Este din ce in ce mai important sa ne transformam intr-o societate care intelege necesitatea prevenirii si gestionarii corespunzatoare a deseurilor avand in vedere ca suntem principalii responsabili de crearea acestora. La nivel global, doar 20% din deseuri sunt reciclate, majoritatea acestora ajung in oceane, devenind pericole cu potential letal.
Romania este un stat membru al Uniunii Europene si, desi a acceptat o serie de conditii pentru conformarea cu directivele europene, aprobate in Guvern in 2014, nu si-a respectat angajamentele, ce aveau, de altfel, termen limita finalul anului 2016. Bucuresti este a cincea cea mai poluata capitala din Europa, iar la nivel national, se proceseaza abia 8,7% din deseurile organice pe an.
Totusi, pana in anul 2020, Romania are de indeplinit, conform directivelor europene urmatoarele:cresterea ratei de reutilizare si reciclare din masa totala a cantitatilor de deseuri reciclabile la un minim de 50%, transformarea nivelului de pregatire pentru reutilizare, reciclare si alte operatiuni de valorificare materiala de minimum 70% din masa cantitatilor de deseuri nepericuloase provenite din activitati de constructie si demolari, cresterea cantitatii de deseuri electronice colectate la 4kg/cap de locuitor si colectarea separata a bio-deseurilor in vederea compostarii si fermentarii conform programului national de gestionare a deseurilor aprobat in noiembrie 2017.
Pentru indeplinirea obiectivelor asumate privind gestionarea acestor aspecte de mediu, in iulie 2018 guvernul a adoptat o Ordonanta de Urgenta pentru gestionarea deseurilor provenite din ambalaje. „Este un act normativ in concordanta (…) cu reglementarile europene in domeniu, precum si cu obiectivele Programului national de gestiune a deseurilor. Este o conditionalitate ex-ante pe care Romania nu o indeplinise, este singura pentru care Romania a primit o scrisoare din partea CE si daca nu se adopta astazi acest act normativ, Romania risca sa primeasca sanctiuni”, a declarat purtatorul de cuvant al Guvernului.
Conform actului normativ, Romania trebuie sa implementeze instrumente ecomonice in vederea gestionarii cat mai corespunzatoare a deseurilor generate, precum „plateste pentru cat arunci”, „raspunderea extinsa a producatorului” si „taxa la depozitare” – Ordonanta de Urgenta 74 17-07-2018. Asadar, conform declaratiei purtatorului de cuvant al Executivului de la 1 ianuarie 2019, autoritatile publice locale vor fi obligate sa aplice sistemul ‘Plateste pentru cat arunci’, iar de la 31 martie se va aplica o garantie pentru ambalajele reutilizabile in valoare de 0,5 lei/ambalaj. Dupa 31 martie 2022, aceasta garantie se va aplica si ambalajelor nereutilizabile cu volume cuprinse intre 0,1 si 3 litri destinate anumitor tipuri de bauturi.
Directiva Europeana privind deseurile (Directiva 2008/98/CE) are ca scop protejarea mediului si a sanatatii umane prin prevenirea sau reducerea efectelor adverse in contextul generarii si al gestionarii deseurilor, precum si prin reducerea impactului general si cresterea eficientei folosirii resurselor, astfel ca toate statele membre trebuie sa elaboreze programe nationale de gestionare a deseurilor si programe de prevenire a generarii acestora.
In aceste conditii, pentru imbunatatirea activitatii de gestionare a deseurilor, toti operatorii economici trebuie sa directioneze atentie, in egala masura, si strategiilor de prevenire a acestora, indiferent de domeniul de activitate.
Legea 211/2011 privind regimul deseurilor, cu modificarile si completarile ulterioare, impune si elaborarea unui Program de prevenire si reducere a cantitatilor de deseuri generate din activitatea proprie a societatilor care desfasoara activitati de natura comerciala sau industriala.
