Green Environment Support - Certificata ISO 9001:2015 si 14001:2015

Noi reguli in domeniul managementului ambalajelor Legea 31/2019

15 feb.
Noi-reguli-in-domeniul-managementului-ambalajelor-Legea-31-2019

Noi reguli in domeniul managementului ambalajelor Legea 31/2019

Dupa aparitia controversatei OUG 74 in iulie anul trecut  care a bulversat  intreg mecanismul prin care sunt gestionate ambalajele si deseurile de ambalaje in Romania, in ianuarie 2019 a fost publicata legea pentru punerea in aplicare a acestei Ordonante, lege care incearca sa clarifice multitudinea de intrebari aparute.

Astfel, in data de 14 ianuarie 2019 a fost  publicata in Monitorul Oficial, Partea I nr. 37, Legea nr. 31/2019 privind aprobarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 74/2018 pentru modificarea și completarea Legii nr. 211/2011 privind regimul deșeurilor, a Legii nr. 249/2015 privind modalitatea de gestionare a ambalajelor și a deșeurilor de ambalaje și a Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 196/2005 privind Fondul pentru mediu, act normativ ce a intrat in vigoare la data de 17 ianuarie 2019.

In continuare, prezentam cele mai importante modificari aduse OUG 74 si venim in sprijinul tuturor actorilor implicati in managementul ambalajelor si al deseurilor de ambalaje, incercand sa descifram intentiile legiuitorului.

Precizari pentru OTR-uri

 • A fost extinsa perioada de obtinere a unei noi licente de operare, de la 60 de zile la 90 de zile de la data intrarii in vigoare a Ordinului nr 1362/2018 privind aprobarea procedurii de avizare a OTR-urilor, adica data de 15 ianuarie 2019
 • A fost abrogat articolului privind exceptarea autorizarii OTR-urilor de la procedura aprobarii tacite
 • OTR-urile sunt obligate sa finanteze costurile pentru gestionarea deseurilor municipale, care fac obiectul raspunderii extinse a producatorului.

Precizari pentru producatori/importatori

 • Incepand cu 31 martie 2019 se impune valoarea de 0,5 lei/ambalaj primar reutilizabil sub forma garantiei banesti, intre producator, distribuitor si consumatorul final, pentru ambalajele primare reutilizabile cu valori cuprinse intre 0,1 si 3 litrii, destinate consumului populatiei
 • Incepand cu 1 ianuarie 2019 agentii economici sunt obligati sa isi stabileasca un sistem de returnare a ambalajele reutilizabile intr-un procent de 80%
 • Cei care pun pe piata ambalaje primare nereturnabile din sticla, plastic, metal pentru produsele marca proprie cu volume intre 0,1 si 3 litrii utilizate pentru bauturi alcoolice, racoritoare, ape minerale, etc, sunt obligati ca incepand cu 1 ianuarie 2020 sa asigure un procent de minim 5% ambalaje reutilizabile raportat la greutatea totala a ambalajelor puse pe piata, incluzand si ambalajele luate spre inchiriere si sa creasca acest procent cu 5% in fiecare an pana in anul 2025 inclusiv.

Realizarea in mod individual a obligatiilor de reciclare/valorificare

Realizarea in mod individual de catre cei responsabili a obligatiilor de valorificare/reciclare a deseurilor de ambalaje se poate realiza conform noilor precizari, doar prin urmatoarele metode:

 • Reutilizarea ambalajelor primare puse pe piata
 • Aplicarea unui ,,sistem de returnare,, a ambalajelor primare proprii folosite
 • Aplicarea unui ,,sistem de preluare,, de la distribuitorii produselor lor, a ambalajelor secundare si de transport
 • Asigurarea trasabilitatii deseurilor de ambalaje ale produselor importate/achizitionate intracomunitar pentru consum propriu, aceasta ultima posibilitate fiind introdusa prin aceasta lege desi initial a fost omisa in cadrul OUG 74, lasandu-i practic descoperiti pe toti cei care importa materie prima ambalata si intreaga cantitate de ambalaje ramane pe amplasament. Daca trasabilitatea pentru deseurile ramase pe amplasament nu ar mai fi fost posibila toti importatorii ar fi fost obligati sa sa plateasca fie la AFM fie la OTR.

