Un nou proiect de modificare si completare a Legii nr. 211/2011 privind regimul deseurilor este in avizare interministeriala, de aceasta data noile obligatii fiind in domeniul gestionarii deseurilor provenite din activitatile de construire si/sau desfiintare.
Obiectivul acestor noi reglementari il reprezinta gestionarea eficienta a deseurilor provenite din lucrarile de constructii/demolari si cresterea gradului de valorificare/reciclare al acestora in vederea protectiei mediului si a sanatatii populatiei.
Titularii autorizatiilor de construire/desfiintare, definiti conform Legii nr. 50/1991 privind autorizarea executarii lucrarilor de constructii, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, au obligatia sa-si gestioneze deseurile rezultate in urma lucrarilor de constructii sau demolari, astfel incat pana la sfarsitul anului 2020 sa atinga un nivel de reutilizare/reciclare/valorificare de minimum 70% din cantitatea de deseuri nepericuloase generate.
Obligativitatea realizarii Planului de gestionare a deseurilor rezultate din constructii/demolari
Metodele de gestionare a deseurilor provenite din lucrarile de constructii, precum si indeplinirea obiectivelor de valorificare/reciclare, se stabilesc de catre autoritatile competente pentru protectia mediului, ca urmare a depunerii de catre titular a documentatiei privind solicitarea acordului de mediu pentru construire/demolare, documentatie ce va contine si Planul de gestionare a deseurilor.
Titularul autorizatiei de construire are de asemenea, obligatia stabilirii unui Sistem de trasabilitate a deseurilor generate, parte a Planului de gestionare a deseurilor.
Planul de gestionare a deseurilor rezultate din lucrarile de constructii se poate realiza fie de catre titularul autorizatiei de construire/desfiintare, fie de catre o terta persoana si va fi elaborat cu stabilirea actiunilor care indica modul in care materialele vor fi utilizate si reciclate cu respectarea obligatiilor din Legea nr. 211/2011, cu modificarile si completarile ulterioare.
Urmarirea respectarii cerintelor privind gestionarea deseurilor din constructii/demolari
Titularul autorizatiei de construire/desfiintare are obligatia sa desemneze o persoana din randul angajatilor proprii care sa urmareasca si sa asigure indeplinirea obligatiilor legale sau sa delege aceasta obligatie unei terte persoane.
Titularul autorizatiei de construire/desfiintare trebuie sa aiba o evidenta si o caracterizare a fiecarui tip de deseu generat, in conformitate cu prevederile Legii nr. 211/2011, cu modificarile si completarile ulterioare.
Raportari catre autoritati privind deseuri de constructii
Pentru a se asigura ca deseurile provenite din lucrarile de constructii sunt gestionate corespunzator, autoritatea competenta de protectie a mediului stabileste datele, informatiile, formatul si periodicitatea raportarilor pe care titularul autorizatiei de construire trebuie sa o transmita autoritatii competente pentru protectia mediului.
Noi amenzi prevazute in proiectul de lege
Intrucat se interzice eliminarea prin depozitare a deseurilor reciclabile/valorificabile provenite din lucrari de constructii, amenzile pentru gestionarea neconforma a deseurilor sunt substantiale, fiind cuprinse intre 1.500 lei si 2.500 lei pentru persoane fizice si 20.000 lei si 40.000 lei pentru persoanele juridice, pentru nerespectarea urmatoarelor obligatii:
- operatorul economic care efectueaza transportul deseurilor din constructii/demolari are obligatia sa ia toate masurile necesare pentru reducerea cantitatii de praf degajata in aer, inclusiv umectarea deseurilor
- activitatile specifice de desfiintare trebuie sa se deruleze separat pe fluxuri de deseuri inerte si deseuri periculoase pentru a se asigura colectarea selectiva si cresterea gradului de tratare.
- materialele rezultate in timpul proceselor de desfiintare si/sau construire trebuie pastrate separat, pentru a se inlatura orice posibilitate de amestecare ulterioara, pentru a garanta calitatea agregatelor si a materialelor reciclate
Cu ce va putem ajuta
Green Environment Support poate asigura suportul in vederea identificarii corecte a tipurilor si a cantitatilor de ambalaje, EEE si BA puse pe piata, identificarea celei mai bune solutii de indeplinire a obiectivelor anuale de valorificare a deseurilor de ambalaje/EEE/BA, realizarea relationarii cu OTR-urile/colectorii/reciclatorii implicati pe tot lantul de trasabilitate a deseurilor, intocmirea declaratiilor catre Administratia Fondului pentru Mediu (AFM), fiind o companie dinamica, activa in piata externalizarii de mediu de peste sapte ani, cu o echipa valoroasa de ingineri si consultanti in Bucuresti, Timisoara, Iasi, Cluj si Brasov. Compania ofera servicii complete, eficiente si personalizate, de la consultanta si instruire a personalului, intocmire rapoarte specifice legislatiei pana la studii de mediu si redactarea documentatiilor in vederea obtinerii actelor de reglementare. Green Environment Support este certificata pentru sistemul de management conform EN ISO 14001:2015 si EN ISO 9001:2015, de catre TÜV Austria Cert GMBH. Printre companiile care folosesc solutiile Green Environment Support se numara Banca Transilvania, CA Immo ,Camera Auditorilor Financiari din Romania, Cami Comexim, CEL.ro, Chopstix, Dental Med, Dr. Oetker, Flormar, FreyWille, Hotel Capitol, Lagardere Travel Retail, Mapei, Romfracht, Sofiaman, Vacamuuu.