Legea mirosului a fost adoptata!

Legea-mirosurilor

Fiecare dintre noi s-a lovit macar o singura data de problema mirosurilor neplacute provenite din surse variate: gropi de gunoi, activitati de productie, etc. Vestea buna este ca in data de 16 iulie 2020 a intrat in vigoare Legea 123/2020 de modificare a Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 195/2005 privind protectia mediului, modificari cunoscute sub denumirea de „Legea mirosului‟. In premiera aceasta lege defineste ce inseamna disconfortul olfactiv conform art 2 aliniatul 231

“Disconfortul olfactiv este efectul generat de o activitate care poate avea impact asupra starii de sanatate a populatiei si a mediului, care se percepe subiectiv pe diferite scale de mirosuri sau se cuantifica obiectiv conform standardelor nationale, europene si internaționale in vigoare.”

Ceea ce nu este clar definit in lege este care sunt activitatile cu potential impact olfactiv si daca prevederile se vor aplica doar celor care detin autorizatie de mediu pentru care este clar specificat ca va fi obligatoriu sau si altor tipuri de activitati.

Autoritatile au insa la dispozitie maxim 180 de zile de la publicarea legii pentru a stabili continutul planului de gestionare a disconfortului olfactiv pentru activitatile eligibile cat si metodologia pentru stabilirea nivelului de disconfort olfactiv.

Ce masuri sunt necesare pentru reducerea disconfortului olfactiv?

  • Companiile care pot genera disconfort olfactiv vor elabora un plan de gestionare a acestuia si au obligatia sa indeplineasca masurile din programul pentru conformare și masurile stabilite in planul de gestionare a disconfortului olfactiv definit conform art 2, punctul 491.

“Planul de gestionare a disconfortului olfactiv – plan de masuri cuprinzand etapele care trebuie parcurse in intervale de timp precizate, in scopul identificarii, prevenirii si reducerii disconfortului olfactiv care se realizeaza atat in cazul unor instalatii/activitati noi sau a instalațiilor/activitatilor existente, cat ș=si in cazul unor modificari substantiale ale instalatiilor/activitatilor existente”.

  • Atunci cand din punct de vedere tehnic sau economic emisiile cu impact olfactiv nu pot fi prevenite companiile trebuie sa ia toate masurile pentru reducerea acestora astfel incat sa nu fie afectata sanatatea populatiei prin dirijarea lor catre un sistem adecvat de reducere a mirosului.
  • Pentru proiectele care se desfasoara in apropierea spatiilor de locuit si pot produce disconfort olfactiv autoritatea publica centrala pentru sanatate stabileste conditiile de functionare astfel incat populatia sa nu fie afectata si titularul activitatii are obligatia sa implementeze planul de gestionare a disconfortului olfactiv in caz contrar riscand ca activitatea sa fie suspendata temporar sau permanent.
  • Companiile care detin autorizatie de mediu sau pentru care este necesara obtinerea acesteia se vor asigura ca au implementate sisteme proprii de monitorizare a disconfortului olfactiv.
  • Sa fie prevazute masurile de gestionare a disconfortului olfactiv in elaborarea planurilor de urbanism și amenajarea teritoriului

Ce sanctiuni risca companiile?

  • Suspendarea temporara sau permanenta a activitatii pentru nerespectarea prevederilor legale in special in cazul activitatilor care se afla in apropierea zonelor rezidentiale
  • Intre 25.000 -50.000 pentru nerespectarea de catre persoanele juridice de a implementa sisteme de automonitorizare pentru disconfortul olfactiv și de a raporta autoritații publice teritoriale de protecție a mediului rezultatele automonitorizarii și/sau alte date solicitate, precum si accidentele si incidentele care pot conduce la pericole de accidente;
  • intre 50.000 și 100.000 de lei pentru: nerespectarea obligațiilor de a functiona in acord cu prevederile autorizatiei/autorizatiei integrate de mediu, respectiv pentru nerespectarea planului de gestionare a disconfortului olfactiv; pentru nerespectarea obligatiilor de a diminua sau stopa activitatile generatoare de disconfort olfactiv, la cerere a motivata autoritatilor de protectia mediului; pentru nerespectarea obligatiilor de a realiza in totalitate si la termen masurile impuse de autoritati; pentru nerespectarea obligatiilor de a imbunatati performantele tehnologice ale instalatiilor in scopul reducerii emisiilor si a disconfortului olfactiv.
  • Este important de mentionat si faptul ca au fost introduse sanctiuni pentru autoritatile locale in cazul in care nu respecta reglementarile mentionate in L123/2020.

Suntem intotdeauna pregatiti sa va ajutam si vom identifica pentru dumneavoastra toate implicatiile legislative privind disconfortul olfactiv. Nu ezitati sa ne contactati!

Foto credit www.pixabay.com