O noua modificare legislativa relevanta in privinta functionarii activitatilor cu impact asupra mediului, o reprezinta ORDONANTA DE URGENTA nr. 75 din 19.07.2018 pentru modificarea si completarea unor acte normative in domeniul protectiei mediului si al regimului strainilor.
Principala modificare de interes se refera la valabilitatea autorizatiilor/autorizatiilor integrate de mediu.
Initial, autorizatia de mediu era valabila 5 ani, iar autorizatia integrata de mediu 10 ani. Conform noilor precizari legislative, autorizatia de mediu si autorizatia integrata de mediu isi pastreaza valabilitatea pe toata perioada in care beneficiarii lor obtin viza anuala.
Astfel, in cazul in care detineti autorizatie de mediu/autorizatie integrata de mediu nu mai este obligatorie solicitarea reautorizarii si obtinerea unei noi autorizatii, fiind insa necesara vizarea anuala a autorizatiei existente.
Procedura de aplicare a vizei anuale se stabileste prin ordin al conducatorului autoritatii publice centrale pentru protectia mediului, in termen de 120 de zile de la data intrarii in vigoare a prezentei ordonante de urgenta.
Procedura va implica probabil elaborarea unei documentatii prin care se demonstreaza ca nu au aparut modificari de fond ale activitatii deja autorizate, achitarea unui tarif catre autoritatea emitenta si verificarea de catre aceasta a amplasamentului.
Modificarea legislatiei privind managementul ariilor naturale protejate
O alta actualizare importanta a legislatiei de mediu intervine de aceasta data in zona ariilor naturale protejate, prin modificarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 57/2007 privind regimul ariilor naturale protejate, conservarea habitatelor naturale, a florei si faunei salbatice, cu modificarile si completarile ulterioare.
Ariile naturale protejate (rezervatiile stiintifice, rezervatiile naturale, monumentele naturii si, dupa caz, geoparcurile, siturile patrimoniului natural universal, zonele umede de importanta internationala, siturile de importanta comunitara, ariile speciale de conservare si ariile de protectie speciala avifaunistica) care nu necesita structuri de administrare special constituite nu se mai administreaza ca pana acum de catre custozi si vor fi administrate de catre Agentia Nationala de Arii Naturale Protejate
Printre modificarile importante si cu impact asupra autorizarii proiectelor/activitatilor desfasurate in perimetrul ariilor naturale protejate, mentionam modificarea articolului 28, precizandu-se faptul ca in procedura de emitere a actelor de reglementare pentru planuri, proiecte si/sau activitati care pot afecta semnificativ ariile naturale protejate de interes comunitar, autoritatile competente pentru protectia mediului solicita si tin seama de avizul Agentiei Nationale pentru Arii Naturale Protejate/administratorilor.
Important de retinut este si faptul ca intrarea in perimetrul protejat fara permisul de acces eliberat de catre Agentia Nationala pentru Arii Naturale Protejate/administrator, constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda contraventionala de la 3.000 lei la 6.000 lei pentru persoane fizice si de la 25.000 lei la 50.000 lei pentru persoane juridice.
Intrucat este perioada concediilor, in situatia in care intentionati vizitarea unui parc natural/national, sit Natura 2000, Delta Dunarii, etc, recomandam solicitarea si detinerea acestui permis, pentru evitarea unor sanctiuni aplicate de autoritatile cu drept de control (Garda de Mediu, Agentia Nationala pentru Arii Naturale Protejate, Administratori (prin rangeri), gestionarii fondurilor de vanatoare, etc.
Green Environment Support poate asigura suportul in vederea identificarii corecte a tipurilor si a cantitatilor de ambalaje, EEE si BA puse pe piata, identificarea celei mai bune solutii de indeplinire a obiectivelor anuale de valorificare a deseurilor de ambalaje/EEE/BA, realizarea relationarii cu OTR-urile/colectorii/reciclatorii implicati pe tot lantul de trasabilitate a deseurilor, intocmirea declaratiilor catre Administratia Fondului pentru Mediu (AFM), fiind o companie dinamica, activa in piata externalizarii de mediu de peste sapte ani, cu o echipa valoroasa de ingineri si consultanti in Bucuresti, Timisoara, Iasi, Cluj si Brasov. Compania ofera servicii complete, eficiente si personalizate, de la consultanta si instruire a personalului, intocmire rapoarte specifice legislatiei pana la studii de mediu si redactarea documentatiilor in vederea obtinerii actelor de reglementare. Green Environment Support este certificata pentru sistemul de management conform EN ISO 14001:2015 si EN ISO 9001:2015, de catre TÜV Austria Cert GMBH. Printre companiile care folosesc solutiile Green Environment Support se numara Banca Transilvania, CA Immo ,Camera Auditorilor Financiari din Romania, Cami Comexim, CEL.ro, Chopstix, Dental Med, Dr. Oetker, Flormar, FreyWille, Hotel Capitol, Lagardere Travel Retail, Mapei, Romfracht, Sofiaman, Vacamuuu.
Foto credit www.freegreatpicture.com