Conferinta Green Report – Managementul deseurilor: Armonizarea legislatiei in privinta raspunderii extinse a producatorului

Conferinta-Green-Report-Managementul-deseurilor-Armonizarea-legislatiei-in-privinta-raspunderii-extinse-a-producatorului

Asa cum ne-am obisnuit Green Report organizeza conferinte cu scopul de a identifica oportunitati in vederea solutionarii provocarilor constante in ceea ce priveste protectia mediului. Pe data de 10.06 am participat astfel la prima dintr-o serie de 3 conferinte organizate in colaborarea cu Reciclad’or  pe subiectul Managementului Deseurilor si al armonizarii legislatiei in privinta raspunderii extinse a producatorilor.

Perspectiva europeana  – Cristian Busoi:

UE vrea sa implementeze pana in 2050 politicile de mediu, denumite Green Deals, astfel incat pana in acel an sa nu se mai genereze gaze cu efect de sera si sa se faca trecerea de la combustibi fosili la energie regenerabila. De asemenea, se ia in calcul tranzitia catre transportul electric si exista proiecte legate de electrificarea transportului aerian.

UE isi propune, prin Green Deal, ca pana in 2030 toate ambalajele sa fie reutilizabile si tot pana in acest an sa se reduca cu 50-55% emisiile de CO2.

In vederea atingerii acestor obiective este necesara o modernizare a industriei Uniunii Europene si in special in industriile cu o utilizare intensiva a resurselor: industria textila, constructiile, industria producerii materialelor plastice si a echipamentelor electrice.

Raspunderea extinsa a producatorilor si legislatia specifica:

La nivel national implementarea raspunderii extinse a producatorilor s-a imbunatatit foarte mult in ultima perioada insa mai sunt in continuare aspecte care ar trebui puse la punct.

Green Deal este un plan ambitios de mediu iar Ministerul Mediului se va asigura ca implementeaza corepunzator normativele Europene. Conform domnului Alexe un aspect esential il constituie implementarea sistemul garantie-depozit care desi este cuprins in legislatie inca nu este functional dar se pun presiuni pe producatori pentru o conformare cat mai rapida. De asemenea exista grupuri de lucru la Ministerul Mediului pentru legea compostului si legea deseurilor provenite din constructii, urmand sa apara in format de proiect de site-ul institutiei.

Se lucreaza de asemenea la modificarea “Ordinului 1362/2018 privind aprobarea Procedurii de autorizare, avizare anuala si de retragere a dreptului de operare a organizatiilor care implementeaza obligatiile privind raspunderea extinsa a producatorului”, fiind estimata aprobarea lui pana in toamna. Provocarea principala ramane cea privind identificarea cantitatilor disponibile in piata astfel incat sa poata fi atinse tintele de reciclare pentru producatori.

In acest sens Diana Citu ne-a informat ca Reciclad’or a transmis catre Ministerul Mediului un set de propuneri de modificare a Ordinului 1362/2018, printre care solicita eliminarea interdictiei colectorilor de a colecta de la persoane fizice, interdictie care a fost criticata de Consiliul Concurentei astfel: “Consiliul Concurentei considera faptul ca operatorii economici autorizati dpdv al mediului pot colecta deseuri de ambalaje, impreuna cu salubristii.”

Printre recomandarile transmise de Reciclad’Or se numara si stabilirea unui cost net de gestionare a deseurilor contractate de OIREP-uri, fiind o discrepanta mare intre costul solicitat de UAT Timis (350 Lei/tona) si UAT Dambovita (4537 Lei/tona).

Mircea Fechet – Secretar de stat in Ministerul Mediului sustine ca responsabilitatea deseurilor de ambalaje le revine strict producatorilor, indiferent daca au transferat sau nu responsabilitatea catre un OIREP.

Softul dezvoltat de AFM prin care sa se inregistreze trasabilitatea deseurilor de ambalaje (softul in care se vor genera documentele de transport a deseurilor ar trebui sa ofere transparenta si  sa opreasca majorarea cantitatilor de deseuri la colectori/intermediari fata de cantitatile reale gestionate) va intra in varianta de testare in luna Septembrie 2020 (se va oferi pentru testare producatorilor, OIREP-urilor), urmand ca din Ianuarie 2021 sa fie utilizat obligatoriu de catre toti participantii fluxului de trasabilitate a deseurilor, asa cum este prevazut in legislatie.

De asemenea au fost alocate  15 milioane lei pentru imbunatatirea  Sistemul Integrat de Mediu (SIM) care are in prezent deficiente grave de functionare.

O alta problema semnalata este cea privind  continutul deficitar al autorizatiilor de mediu emise pentru colectori de catre Agentiile Regionale pentru Protectia Mediului  motiv pentru care autoritatile au in vedere ca pe viitor emiterea si revizuirea autorizatiilor de mediu sa intre strict sub incidenta Agentiei Nationale pentru Protectia Mediului. Autorizatiile ar putea chiar deveni publice pentru a avea acces cat mai usor la datele inscrise in documente.

Cert este ca imbunatatirea colectarii selective va ajuta la atingerea obiectivelor de reciclare la nivel de tara  si mai mult decat atat pana in 2030 va trebui sa fie colectata separat si fractia biodegradabila  din deseurile menajere.

Foto credit www.pixabay.com