de reciclare la nivel national.
Sustinem initiativele care aduc contributii importante in protejarea mediului inconjurator si vom continua sa facem demersuri de informare a agentilor economici in aceasta privinta.
Nu uitati ca va stam la dispozitie cu placere si avem solutii pentru orice problema de mediu!
Foto credit www.pixabay.com