In data de 08.05 am participat la conferinta online Pria Environment in cadrul careia a fost abordat unul dintre subiectele de mare interes in aceasta perioada si anume colectarea deseurilor in perioada de pandemie cat si alte subiecte precum colectarea deseurilor de ambalaje din sticla si programul rabla pentru electrocasnice.
La discutia moderata de catre Raluca Voievozeanu – CEO Pria au participat reprezentanti ai reciclatorilor/colectorilor: Constantin Damov ( Presedinte Green Group) si Radu Merica (director RER); reprezentanti ai autoritatilor : Mircea Fechet (secretar de stat in Ministerul Mediului); reprezentanti ai OIREP-urilor: Ionut Georgescu (Presedinte FEPRA); Julia LEFERMAN (director general Berarii Romaniei).
Primul subiect abordat a fost cel privind colectarea separata a deseurilor de ambalaje de sticla care pot fi reciclate de foarte multe ori fara a-si pierde calitatile iar in productia de borcane si sticla se poate utiliza in proportie de de pana la 90% spartura de sticla. Domnul Damov in calitate de reprezentant al unuia dintre cei mai mari recilatori de sticla din Romania a adus in discutie necesitatea colectarii separate a ambalajelor din sticla intrucat aceasta nu se poate sorta usor. Desi, conform legii, colectarea ar trebui sa se faca pe cele 4 fractii (menajer, hartie/carton, plastic/metal si sticla) de la populatie, in cea mai mare parte a cazurilor din lipsa unei infrastructuri corespunzatoare colectarea se face pe 2 fractii (uscata si umeda) ceea ce este de multe ori ineficient. Pana in prezent, segmentul Horeca era cel care genera cea mai mare cantitate de ambalaje de sticla colectata separat insa in contextul actual al pandemiei, in care restaurantele au fost inchise procentul de colectare a scazut semnificativ pentru acest tip de ambalaj. O solutie pe care o putem implementa este cea care funtioneaza in parametri optimi in Olanda unde rata de colectare a sticlei este de 80% iar populatia are amenajate insule speciale de colectare pentru acest tip de deseu.
Acelasi mesaj a fost sustinut si de catre domnul Radu Merica reprezentant RER Group care colecteaza de la populatie deseurile de ambalaje depozitate in recipientele stradale. La statia de sortare exista riscul ca lucratorii sa se accidenteze in cazul in care cioburile de sticla sunt amestecate cu celelalte tipuri de deseuri.
Avand in vedere ca, in industria producatorilor de bere, sticla este un amabalaj foarte des intalnit doamna Iulia Leferman a venit cu semnale pozitive din piata conform carora preferintele consumatorilor se indreapta catre berea la sticla si aceasta reprezinta in prezent un procent de 30%, in crestere de la an la an in detrimetul metalului si a pet-ului. In ultimii 5 ani cresterea a fost de 5% . Sticla reutilizabila insa este utilizata mai mult pentru vanzarea catre Horeca iar in ultimele 2 luni cererea a scazut considerabil in contextul COVID 19.
Domnul Ionut Georgescu reprezentant Fepra ne-a oferit si statistici privind colectarea selectiva de la populatie care a crescut in ultimul an de la 2% la 10%, cantitatea de sticla fiind insa foarte scazuta. O propunere pe care acesta a avut-o a fost de liberalizarea a colectarii selective de la populatie astfel incat sa nu mai existe exclusivitate doar pentru salubristi pe acest segment de piata. De asemenea a sustinut necesitatea implementarii unui soft la nivel national similar celui pe care Fepra il detine care sa ofere transparenta asupra trasabilitatii deseurilor in timp real.
Este important de mentionat si faptul ca in contextul recomandarilor primite de la Curtea Constitutionala liberalizarea colectarii de la populatie este in momentul de fata in analiza de catre autoritati conform domnului Mircea Fechet. Este insa o discutie foarte ampla intrucat contractele cu salubristii au fost semnate in unele cazuri pe o perioada lunga de timp iar unele primarii nu au nici pana in prezent contractele delegate. De asemenea ar fi dificil de deservit satele unde colectorii de deseuri reciclabile nu ar ajunge cu siguranta din cauza infrastructurii rutiere si astfel colectarea de catre salubrist este in acele situatii cea mai buna solutie. Sistemul garantie depozit pentru ambalajele reutilizabile va fi implementat in ianuarie 2021 ceea ce va duce la o reducere a cantitatilor de deseuri si un pas catre economia circulara pe care ne-o dorim cu totii iar in carul Ministerului Mediului exista un grup de lucru cu reprezentanti si din randul producatorilor de bauturi.
Pentru a completa informatiile oferite anterior cu privire la colectarea ambalajelor de sticla in contextul pandemiei doamna Raluca Voievozeanu a solicitat recomandari din partea audientei in ceea ce priveste colectarea deseurilor de masti, manusi si alte echipamente de protectie. Recomandarea primita de la domnul Merica pe acest subiect care colecteaza atat de la populatie cat si de la agentii economici a fost ca acestea sa fie predate catre salubristi intrucat riscul de infectare este foarte scazut in conditiile in care nu provin din mediul spitalicesc, insa inainte de predare sa fie depozitate in saci separati timp de o saptamana pentru a se elimina orice risc.
Ultimul subiect abordat a fost cel privind programul rabla pentru electrocasnice care urmeaza sa fie lansat. Conform informatiilor furnizate de dl Fechet bugetul alocat de catre AFM este de 30.000 de lei si inca nu s-a decis care sunt categoriile de electrocasnice care vor fi finantate.
Pe de alta parte audienta a subliniat ca ar fi de ajutor si un program care sa incurajeze repararea obiectelor electronice si electrocasnice in scopul scaderii cantitatii de deseuri din aceasta categorie.
Intotdeauna ne bucuram sa fim prezenti la astfel de dezbateri care au ca scop dezbaterea provocarilor actuale in domeniul protectiei mediului si gasirea celor mai bune solutii.