Se observa faptul ca demonstrarea respectarii obligatiilor anuale in privinta reciclarii/valorificarii deseurilor de ambalaje nu mai include posibilitatea achizitionarii cantitatilor de deseuri libere de sarcini de la colectori/valorificatori finali.

Referitor la valorile minime ale obiectivelor de reciclare/valorificare a deseurilor de ambalaje, trebuie evidentiat faptul ca a fost reintrodus obiectivul pentru PET, acesta fiind de 55% si a fost clarificata situatia reciclarii deseurilor de ambalaje de lemn, reparatia in vederea reutilizarii fiind considerata reciclare, cantitatile putand fi astfel utilizate pentru demonstrarea atingerii tintelor anuale.

Precizari pentru administratia publica locala

 • Au obligatia de a stabili daca gestionarea deseurilor de hartie, metal, plastic, sticla din deseurile municipale, se realizeaza in cadrul unui singur contract de salubrizare
 • Obligatia stabilirii pana la data de 30 iunie 2019 pentru beneficiarii serviciilor de salubrizare, a tarifelor distincte pentru deseurile generate si amenzi in cazul in care deseurile nu sunt separate corespunzator

CU CE VA PUTEM AJUTA

 • Green Environment Support, fiind o companie dinamica, activa in piata externalizarii de mediu de peste cinci ani, cu o echipa valoroasa de consultanti, poate asigura suportul in vederea identificarii neconformitatilor de mediu si poate propune solutii de conformare, prevenire, reducere sau inlaturare a efectelor impactului asupra mediului.
 • Putem asigura sprijinul pentru identificarea tipurilor si a cantitatilor de deseuri (audit deseuri si plan de prevenire si reducere a cantitatilor de deseuri), identificarea tipurilor de ambalaje, a echipamentelor si bateriilor/acumulatorilor puse pe piata, identificarea celei mai bune solutii de indeplinire a obiectivelor anuale de valorificare a deseurilor de ambalaje/EEE/BA, realizarea relationarii cu ADI/OTR-uri/colectorii/reciclatorii implicati pe tot lantul de trasabilitate a deseurilor, intocmirea declaratiilor catre Administratia Fondului pentru Mediu etc.

ALTE SERVICII DE INTERES FURNIZATE DE GREEN ENVIRONMENT SUPPORT

Green Environment Support poate asigura suportul in vederea identificarii corecte a tipurilor si a cantitatilor de ambalaje, EEE si BA puse pe piata, identificarea celei mai bune solutii de indeplinire a obiectivelor anuale de valorificare a deseurilor de ambalaje/EEE/BA, realizarea relationarii cu OTR-urile/colectorii/reciclatorii implicati pe tot lantul de trasabilitate a deseurilor, intocmirea declaratiilor catre Administratia Fondului pentru Mediu (AFM), fiind o companie dinamica, activa in piata externalizarii de mediu de peste sapte ani, cu o echipa valoroasa de ingineri si consultanti in Bucuresti, Timisoara, Iasi, Cluj si Brasov. Compania ofera servicii complete, eficiente si personalizate, de la consultanta si instruire a personalului, intocmire rapoarte specifice legislatiei pana la studii de mediu si redactarea documentatiilor in vederea obtinerii actelor de reglementare. Green Environment Support este certificata pentru sistemul de management conform EN ISO 14001:2015 si EN ISO 9001:2015, de catre TÜV Austria Cert GMBH. Printre companiile care folosesc solutiile Green Environment Support se numara Banca Transilvania,  CA Immo ,Camera Auditorilor Financiari din Romania, Cami Comexim, CEL.ro, Chopstix, Dental Med, Dr. Oetker, Flormar, FreyWille, Hotel Capitol,  Lagardere Travel Retail  , Mapei,  Romfracht, , Sofiaman, Vacamuuu.