Incadrarea si codificarea deseurilor

Incadrarea-si-codificarea-deseurilor

Conform Legii nr. 211/2011 privind regimul deseurilor, toti producatorii si detinatorii de deseuri persoane juridice sunt obligati sa incadreze fiecare tip de deseu generat din propria activitate, conform listei deseurilor prevazuta in legislatia specifica in vigoare. 

Codificarea deseurilor se realizeaza conform:

  • Directivei 2008/98/CE a Parlamentului European din 19 noiembrie 2008 privind deseurile
  • Deciziei Comisiei 2000/532/CE din 3 mai 2000
  • Deciziei Comisiei 2014/955/UE din 18 decembrie 2014. 

Lista codurilor de deseuri poate fi consultata la adresa  AICI.

Mai exact cine trebuie sa incadreze deseurile

Cerinta se adreseaza producatorilor de deseuri, acestia fiind considerati, conform legii, atat producatorul initial de deseuri cat si orice persoana care efectueaza operatiuni de preprocesare, amestecare sau de alt tip, care duc la modificarea naturii sau a compozitiei acestor deseuri.

Daca in privinta identificarii producatorului initial de deseuri lucrurile sunt clare, acesta fiind orice persoana ale carei activitati genereaza deseuri, delimitarea clara a responsabilitatii asupra gestionarii deseurilor complicandu-se in cazul celor care strang deseuri de la terti, le sorteaza primar sau le amesteca in functie de natura deseurilor (reciclabil/nonreciclabil) si apoi le stocheaza temporar pe amplasament in vederea predarii catre colectorii autorizati.

Aici putem exemplifica proprietarii/administratorii marilor spatii comerciale sau ai platformelor industriale, care strang deseurile generate de chiriasi si le predau apoi catre salubritate/colectori autorizati in baza contractelor incheiate cu acestia.

In acest caz, neclaritatea este daca proprietarii/administratorii acestor spatii comerciale/industriale care strang deseurile de la mai multe spatii inchiriate sunt considerati producatori de deseuri sau colectori, responsabilitatile in domeniul managementului deseurilor fiind astfel diferite.

In cadrul fluxului de deseuri, apare definit si un alt responsabil, acesta fiind detinatorul de deseuri, considerat fie producatorul deseurilor (generatorul initial sau cei care le strang si preproceseza primar) sau persoana fizica ori juridica ce se afla in posesia acestora, in cazul din urma legiuitorul incercand sa-i diferentieze pe cei care doar detin anumite deseuri de cei care intervin asupra lor prin amestecare etc, modificand astfel compozitia deseurilor preluate.

De ce este importanta incadrarea deseurilor

In primul rand, incadrarea deseurilor reprezinta o etapa suport, extrem de importanta pentru realizarea stocarii separate la sursa, colectarii separate si ulterior reutilizarii, reciclarii, valorificarii sau eliminarii deseurilor in functie de tipul acestora.

Incadrarea deseurilor sta la baza realizarii evidentei lunare a gestiunii deseurilor si a raportarilor catre autoritati, producatorii de deseuri, colectorii, reciclatorii/valorificatorii, comercianti de deseuri, brokerii fiind obligati sa asigure evidenta cronologica a gestiunii deseurilor pentru fiecare tip de deseu, precum si a cantitatii, naturii si originii deseurilor si, dupa caz, a destinatiei, a frecventei colectarii, a mijlocului de transport si a metodei de tratare, respectiv operatiunii de valorificare sau eliminare a deseurilor si sa o puna la dispozitia autoritatilor competente de control, la cererea acestora.

Totodata, raportarea datelor si informatiilor privind gestionarea deseurilor se realizeza pe coduri de deseuri, catre autoritatea teritoriala pentru protectia mediului, pana la 31 martie a anului urmator celui de raportare, atat pe suport hartie, cat si electronic.

La ce va expuneti daca nu realizati incadrarea deseurilor

  • Nerealizarea incadrarii tuturor tipurilor de deseuri rezultate din activitate se poate sanctiona cu amenda intre 20000 lei si 40000 lei.
  • Nedetinerea evidentei gestiunii deseurilor, lunar, pe coduri de deseuri si netransmiterea anuala a evidentei catre APM pana la data de 31 martie, se poate sanctiona cu amenda intre 15000-30000.

CU CE VA PUTEM AJUTA

  • Green Environment Support, fiind o companie dinamica, activa in piata externalizarii de mediu de peste cinci ani, cu o echipa valoroasa de consultanti, poate asigura suportul in vederea identificarii neconformitatilor de mediu si poate propune solutii de conformare, prevenire, reducere sau inlaturare a efectelor impactului asupra mediului.
  • Putem asigura sprijinul pentru identificarea tipurilor si a cantitatilor de deseuri generate din activitate (audit deseuri si plan de prevenire si reducere a cantitatilor de deseuri), identificarea tipurilor de ambalaje/echipamente/baterii/acumulatori puse pe piata, identificarea celei mai bune solutii de indeplinire a obiectivelor anuale de valorificare a deseurilor de ambalaje/EEE/BA, realizarea relationarii cu ADI/OTR-uri/colectorii/reciclatorii implicati pe tot lantul de trasabilitate a deseurilor, intocmirea declaratiilor catre Administratia Fondului pentru Mediu etc.

ALTE SERVICII DE INTERES FURNIZATE DE GREEN ENVIRONMENT SUPPORT

  • Asiguram elaborarea documentatiei necesare parcurgerii procedurii de obtinere a acordului de mediu, asiguram suport in cazul verificarilor pe amplasament realizate de autoritati si recomandam solutiile optime in vederea conformarii.
  • Compania este avizata de Ministerul Mediului pentru intocmirea studiilor in vederea obtinerii actelor de reglementare in domeniul protectiei mediului (autorizatiei de mediu/autorizatiei integrate de mediu, acord de mediu, aviz de mediu), compania fiind inscrisa in Registrul national al elaboratorilor de studii pentru protectia mediului, la pozitia nr. 748, pentru elaborarea raportului de mediu, raportului privind impactul asupra mediului, bilantului de mediu, raportului de amplasament si studiului de evaluare adecvata.
  • Compania este certificata pentru sistemul de management conform EN ISO 14001:2015 si EN ISO 9001:2015, de catre TÜV Austria Cert GMBH.

Printre companiile care folosesc solutiile Green Environment Support se numara Banca Transilvania, CA Immo, Camera Auditorilor Financiari din Romania, Cami Comexim, CEL.ro, Chopstix, Dental Med, Dr. Oetker, Flormar, FreyWille, Hotel Capitol,  Lagardere Travel Retail, Mapei, Romfracht, Sofiaman, Vacamuuu.

Foto credit www.pexels.com