In septembrie incepe marea curatare a plasticului din oceane

In-septembrie-incepe-marea-curatare-a-oceanelor-de-plastic

De cand a descoperit, in oceane, mai mult plastic decat peste, Boyan Slat, geniul de 16 ani s-a dedicat intru totul misiunii de a gasi o solutie aplicabila si la scara mare pentru a curata apa de deseurile din plastic.

Opt ani mai tarziu, actiunea de amploare gandita de Boyan – The Ocean Cleanup urmeaza a fi initiata, incepand a curata Marea Insula de Gunoaie din Pacific (Great Pacific Garbage Patch), localizata intre Hawaii si California.

Cel mai mare sistem de curatare din lume (600m lungime), finalizat cu 2 ani mai devreme decat a fost preconizat, va porni, incepand cu luna septembrie 2018, in lupta impotriva deseurilor din plastic din oceane, urmand a curata, estimativ, 5 trilioane de bucati din plastic.

Proiectul este constituit dintr-o platforma lunga de 600 de metri ce pluteste pe suprafata apei si o perdea impenetrabila atasata dedesubt cu adancimea de 3 metri, pentru a capta deseurile din plastic de la suprafata dar si din apa. Intrucat perdeaua creeaza un curent vertical pe sub aceasta, vietuitoarele marine o pot traversa in siguranta.

Sistemul de curatare se foloseste doar de fortele naturale pentru a functiona – vantul, valurile si curentii maritimi. Datorita acestor factori naturali, adopta forma literei U si se misca mai repede decat plasticul, adunandu-l astfel cu usurinta. Este de asemenea dotat cu panouri solare, lumini, sisteme anti-coliziune, senzori si antene ghidate prin satelit, prin care isi comunica pozitia in mod permanent si furnizeaza informatii privind actiunile intreprinse si deseurile captate. Astfel, cand este momentul potrivit, un vas vine si colecteaza plasticul adunat, ducand-ul spre statiile de reciclare.

Se preconizeaza ca acest sistem de curatare poate aduna 50% din Marea Insula de Gunoaie din Pacific, care se constituie de altfel din 80 000 tone de plastic, in 5 ani. Acesta efort, combinat cu cel de reducere a folosirii plasticului in general, poate rezulta in oceane complet curatate de plastic pana in 2050.

The world's largest ocean cleanup is about to launch

Eversince the 16 years old genius Boyan 💡 saw more plastic than fish in the sea, he's dedicated to come up with a scalable solution to rid our oceans of plastic. 🐟Eight years later, his The Ocean Cleanup is about to start cleaning the Great Pacific Garbadge Patch. Two years ahead of schedule they will release the world's first 600m long system to capture ocean plastic.Comment #YES and share this video if you agree we must all take much better care of our 🌎

Publicată de BrightVibes pe Miercuri, 8 August 2018