Retrospectiva anului 2022 si planuri pentru un 2023 mai sustenabil

Dupa 2 ani de pandemie si un inceput timid al anului, 2022 a adus multe schimbari legislative, amanari ale unor initative asteptate, reveniri la practici neprietenoase cu mediul in ceea ce priveste utilizarea combustibililor fosili dar si multe constientizari ale companiilor, in ceea ce priveste viitorul investitiilor si al dezvoltarii lor din punct de vedere sustenabil.

Pentru noi, anul 2022 a insemnat marirea si reorganizarea echipei, multe ore de consultanta pentru a traduce legislatia clientilor noi dar si multe ore de analiza si raportari, pentru clientii existenti. Am trecut cu bine impreuna cu ei peste 20 de controale si suntem mandri si recunoscatori pentru experientele acumulate si in acest an.

Am fost alaturi de companiile la inceput de drum sau care au dorit sa se asigure ca nu se expun niciunui risc si am simulat un control pentru ei.

Pentru cei care detin autorizatii de mediu am desfasurat un audit de deseuri si i-am ajutat in intocmirea planului de prevenire si reducere a deseurilor.

Recomandam acest plan si tuturor celor care vor sa dezvolte o afacere sustenabila indiferent daca au sau nu autorizatii.

Ne mandrim si cu faptul ca incurajam prin exemplu propriu si in 2022 am renuntat la sticlele de apa de la birou, inlocuindu-le cu un filtru de apa. Asa am reusit sa reducem la un sfert cantitatea de plastic pe care o generam din cauza sacilor cu sticle. Am inlocuit prosoapele de hartie cu prosoape din textil pe care le igienizam des astfel incat sa fim cu totii in siguranta. In plus, transportul la si de la clientii nostri are loc cu masini electrice, prin  sistemul car sharing, care ajuta orasul sa respire mai usor.

Am fost prezenti la multe evenimente in care s-a discutat despre ESG si viitorul sustenabilitatii in Romania si ne-am bucurat sa purtam discutii interesante despre mediu si provocarile sale, in calitate de speakeri, la multe conferinte/emisiuni/interviuri online si offline. Multumim pentru invitatii avocatnet, BIZ, ZF, Wall Street, Money Chanel. Educarea mediului de afaceri in privinta obligatiilor catre autoritatile de mediu a fost inca de la inceput unul dintre obiectivele noastre.

Unul din lucrurile care ne plac cel mai mult este acela de a avea ocazia sa interactionam cu business-uri diferite, din diverse zone ale tarii iar anul acesta am avut ocazia sa gestionam mai multe proiecte cu acoperire nationala.

Ce ne propunem in 2023?

Sa incurajam preventia in locul solutiilor de ultim moment, sa ajutam agentii economici sa isi cunoasca resposabilitatile de mediu si mai ales sa inteleaga ca sustenabilitatea este o noua filozofie de business si  ar trebui sa faca parte din planul de dezvoltare al oricarei companii, indiferent de marime, numar de angajati sau cifra de afaceri.

Sa fim parte a unei economii circulare si sa incurajm companiile sa inteleaga ca fiecare din noi putem contribui activ la realizarea obiectivelor de dezvoltare durabila.

Vom continua proiectul de automatizare inceput anul acesta astfel incat sa putem oferi clientilor nostri mai mult timp pentru consultanta si sa folosim cat mai putine resurse fizice.

Ce vor companiile in 2023?

Companiile vor mai multa transparenta in legislatie si norme de aplicare, sustinere din partea organelor de competenta si consultanta de specialitate.

Ce ar trebui sa faca? Sa inceapa sa isi implementeze o politica de management de mediu. Pot incepe cu managementul eficient al deseurilor dar si un plan de reducere si refolosire sau reintroducere in activitate a resurselor evitand ca acestea sa se transforme in deseuri. Avem experienta si consultanti care va pot ajuta si suntem mereu dornici sa incepem impreuna acest drum, al unei economii mai verzi.

Ce vor investitorii si bancile in 2023?

Vor companii care au un business sustenabil, care nu face rau planetei. Companii care se aliniaza standardelor ESG in viitorul apropiat.

Standardele ESG (Environmental, Social, Governance) reprezinta un set de norme pe care investitorii le iau in calcul in procesul investitional. Standardele ESG sunt alcatuite din trei componente: Environment (mediu) – impactul asupra mediului inconjurator rezultat din activitatea companiei; Social (social) – relatia companiei cu stakeholderii cat si implicarea in comunitate; Corporate Governance (Guvernanta corporativa) – respectarea normelor de guvernanta corporativa.

Ce vrea planeta in 2023?

  • Sa invatam sa consumam mai putin si mai smart.
  • Sa invatam sa economisim resursele, si asa putine.
  • Sa constientizam ca schimbarile mari incep cu pasi mici.

Problemele sociale alaturi de cele privind poluarea apei, a aerului si eliminarea necorespunzatoare a deseurilor periculoase  sunt printre cele mai importante probleme legate de sustenabilitate conform editiei de anul acesta a studiului Sustainability Sector Index realizat de Kantar.

Asa cum este specificat si in comunicatul de presa  „companiile trebuie sa inteleaga si diferenta dintre intentie si actiune – adica diferenta dintre ceea ce oamenii spun ca vor sa faca, pentru a fi mai sustenabili, si actiunile pe care le intreprind ei de fapt. Pentru romani, unele dintre cele mai mari decalaje dintre intentie si actiune raman legate de cumpararea de produse din materiale reciclate sau produse/ambalaje care pot fi reutilizate sau reumplute.”

Iata care sunt principalele ingrijorari, legate de sustenabilitate, ale consumatorilor la nivel global:

 

ssi-2022-report-global-slideuri-comunicat-ro-1-full
Sursa studiu KANTAR Sustainable Transformation

Vom continua sa scriem despre masurile adoptate sau amanate, sa identificam vulnerabilitatile din diversele sectoare de activitate, sa fim prezenti la evenimentele care dezbat actiuni viitoare si sa incurajam, asa cum v-am obisnuit, actiunile cu #pasimiciefectemari.