Initiative romanesti in lupta pentru protectia mediului

Initiative-romanesti-pentru-mediu

Protectia mediului inconjurator ar trebui sa fie o prioritate din perspectiva dezvoltarii economico-sociale intrucat fiecare dintre noi poate contribui la crearea unui mediu curat si sanatos pentru generatiile viitoare.

In acest sens, salutam cateva initiative romanesti pentru demersurile lor in lupta pentru protectia mediului si va invitam sa completati lista ori de care ori exemplele bune continua:

-> Automate pentru colectarea ambalajelor, amplasate de Laptaria cu Caimac in supermarketuri si cartiere

Intr-un articol retail.ro, aflam despre planurile brandului romanesc de a amplasa in orasele unde distribuie produse, automate care vor oferi un bon valoric in schimbul ambalajelor returnate. Acest bon va putea fi valorificat la magazinele partenere.

Avand in vedere ca ambalajul folosit de catre companie este sticla, pentru care au optat datorita proprietatilor sale superioare de conservare, acesta reprezinta 15% din pretul produsului iar reutilizarea este o alternativa foarte buna de reducere a costurilor. Mai mult decat atat prin intermediul unui astfel de sistem se vor conforma cu legislatia de mediu privind folosirea ambalajelor reutilizabile.

Sticla poate fi refolosita de zeci sau chiar sute de ori si in final ne va ajuta sa reducem impactul asupra mediului”, explica Adrian Cocan.

-> Cafenelele 5 to go renunta la paiele din plastic pentru unele comestibile sau biodegradabile

Lantul de cafenele 5 to go renunta, incepand cu 1 iulie, la paiele din plastic, in locul unora comestibile, in cazul bauturilor reci, si a unora biodegradabile si compostabile, pentru bauturile calde, potrivit unui comunicat AGERPRES.

Initiativa 5 to go face parte dintr-un plan amplu de business, construit pentru urmatorii 5 ani, care vizeaza utilizarea exclusiva de materiale din surse sustenabile si regenerabile. In 2019, in intreaga retea 5 to go s-au consumat peste un milion de paie din plastic. Decizia de a le inlocui aduce astfel o contributie semnificativa la mediul inconjurator si la construirea unui viitor mai verde.

„De la lansarea sa, 5 to go a marcat multe premiere pentru piata din Romania. Intotdeauna, planul nostru de dezvoltare a vizat construirea unui model de business stabil si sustenabil, fara a neglija inovatia si dorinta de a ne surprinde clientii cu produse, oferte sau campanii. Iata ca si de aceasta data reusim sa venim cu o premiera! Paiele comestibile sunt aduse in parteneriat cu un brand cu o filosofie puternica in spate de salvare a planetei prin actiuni mici, dar semnificative, cum e si aceasta”, a declarat Radu Savopol, co-fondator 5 to go, citat in comunicat.

Sursa https://www.agerpres.ro/economic-intern/2020/07/01/cafenelele-5-to-go-renunta-la-paiele-din-plastic-pentru-unele-comestibile-sau-biodegradabile–532787

-> Naked Sheep, primul producator de ingrasamant eco din lana de oaie din Romania

Conform agrofood.ro, doi tineri din Sibiu au pariat pe agricultura din Romania, iar la inceputul acestui an au infiintat Naked Sheep SRL, firma care produce ingrasamant organic in creierii muntilor din Transilvania.

Lana se recolteaza de la oi fara a le face vreun rau acestora, fiind crescute cu mare grija in muntii Carpati. Oile sunt hranite natural, chiar si pe timpul iernii.

„Ne mandrim cu faptul ca produsul nostru este 100% organic, acesta mentinandu-se in sol pana la 6 luni, unde elibereaza in mod constant ingrasamant pentru planta. Planta are nevoie de o irigare de capacitate mica, un pelet absorbind apa de pana la 4 ori greutatea proprie”, a declarat Marius Laabs, co-fondatorul Naked Sheep.

