Guatemala ia masuri de curatare a marilor

Guatemala-ia-masuri-de-curatare-a-marilor

Cuvantul zilei, saptamanii, anului…de fapt al secolului 21: DESEUL, in special cel din plastic.

Desi momentan doar 20% din plasticul utilizat se recicleaza la nivel global, schimbari in bine au loc. Un exemplu in acest sens este Guatemala.

Un model de urmat privind masurile pe care guvernul acestei tari din America Centrala este Guatemala, care reuseste sa adune deseurile de plastic din rauri inainte de a ajunge in mare, folosind bariere speciale.

Barierele special create pentru a colecta plasticul se numesc bio-bariere si aduna resturile de plastic ce plutesc in rauri. Bio-barierele sunt create dintr-o plasa si containere plutitoare. Localnicii golesc containerele in fiecare zi, ducand gunoaiele adunate in centre de reciclare. Prin aceasta actiune, in mare ajunge cu pana la 60% mai putine deseuri.

Si plajele sunt curatate de localnici, mai ales in locul unde raul se revarsa in mare, impiedicand astfel ca deseurile sa fie luate de valuri si duse in mare. Plaje precum cele din Honduras erau candva impanzite de deseuri, iar acum sunt in mare parte curate.

10 bio-bariere sunt folosite momentan, insa guvernul din Guatemala ia in calcul instalarea mai multor sisteme de acest gen, in mod permanent.

La nivelul Uniunii Europene a fost anuntata o noua strategie la inceputul anului 2018, prin care tot plasticul de pe teritoriul Uniunii sa fie reciclabil pana in 2030.

Responsabilul cu dezvoltarea durabila, Frans Timmermans, a declarat ca: „Daca nu schimbam modul in care plasticul este produs si folosit, in 2050 oceanele vor contine mai mult plastic decat peste. Trebuie sa luam masuri pentru ca plasticul sa nu mai ajunga in apa, in mancarea si in organismele noastre. Singura solutie pe termen lung este reducerea deseurilor din plastic, printr-o reciclare si o reutilizare sporita. Aceasta e o provocare pe care cetatenii, industria si administratiile trebuie sa o solutioneze impreuna. Prin Strategia UE privind materialele plastice propunem, de asemenea, un model economic nou si mai circular. Trebuie sa investim in noi tehnologii inovatoare care să asigure protectia cetatenilor si a mediului, menținand in acelasi timp competitivitatea industriei noastre.”


Guatemala is stopping trash entering the sea by using special plastic-catching barriers

Catch of the day: sustainability. Learn more about plastic waste: https://wef.ch/2qYKCbI

Publicată de World Economic Forum pe Sâmbătă, 4 August 2018