Atingerea tintelor in domeniul ambalajelor prin intermediul OTR-urilor

O problema de real interes pentru importatori/ producatori  o reprezinta conform “principiului responsabilitatii extinse” in domeniul managementului ambalajelor puse pe piata interna cat si a deseurilor de ambalaje generate, atingerea tintei de reciclare. Multe companii prefera sa predea responsabilitatea catre operatori economici autorizati (OTR) prin urmare, am realizat o analiza detaliata care sa va ajute sa alegeti cel mai bun furnizor de servicii.

Cine are responsabilitatea declararii ambalajelor puse pe piata

Conform Legii nr. 249/2015 privind modalitatea de gestionare a ambalajelor si a deseurilor de ambalaje, cu modificarile si completarile ulterioare si a OUG nr. 196/2005 privind Fondul pentru Mediu, cu modificarile si completarile ulterioare, operatorii economici au obligatia de a declara catre Fondul pentru mediu (Administratia Fondului pentru Mediu – AFM), ambalajele puse pe piata, lunar pana la data de 25 a lunii urmatoare introducerii pe piata si de a plati o contributie de 2 lei/kg anual pana la data de 25 ianuarie pentru anul anterior, in cazul in care:

  • introduc pe piata nationala produse ambalate – pentru ambalajele primare, secundare si tertiare folosite pentru ambalarea produselor lor;
  • reambaleaza produse – pentru ambalajele secundare si tertiare pe care le introduc pe piata nationala;
  • distribuie pentru prima data pe piata nationala ambalaje de desfacere – pentru respectivele ambalaje distribuite pe piata nationala;
  • dau spre inchiriere, sub orice forma, cu titlu profesional, ambalaje – pentru respectivele ambalaje introduse pe piata nationala.

Care este valoarea contributiei catre AFM

Plata anuala catre AFM a contributiei de 2 lei/kg este conditionata de modalitatea aleasa de catre operatorii economici pentru indeplinirea obiectivelor anuale privind reciclarea deseurilor de ambalaje, valorificarea sau incinerarea in instalatii de incinerare cu valorificare de energie.

Contributia de 2 lei/kg se plateste anual catre AFM pentru diferenta dintre cantitatile corespunzatoare obiectivelor anuale si cantitatile de deseuri de ambalaje efectiv valorificate, realizate in mod individual sau prin intermediul unui OTR.

Care sunt tintele privind valorificarea deseurilor de ambalaje

Obiectivele (tintele) anuale privind valorificarea sau incinerarea in instalatii de incinerare cu valorificare de energie si, respectiv, reciclarea deseurilor de ambalaje, care trebuie atinse la nivel national, sunt conform Legii nr. 249/2015 urmatoarele:

  • valorificarea sau incinerarea in instalatii de incinerare cu valorificare de energie a minimum 60% din greutatea deseurilor de ambalaje;
  • reciclarea a minimum 55% din greutatea totala a materialelor de ambalaj continute in deseurile de ambalaje, cu realizarea valorilor minime pentru reciclarea fiecarui tip de material continut in deseurile de ambalaje.

Valorile minime pentru reciclarea fiecarui tip de deseu de ambalaj sunt:

  • 60% din greutate pentru sticla;
  • 60% din greutate pentru hartie/carton;
  • 50% din greutate pentru metal;
  • 15% din greutate pentru lemn;
  • 22,5% din greutate pentru plastic, considerandu-se numai materialul reciclat sub forma de plastic

Cum ne putem indeplinii obiectivele in domeniul ambalajelor

Responsabilitatile pentru atingerea obiectivelor anuale in privinta valorificarii deseurilor de ambalaje, se pot realiza de catre companii fie individual fie prin transferarea responsabilitatilor, pe baza de contract, catre un operator economic autorizat de autoritatea publica centrala pentru protectia mediului, in speta Ministerul Mediului.

Lista operatorilor economici care au licenta de operare valabila pentru preluarea responsabilitatilor (OTR), actualizata la data de 15 februarie 2018 este prezentata mai jos.

Aceasta lista poate fi verificata periodic pe site-ul Ministerului Mediului la adresa www.mmediu.ro/categorie/comisie-ambalaje.

  1. ECO – X S.A.  –  Licenta de operare nr. 1 din 27.09.2013
  2. SOTA GRUP 21 S.A. – Licenta de operare nr. 2 din 27.09.2013
  3. ECOLOGIC 3R S.A. – Licenta de operare nr. 3 din 27.09.2013
  4. ECOPIM RECYCLING S.A. – Licenta de operare nr. 4 din 16.10.2013
  5. ROM PACK MANAGEMENT S.A. – Licenta de operare nr.5 din 19.03.2014
  6. NEXT ECO RECYCLING S.A. – Licenta de operare nr. 6 din 14.01.2015
  7. FEPRA International S.A. – Licenta de operare nr. 1 din 28.11.2016
  8. FEPRA International S.A. – Licenta de operare in baza sentintei judecatoresti nr. 4012/13.12.2016
  9. ECOROM AMBALAJE S.A. – Licenta de operare in baza sentintei judecatoresti nr. 75/17.01.2017
  10. FINANCIAR RECYCLING S.A. – Licenta de operare nr. 4 din 04.05.2017
  11. GreenPoint Management S.A. – Licenta de operare nr. 5 din 10.05.2017
  12. ECOSMART UNION S.A. – Licenta de operare nr. 6 din 12.06.2017
  13. CLEAN RECYCLE S.A. -Licenta de operare nr. 7 din 30.08.2017
  14. GREEN RESOURCES MANAGEMENT S.A. – Licenta de operare nr. 8 din 30.08.2017
  15. Ecologic 3R Ambalaje S.A. – Licenta de operare nr. 9 din 20.09.2017
  16. RECICLAD’OR S.A. – Licenta de operare nr. 10 din 28.11.2017
  17. ECO SYNERGY S.A. – Licenta de operare nr. 11 din 21.12.2017
  18. ECO AMB PROVIDER S.A. – Licenta de operare nr. 12 din 13.02.2018