„In momentul de fata avem o capacitate de 10 tone pe luna, dar o vom ridica la 25 de tone, iar cand se va lucra la doua schimburi, capacitatea de productie va creste la 50 de tone pe luna. In primul an de productie estimam vanzari de 9 milioane de lei, iar pentru anul viitor tintim o dublare a acestora”, a declarat Marius Laabs, co-fondator al Naked Sheep.

Sursa https://www.agrofood.ro/Articol-Naked-Sheep%2C-primul-producator-de-ingrasamant-eco-din-lana-de-oaie-din-Romania/4704

-> Un startup romanesc transforma tehnologia intr-o unealta de ultima generatie pentru apicultori

O echipa formata din apicultori si experti in furnizarea de solutii tech pentru domeniul agricol lucreaza in prezent la dezvoltarea unei solutii inteligente pentru eficientizarea proceselor dintr-o stupina ce va fi lansata cel mai tarziu in primavara anului viitor la un pret de circa 100 euro. Solutia, numita BeeLog, este formata dintr-un dispozitiv inteligent conectat la senzori ce colecteaza date din stupi si dintr-o aplicatie software unde se pot vedea si analiza datele stocate.

“Ne-am dat seama ca in Romania, al doilea cel mai mare producator de miere din Uniunea Europeana, cea mai mare parte din cei aproape 2 milioane de stupi sunt gestionati traditional, desi tehnologia poate simplifica enorm activitatea unui apicultor si ii poate asigura un control mai bun al stupinelor, al productiei, al costurilor si, poate cel mai important, al riscurilor cu care se confrunta o stupina in perioada activa”, povesteste pentru startup.ro Gabriel Postolache, care a fondat startup-ul tehnologic in domeniul apiculturii BeeLog.

Sursa https://start-up.ro/startup-urile-romanesti-transforma-tehnologia-intr-o-unealta-de-ultima-generatie/

-> Urban Bee, o afacere de familie din judetul Galati, invita romanii sa adopte un stup si, astfel, sa incurajeze apicultorii locali. Proprietarii adoptivi vor avea numele scris pe stup si vor primi miere.

Ce inseamna sa „Adopti un Stup”?

  • O investitie financiara de 300 de lei, care reprezinta costul stupului, pregatirea si mentenanta lui pentru a fi populat.
  • Iti recuperezi investitia imediat (primesti pachetul promotional Adopta un stup: 1 borcan miere de tei 900g, 1 borcan miere de salcam 900g, 2 borcane miere poliflora 900g, 2 faguri cu miere si 1 borcan miere cu ghimbir si propolis 400g.)
  • Livrarea este gratuita pentru pachetul promotional
  • Beneficiezi de 10% reducere la urmatoarele comenzi pana la sfarsitul anului 2020.
  • Primesti un certificat onorific de proprietar.
  • Numele tau va aparea pe stup
  • Protejezi natura si ai grija ca albinele sa nu dispara

La o saptamana de cand au demarat proiectul pilot „Adopta un stup”, stupii de Urban Bee au 20 de noi proprietari.

Sursa https://urbanbee.ro/adopta-un-stup/

Guvernul Romaniei a prezentat Planul National de Investitii si Relansare Economica.

Conform informatiilor primite de Guvern- „Schimbarea modelului de dezvoltare economica si sociala trebuie axata pe stimularea si dezvoltarea capitalului si a competitivitatii companiilor romanesti, pe investitii in domenii-cheie ale infrastructurii publice, pe transformarea digitala a economiei si a administratiei publice si pregatirea economiei pentru tranzitia catre o economie durabila”

Oficialii ne mai transmit ca: – „Trebuie, de asemenea, avut in vedere ca Pactul Ecologic European va deveni principala strategie de creștere economica la nivelul Uniunii Europene pe termen lung. Romania va trebui sa utilizeze cat mai eficient resursele europene puse la dispozitie, atat fondurile din Cadrul Financiar Multianual 2021-2027, cat și cele din programele europene de raspuns la criza COVID-19, astfel incat transformarea preconizata a economiei sa favorizeze tranzitia catre o economie durabila.”

Foto credit www.pixabay.com