Cu ocazia zilei mondiale a mediului revista Business Review a organizat evenimentul “Environmental & Sustainability Summit” care a avut urmatoarele teme:
- Restart Green Romania
- Sustenabilitate si Economie Circulara
In introducerea conferintei l-am ascultat pe domnul Marius Vascega sef de cabinet al Departamentului pentru Probleme de Mediu, Oceane si Pescuit in cadrul Comisiei Europene care ne-a indeamnat sa ne conservam padurile, sa reducem semnificativ transportul rutier si sa investim mai mult in mediu si biodiversitate pentru ca acestea sunt investitii in viitorul nostru ca societate.
Domnul Mircea Fechet, secretar de stat in Ministerul Mediului, Apelor si Padurilor ne-a oferit o imagine de anasamblu asupra programelor aflate in desfasurare in 2020 care au ca scop sustinerea economiei circulare si reducerea poluarii in Romania astfel: bugetul alocat Fondului de Mediu este cel mai mare din istoria noastra si anume, 2,8 miliarde de lei, tot in acest an avem cele mai multe autoturisme electrice vandute datorita eurotichetului de 10 000 euro. De asemenea, exista un program prin care statul te ajuta cu eficientizarea energetica a casei tale, iar potrivit domnului secretar de stat bugetul este de 15 000 euro. O masura pe care o asteptam de mult este cea privind sustenabilitatea transportului public anul acesta urmand sa fie introduse autobuze, troleibuzelor, tramvaie electrice ce vor presupune o investitie de 1 milion de euro cat si introducerea iluminatul public ecologic pentru reducerea consumului electric.
Domnul V. Salageanu (Greenpeace Romania) a tinut sa precizeze cat de grava este situatia la nivel global si anume: mai mult de un sfert din terenurile aflate pe Terra sunt degradate din cauza omului, apa oceanelor de afla intr-un process de acidifiere, 66% din oceane se afla intr-o continua degradare din cauza poluarii si ne indreptam spre o incalzire globala cu 3-5% crestere. Acesta vine si cu cateva recomandari, iar printre cele mai importante sunt reducerea consumului de combustibili fosili si reducerea consumului de alimente procesate.
Asa cum stim cu totii, pandemia de Covid-19 ne-a afectat din toate punctele de vedere, iar pentru a veni in sprijinul nostru, Uniunea Europeana a elaborat un plan de revenire (pactul verde) care a fost imbratisat de catre 19 state membre printre care si Romania. Pactul Verde are ca scop stimularea economiei si crearea locurilor de munca avand ca obiectiv atingerea neutralitatii climatice pana in 2050. Totodata, pandemia si-a pus amprenta asupra cetateanului si din punct de vedere psihologic, devenind astfel mai responsabil.
Domnul Salageanu impreuna cu echipa Greenpeace au propus spre dezbatere 80 de masuri “verzi”pentru a ne reveni din criza creata de pandemie pe care le putem consulta accesand site-ul mainesedecideazi.ro
In continuare, domnul Raul Pop ne-a dat cateva detalii despre planul verde, acesta sustinand ca este un plan complex dar nu si unul complet. Dintre masurile ce ar fi trebuit incluse in acest plan le-a mentionat pe urmatoarele: nu exista niciun fel de abordare asupra consumului de substante toxice si nici asupra distrugerii habitatelor si a biodiversitatii, acestea fiind doua dintre cele mai importante aspecte. De asemeanea, o masura inclusa deja ce merita amintita din planul verde este refacerea cladirilor vechi prin imbunatatirea materialelor folosite, eficienta energetica a cladirilor, precum si incalzirea folosind panouri solare, etc.
Domnul Pop a propus ca recomandare scaderea consumului pe cap de locuitor pentru ca in acest moment consumul este foarte crescut(14 tone/an) si practic am avea nevoie de 3 planete pentru a-l sustine.
O viziune foarte interesanta asupra comportamentelor si influentarea acestora intr-un mod pozitiv o are domnul Remus Stefureac (INSCOP Research) care sustine ca totul ar trebui sa plece de la cercetarea sociologica,,fiindca trebuie sa iti cunosti foarte bine societatea pentru a putea modela politici publice si pentru a putea aplica masuri viabile asupra intregii societatii.
Populatia constientizeaza deja in marea ei majoritate impactul actiunilor omului asupra ecosistemelor, ne demonstreaza un studiu efectuat anul anterior de catre INSCOP Research ceeea ce reprezinta un pas inainte:
- 80% dintre romani considera ca schimbarile climatice sunt reale, vizibile, iar omul contribuie la acest lucru.
- 75% dintre romani cred ca schimbarea climatica vine din utilizarea excesiva a combustibililor fosili.
- 70% dintre romani cred ca risipa de energie electrica contribuie la schimbarile climatice.
In partea a doua a conferintei primul care a preluat cuvantul a fost domnul Ionut Georgescu (CEO Fepra International) care ne-a indemnat sa ne uitam la noi, cei de dinainte de pandemie, in speranta ca acum vom fi mai responsabili.
Alice Nichita (Asociatia Romana pentru Ambalaje si Mediu) se teme ca UE va introduce noi taxe, cum a fost si cea pentru plasticul nereciclat care mai mult a descurajat operatorii economici decat sa aiba un impact pozitiv, insa spera sa se tina cont de realitatile de la nivelul fiecarui stat membru.
Valer Hancas(Corporate Affairs & Communication Director Kaufland) ne-a informat ca atat Kaufland cat si Coca Cola au fost nominalizate cele mai sustenabile companii din Romania. Acesta este foarte implicat si cauta intotdeauna solutii pentru companie. Introducerea pungilor biodegradabile contracost a dus astfel la reducerea utilizatii excesive a lor ajungand dupa 2 luni la o descrestere de 60%. De asemenea, au introdus recipiente de reciclare unde clientii pot veni si aduce inapoi ambalajul gol si primesc o bonificatie in produse din magazin. In 50 dintre magazine exista aparate de colectare pentru pet (maxim 3 l) si pentru doze de alumiu si sticla, iar pana la finele anului 2021 toate magazinele Kaufland vor detine astefel de aparate. Totodata, dl Valer este de parere ca conceptul de “unica folosinta” ar trebui sa dispara complet din economie.
Doamna Alice Nichita (ARAM) sustine spusele d-lui Valer, insa considera ca pe termen lung, recompensarea cetatenilor pentru reciclarea produselor nu este cea mai buna solutie, ci ar trebui sa investim mai mult in educatie, sa schimbam comportamente. Foarte importanta este si infrastructura colectarii selective care ar trebui dezvoltata excesiv astfel incat sa fie la indemana tuturor.
Rezultatele de care avem nevoie vor veni conform domnului Dragos Tuta (Founder |Sustainability Embassy Romania) prin vointa politica si leadership asumat din partea autoritatilor, liderii ar trebui sa comunice importanta colectarii selective, sa investeasca in infrastructura si sustenabilitate si cu siguranta in acest fel se vor schimba multe comportamente.
Pentru avea comportamentele dorite domnul Georgescu a sugerat ca termenul de “sustenabilitate” ar trebui implementant in scoli si gradinite, astfel acest termen nu ar mai fi un neologism, iar educatia in sensul protectiei mediului s-ar realiza de la varste foarte fragede.
In incheiere Fepra a profitat de aceasta ocazie si a anuntat demararea programului “ Miscare pentru reciclare” incepand cu 5 iunie 2020.
Foto credit www.pixabay.com