Criteriile de selectie ale unui OTR, recomandate de expertii Green Environment Support

Un criteriu important in alegerea unui furnizor de servicii poate fi pretul. Mentionam faptul ca din analiza efectuata, OTR-urile practica preturi diferite pe tipuri de materiale. De exemplu pretul pe tona in cazul cartonului poate varia intre 350 lei si 449 lei. Diferenta in cazul exemplului de mai sus de aproape 100 lei poate conta in cazul cantitatilor mai mari de ambalaj de carton. Green Environment recomanda verificarea pretului ambalajului ce este generat in cantitati mai mari de firma importatoare / producatoare. Preturile unui OTR pot fi mici la majoritatea ambalajelor dar mari la PET sau aluminiu, de exemplu.

Interesant de studiat si de tinut cont ar fi si felul in care OTR-ul isi asuma modificarea preturilor. Exista OTR-uri ce garanteaza faptul ca nu vor creste preturile pe o perioada de 1 an, un aspect important in aceasta piata cu fluctuatii importante care va poate ajuta sa nu aveti impact in buget

Un alt criteriu important de luat in calcul ar putea fi experienta si vechimea din piata a OTR-ului. Daca este un criteriu important cand alegeti un furnizor, atunci va recomandam sa tineti cont si de acest aspect, mai exact data de obtinere a  licentei de operare.Va recomandam sa studiati cu atentie contractul si modalitatea in care sunt detaliate responsabilitatile OTR-ului si ale Beneficiarului dar si flexibilitatea OTR-ului de a negocia anumite clauze. Sunt OTR-uri deschise la negociere iar altele nu.

Intrucat exista un termen limita de raportare lunara a ambalajelor puse pe piata impus de catre fiecare OTR ce variaza intre 10 si 20 ale lunii va sugeram sa verificati acest aspect in contractul pe care il semnati astfel incat sa va asigurati ca aveti informatiile privind cantitatile de ambalaj disponibile in timp util intrucat nerespectarea acestui termen de raportare din partea agentilor economici, absolva OTR-urile in a mai indeplini tinta.

Un OTR stabil investeste intr-o platforma online  care faciliteaza modalitatea de comunicare cu clientii prin urmare ar fi bine sa verificati inca de la inceput daca va pot pune la dispozitie aceasta platforma.

Toate OTR-urile vor solicita semnarea unui contract pe baza unor cantitati estimate. Vedeti informatii si detalii si in articolul: Ce obligatii au la final de an companiile care pun pe piata ambalaje .

Verificati cu atentie 3 aspecte in cazul acestor estimari, importante pentru a incheia o colaborare de succes cu un OTR:

  1. Posibilitatea de a modifica acest estimat; mentionam faptul ca unele OTR-uri nu permit modificarea acestuia in decursul unui an, in timp ce alte permit modificarea trimestriala sau chiar lunara
  2. Care este marja ce vi se permite sa o raportati in plus sau in minus fata de estimatul facut la inceputul colaborarii / anului. Sunt OTR-uri care permit doar 10% in plus si altele care permit raportarea cu pana la 20% in plus sau in minus.
  3. Foarte important, in cazul in care depasiti marjele oferite la punctul de mai sus daca exista vreo penalizare practicata de OTR. Exista clauze in contractele unor OTR-uri ce penalizeaza clientii cu 100 lei / tona in cazul in care se depaseste estimatul si marja acceptata.

Lista criteriilor poate continua dar am incercat sa surprindem mai sus cele mai importante dintre acestea in asa fel incat decizia cu ce OTR sa colaborati sa fie mai usoara.

Va recomandam colaborarea cu un consultant in vederea alegerii OTR-ului ce vi se potriveste iar experienta noastra acumulata in decursul a peste 5 ani va poate fi de folos.

Green Environment Support poate asigura suportul in vederea identificarii corecte a tipurilor si a cantitatilor de ambalaje, EEE si BA puse pe piata, identificarea celei mai bune solutii de indeplinire a obiectivelor anuale de valorificare a deseurilor de ambalaje/EEE/BA, realizarea relationarii cu OTR-urile/colectorii/reciclatorii implicati pe tot lantul de trasabilitate a deseurilor, intocmirea declaratiilor catre Administratia Fondului pentru Mediu (AFM), fiind o companie dinamica, activa in piata externalizarii de mediu de peste sapte ani, cu o echipa valoroasa de ingineri si consultanti in Bucuresti, Timisoara, Iasi, Cluj si Brasov. Compania ofera servicii complete, eficiente si personalizate, de la consultanta si instruire a personalului, intocmire rapoarte specifice legislatiei pana la studii de mediu si redactarea documentatiilor in vederea obtinerii actelor de reglementare. Green Environment Support este certificata pentru sistemul de management conform EN ISO 14001:2015 si EN ISO 9001:2015, de catre TÜV Austria Cert GMBH. Printre companiile care folosesc solutiile Green Environment Support se numara Banca Transilvania,  CA Immo ,Camera Auditorilor Financiari din Romania, Cami Comexim, CEL.ro, Chopstix, Dental Med, Dr. Oetker, Flormar, FreyWille, Hotel Capitol,  Lagardere Travel Retail, Mapei,  Romfracht, Sofiaman, Vacamuuu.

In cazul in care doriti o analiza detaliata a principalilor jucatori din piata pe partea de OTR va rugam sa ne scrieti pe contact@solutiidemediu.ro si veti fi contactat de catre un consultant.