Plrogramul de prevenire si reducere a cantitatilor de deseuri generate trebuie sa adreseze toate masurile de prevenire ce e nevoie sa fie implementate inainte ca o substanta/material/produs sa devina deseu sau de recilcare a acestora. Aceste masuri au scopul de a reduce cantitatea de deseuri prin reutilizarea produselor si prelungirea duratei lor de viata, de a minimiza impactul negativ al deseurilor asupra mediului si sanatatii populatiei si de a scadea continutului de substante nocive din produse.
La inceputul lunii august 2018, Agentiile Nationale pentru Protectia Mediului (ANPM) judetene au solicitat tuturor operatorilor economici din judet, ca pana la jumatatea lunii august 2018 (un interval de cateva zile), sa prezinte „masurile care asigura/vor asigura prevenirea generarii deseurilor, precum si situatia proiectelor aflate in curs de derulare/derulate pe tema prevenirii/gestionarii deseurilor, inclusiv a deseurilor din plastic”.
Asadar, prioritizarea elaborarii unui program de prevenire si reducere a cantitatilor de deseuri generate care se aplica corespunzator, este, in aceste conditii, cu atat mai importanta.
Pornind de la ierarhia optiunilor de gestionare a deseurilor, se iau in calcul aspecte precum proiectarea unui produs, analiza ciclului de viata al ambalajului, tipurile de deseuri, costul opreratiunilor de colectare si trasabilitatea acestora. In urma analizei atotcuprinzatoarea, in programul de prevenire si reducere a cantitatilor de deseuri generate, se stabilesc obiective masurabile.
Printre masurile specifice privind prevenirea si reducerea cantitatilor de deseuri generate ce se mentioneaza in program se regasesc si actiuni precum: gestionarea eficienta a hartiei/cartonului – print fata- verso, imbunatatirea controlului inventarului – comandarea de substante chimice periculoase in cantitati minime pentru a evita formarea de stocuri si expirarea acestora si gestionarea eficienta a deseurilor de echipamente electrice si electronice, tuburi fluorescente, baterii/acumulatori – inlocuirea tuburilor fluorescente cu corpuri de iluminat pe baza de led-uri cu durata mare de viata.
Gestionarea deseurilor este o obligatie legala ce se aplica tuturor firmelor, institutiilor publice si ONG-urilor. In caz de nerespectare se aplica o amenda de 40.000 de lei ce este prevazuta de art. 61 din Legea nr. 211/2011.
Green Environment Support poate asigura suportul in vederea identificarii corecte a tipurilor si a cantitatilor de ambalaje, EEE si BA puse pe piata, identificarea celei mai bune solutii de indeplinire a obiectivelor anuale de valorificare a deseurilor de ambalaje/EEE/BA, realizarea relationarii cu OTR-urile/colectorii/reciclatorii implicati pe tot lantul de trasabilitate a deseurilor, intocmirea declaratiilor catre Administratia Fondului pentru Mediu (AFM), fiind o companie dinamica, activa in piata externalizarii de mediu de peste sapte ani, cu o echipa valoroasa de ingineri si consultanti in Bucuresti, Timisoara, Iasi, Cluj si Brasov. Compania ofera servicii complete, eficiente si personalizate, de la consultanta si instruire a personalului, intocmire rapoarte specifice legislatiei pana la studii de mediu si redactarea documentatiilor in vederea obtinerii actelor de reglementare. Green Environment Support este certificata pentru sistemul de management conform EN ISO 14001:2015 si EN ISO 9001:2015, de catre TÜV Austria Cert GMBH. Printre companiile care folosesc solutiile Green Environment Support se numara Banca Transilvania, CA Immo ,Camera Auditorilor Financiari din Romania, Cami Comexim, CEL.ro, Chopstix, Dental Med, Dr. Oetker, Flormar, FreyWille, Hotel Capitol, Lagardere Travel Retail, Mapei, Romfracht, Sofiaman, Vacamuuu.
Foto credit www.pexels.com