Luna decembrie nu este doar luna cadourilor ci si luna care are un impact considerabil asupra mediului inconjurator. Incurajarea consumului, in special in perioada sarbatorilor ar trebui sa vina la pachet cu o serie de masuri care sa incurajeze reciclarea si o organizare logistica in aceasta directie din partea tuturor celor implicati, populatie, companii si colectori/valorificatori. Tuturor ne place sa daruim, dar putini constientizam deseurile pe care le generam cat si risipa de ambalaje care vine la pachet cu toate comenzile si cadourile, din aceasta perioada. Tragem un semnal de alarma in acest sens si va oferim cateva alternative green pentru deseurile pe care fiecare le generam si sunt daunatoare planetei.
Scurt context istoric, social si legal
Cei care sunt considerati fondatorii industriei pentru hartia de impachetat sunt fratii Hall, in 1917, care datorita inovatiilor pe care le-au adus au ajuns la un rezultat similar hartiei de impachetat din zilele noastre. Se estimeaza ca, anual, in jur de 350.000 de kilometri de hartie de impachet sunt folositi pentru cadouri
Ce este important de stiut este ca hartia de impachetat contine si microplastice si mai mult decat atat banda adeziva folosita ramane atasata in majoritatea cazurilor, ceea ce ingreuneaza sau face chiar imposibila reciclarea, acestor deseuri ajungand sa fie depozitate pe sol sau eliminate.
Potrivit OUG 92/2021, toti cei care detin sau produc deseuri sunt obligati sa le colecteze selectiv in functie de cel putin urmatoarele categorii: hartie, plastic, metal si sticla. Containerele trebuie etichetate corespunzator si depozitate pe o platforma betonata intr-un spatiu acoperit.
Potrivit legii 132/2010, toate birourile/incintele al/a institutiei trebuie sa aiba amplasate cele trei recipiente pentru reciclarea selectiva ( hartie/carton; metal/plastic; sticla). Recipientele vor fi amplasate la fiecare intrare si la fiecare etaj/nivel. Legea obliga institutiile publice sa informeze personalul si vizitatorii cu privire la reciclarea selectiva. Asa cum se poate vedea, spatiul public nu este exceptat pentru aplicarea legislatiei.
Si totusi, comenzile online si feeria cadourilor ne fac sa uitam de obligatiile de reciclare sau sa ne gandim prea putin la cat de daunatoare este aceasta luna, din punct de vedere al deseurilor.
Decembrie inseamna lumini multe, case si cladiri impodobite si multe decoratiuni care vor ajunge rapid la groapa de gunoi. Statistic, luminile de Craciun raman aprinse in casele noastre in medie 10 ore pe zi, ceea ce inseamna un consum de energie electrica imens si un consum de dioxid de carbon pe masura.
Cum putem contribui sa avem sarbatori sustenabile?
De la jucarii eco sau din lemn, la ambalaje reutilizabile sau refolosirea smart a deseurilor, exista multe idei despre cum poti diminua deseurile provenite din ambalajele si cadourile din aceasta perioada. Multi nu cunosc faptul ca deseurile sunt o resursa care poate ajuta la una dintre problemele principale pe care le are acum planeta si anume epuizarea resurselor naturale.
- Decoratiunile pentru brad pot fi confectionate din resurse naturale: fructe uscate, conuri de brad, hartie colorata ramasa de la diverse ambalaje si nu numai, pe care pot fi aplicate bucati macinate din globuri mai vechi care s-au spart. Creativitatea este intotdeauna binevenita, iar pe internet gasim multe tutoriale interesante.
- Cumparati jucarii pentru copii? Stiati ca jucariile tehnologizate devin o problema pentru planeta? Industria jucariilor tehnologizate a cunoscut, conform Mashable, un ritm de crestere accelerat in conditiile in care doar 2% din jucariile tehnologizate dispun de posibilitatea de a fi reparate sau ofera posibilitatea inlocuirii bateriilor. Astfel, majoritatea jucariilor tehnologizate care nu mai pot fi utilizate sau reparate vor fi aruncate la cos atunci cand copiii isi pierd interesul.
Omenirea a produs in 2021 o cantitate record de deseuri de echipamente electrice si electronice (DEEE) la nivel mondial, peste 57,4 milioane de tone, arata Global Waste Monitor.
Daca ne dorim o schimbare de comportament este necesar sa luam o serie de masuri in vederea educarii copiilor prin urmare, va recomandam sa le explicati de mici care este impactul pe care il pot avea atunci cand solicita o astfel de jucarie si faptul ca ea trebuie predata responsabil daca s-a defectat. Imparte, repara si refoloseste! Daca ai jucarii sau alte obiecte personale pe care nu le mai folosesti dar sunt in perfecta stare de functionare daruieste-le cuiva care stii ca are nevoie si se va bucura de ele
- Alege produsele cu ambalaje simple, din material biodegradabil/natural sau reutilizabil
- Foloseste acumulatori reincarcabili pentru a diminua cantitatea de baterii folosite
- Foloseste sacose pentru cumparaturi din material textil care au o durata de viata mare
- Ofera dulciuri traditionale, gatite in casa pentru cei dragi ce pot fi consumate la masa de Craciun in locul celor ambalate din magazin.
- PET-urile, dupa ce au fost decupate ingenios cu o foarfeca, pot fi transformate in ghivece de flori adorabile
- Cumpara ornamente cu leduri economice si foloseste-le cu moderatie.
- Adauga pe masa de sarbatoare alimente organice ale unor business-uri locale ceea ce va ajuta la reducerea amprentei de carbon datorata transportului
- Refoloseste vechile decoratiuni sau fa schimb de ornamente de Craciun cu familia si cu prietenii in loc sa cumperi altele noi.
Si daca vrei sa oferi partenerilor un cadou inspirat, ofera-le acest articol, ca inspiratie si exemplu ca se poate. Si nu uita ca in anul care vine sa fii responsabil si prietenos cu planeta.
SARBATORI GREENTASTICE!
Foto credit www.pexels.com