Venim in intampinarea dumneavoastra cu acest articol intrucat sunt putini specialisti in piata care sa va poata indruma in ceea ce priveste obtinerea autorizatiei privind gazele cu efect de sera si am dori sa va oferim o vedere de ansamblu asupra acestui proces.
Autorizatiile privind emisiile de gaze cu efect de sera (autorizatiile GES) sunt reglementate de catre Ministerul Mediului prin Ordinul 3420 din 2012 pentru aprobarea procedurii de emitere a autorizatiei privind emisiile de gaze cu efect de sera pentru perioada 2013-2020 si a HG 780/2006 privind stabilirea schemei de comercializare a certificatelor de emisii de gaze cu efect de sera. Autoritatea competenta pentru analizarea documentatiei si emiterea respectivei autorizatii este Agentia Nationala pentru Protectia Mediului (ANPM).
CAROR SOCIETATI LI SE APLICA OBLIGATIVITATEA DE OBTINERE A AUTORIZATIEI PRIVIND EMISIILE DE GAZE CU EFECT DE SERA?
Diferita fata de o autorizatie de mediu, autorizatia GES implica identificarea activitatilor sau a instalatiilor care genereaza emisii de gaze cu efect de sera, insa sfera lor este restransa la activitatile inscrise in Anexa nr. 1 a Ordinului 3420 din 2012 pentru aprobarea procedurii de emitere a autorizatiei privind emisiile de gaze cu efect de sera pentru perioada 2013-2020, dupa cum urmeaza:
In cazul instalatiilor producatoare de hartie-carton, fabricilor de material izolant din vata minerala, ce folosesc ca materie prima sticla, roca sau zgura sau a fabricilor de productie a clincherului de ciment sunt reglementate anumite capacitati de productie pentru care va fi necesara obtinerea Autorizatiei GES.Se observa ca printre cele 28 de activitati reglementate se regasesc uzinele de producere a agentului termic, fabricarea placilor de ipsos, producerea sau prelucrarea metalelor neferoase, insa pentru aceste trei categorii este necesara obtinerea autorizatiei GES doar in cazul in care instalatiile de ardere au o putere termica nominala totala de minim 20 MW. De asemenea, obligativitatea obtinerii actului de reglementare le revine si statiilor de rafinare a uleiurilor minerale, fabricilor de producere a amoniacului, acidului azotic si adipic.
DOCUMENTATIA NECESARA OBTINERII AUTORIZATIEI GES
Daca primul pas a fost facut si s-au identificat tipurile de activitati pentru care este necesara obtinerea Autorizatiei GES, urmeaza capitolul de intocmire a documentatiei in baza careia se va emite de catre ANPM actul de reglementare.
Documentatia trebuie sa contina urmatoarele:
- Cerere solicitare emitere autorizatie, intocmita conform modelului prevazut in legislatie;
- Documentatia tehnica, ce va contine descrierea detaliata a amplasamentului, a instalatiei pentru care se solicita emiterea autorizatiei, descriere bazata pe date tehnice conform modului de operare a instalatiei, implicatiile asupra mediului si prezentarea unor solutii care sa poata diminua gradul de raspandire a emisiilor respective;
- Planul de raportare si monitorizare a emisiilor de gaze cu efect de sera, plan ce trebuie intocmit in conformitate cu legislatia in vigoare, iar pe langa acest plan trebuie prezentata o anexa cu calculul detaliat al emisiilor de gaze cu efect de sera;
Taxele percepute de ANPM pentru analiza documentatiei sunt cuprinse intre 800 si 1800 Lei, in functie de cantitatea de dioxid de carbon (CO2) estimat a fi generat de catre instalatie, iar taxa pentru aprobarea planului de raportare si monitorizare a emisiilor de gaze cu efect de sera este cuprinsa intre 600 si 1800 Lei, diferentiindu-se de la caz la caz prin aceleasi conditii expuse mai sus.
In completarea dosarului se vor anexa dovezile platii tarifelor de mai sus si copii conform cu originalul ale altor acte de reglementare emise, cum ar fi Autorizatie de Mediu, Autorizatie Integrata de Mediu sau Autorizatie de Gospodarire a Apelor.
CAT ESTE VALABILA AUTORIZATIA GES?
Documentul de reglementare este valabil atat timp cat activitatea autorizata se desfasoara in aceeleasi conditii. In cazul in care intrervin modificari asupra instalatiei, este necesara revizuirea autorizatiei privind emisiile de gaze cu efect de sera, revizuire ce respecta in proportie de 80% pasii de mai sus.
Trebuie mentionat ca legislatia este in vigoare in perioada 2013-2020, urmand ca in anul 2021 sa fie modificata. In data de 29 Aprilie, a fost publicat pe site-ul Ministerului Mediului proiectul de lege in baza caruia se vor emite autorizatiile de gaze cu efect de sera din perioada 2021 – 2030. Printre modificari putem enumera obligativitatea societatilor care detin instalatii care genereaza emisii de gaze cu efect de sera, conform tabelului de mai sus, de a depune documentatia pentru reinnoirea Autorizatiei GES pana la data de 1 August 2020, exceptie face transmiterea Planului de monitorizare a emisiilor de gaze cu efect de sera, care se poate depune la sediul Agentiei Nationale pentru Protectia Mediului pana la data de 1 Noiembrie 2020. Va vom tine informati in momentul in care se va publica in monitorul oficial.
CUM VA PUTEM AJUTA NOI?
Green Environment Support va sta la dispozitie, prin inginerii sai, pentru identificarea necesitatii obtinerii unei Autorizatii privind emisiile de gaze cu efect de sera si intocmirea documentatiei complete ce trebuie depusa la sediul Agentiei Nationale pentru Protectia Mediului cat si pentru asistenta pe parcursul intregului proces in relatia cu autoritatile.
Foto credit www.pixabay.com