In completarea articolului scris anul trecut de specialistii Green Environment Support https://www.solutiidemediu.ro/interzicerea-pungilor-de-plastic/ prin care subliniam importanta interzicerii pungilor de plastic pe modelul tarilor care au initiat deja aceste actiuni, va aducem la cunostinta faptul ca in data de 10 aprilie, a fost publicata in Monitorul Oficial nr. 311, Legea 87/2018 pentru modificarea si completarea Legii nr. 249/2015 privind modalitatea de gestionare a ambalajelor si a deseurilor de ambalaje, fiind astfel transpuse cerintele Directivei nr. 2015/720 privind reducerea consumului de pungi de transport din plastic subtire.
Un raport al Uniunii Europene arata ca Romania este pe locul 4 pe scara consumului de pungi de plastic cu 252 de bucati pe locuitor.
Noua lege a intrat in vigoare incepand cu data de 13 aprilie 2018 si incepand cu luna mai a anului 2018, Ministerul Mediului va raporta consumul anual de pungi de transport din plastic subtire Comisiei Europene.
Printre cele mai importante precizari indentificate in noua reglementare, putem sublinia interzicerea introducerii pe piata din Romania a pungilor de transport din plastic subtire si foarte subtire, cu maner, incepand cu data de 1 iulie 2018 dar si interzicerea comercializarii acestora incepand cu data de 1 ianuarie 2019.
Ce categorii de pungi sunt vizate in legea 87 / 2018
Conform legii, sunt interzise pungile de transport din plastic subtire (grosime mai mica de 50 microni) cu maner, furnizate consumatorilor la punctele de vanzare. Acestea sunt folosite in special din motive de igiena ca ambalaje primare pentru produsele alimentare in vrac.
Ce obligatii si riscuri au operatorii economici
In prezent costul pentru pungile puse pe piata de agentii economici este de 0.1 lei/punga . Punga este declarata si platita de client/comerciant in cazul in care aceasta este personalizata cu numele sau si de producator / importator in cazul in care nu se personalizeaza cu numele vreunui client/comerciant.
Declararea si plata se face catre Administratia Fondului de Mediu (AFM), cu frecventa trimestriala pentru numarul de bucati si cu frecventa lunara din persepctiva greutatii de plastic a acestora.
Sunt supuse taxarii pungile si sacosele pentru cumparaturi, cu maner integrat sau aplicat, fabricate din materiale obtinute din resurse neregenerabile, respectiv minerale si combustibili fosili.
Nu sunt supuse taxarii pungile si sacosele pentru cumparaturi confectionate din materiale obtinute din resurse regenerabile, respectiv vegetale si animale.
Prin interzicerea pungilor din plastic subtire si foarte subtire, operatorii economici nu vor mai putea pune pe piata aceste pungi, deci nu vor mai trebui sa plateasca pentru ele la AFM ceea ce este o veste buna atat pentru mediul inconjurator cat si pentru reducerea cheltuielilor.
Din perspectiva masurilor impuse de autoritati si a riscurilor la care se expun companiile, amintim urmatoarele:
- Cei care pun pe piata nationala pungi de transport realizate din plastic biodegradabil si compostabil sunt obligati sa eticheteze aceste ambalaje de desfacere conform legislatiei specifice iar amenda pentru neconformare fiind de la 4.000 lei la 8.000 lei.
- Comercializarea produselor ambalate in ambalaje primare reutilizabile se realizeaza cu obligativitatea primirii ambalajelor reutilizabile la schimb, sau cu rambursarea, la solicitarea consumatorului, a valorii depozitului, nerespectarea acestei cerinte putand insemna o amenda intre 000 lei si 15.000 lei
- Operatorii economici care comercializeaza pungi de transport din plastic sunt obligati sa comercializeze numai pungi de transport din plastic care sa corespunda unor reutilizari multiple, cu exceptia pungilor de transport din plastic foarte subtire, amenda pentru nerespectarea acestei cerinte fiind intre 000 lei si 15.000 lei.
- Operatorii economici care produc si/sau comercializeaza produse ambalate in ambalaje reutilizabile sunt obligati sa aplice sistemul depozit in vederea asigurarii unui numar optim de cicluri de utilizare a acestora, amenda fiind intre 4.000 lei si 000 lei
Cu ce va putem ajuta
Green Environment Support poate asigura suportul in vederea identificarii corecte a tipurilor si a cantitatilor de ambalaje, EEE si BA puse pe piata, identificarea celei mai bune solutii de indeplinire a obiectivelor anuale de valorificare a deseurilor de ambalaje/EEE/BA, realizarea relationarii cu OTR-urile/colectorii/reciclatorii implicati pe tot lantul de trasabilitate a deseurilor, intocmirea declaratiilor catre Administratia Fondului pentru Mediu (AFM), fiind o companie dinamica, activa in piata externalizarii de mediu de peste sapte ani, cu o echipa valoroasa de ingineri si consultanti in Bucuresti, Timisoara, Iasi, Cluj si Brasov. Compania ofera servicii complete, eficiente si personalizate, de la consultanta si instruire a personalului, intocmire rapoarte specifice legislatiei pana la studii de mediu si redactarea documentatiilor in vederea obtinerii actelor de reglementare. Green Environment Support este certificata pentru sistemul de management conform EN ISO 14001:2015 si EN ISO 9001:2015, de catre TÜV Austria Cert GMBH. Printre companiile care folosesc solutiile Green Environment Support se numara Banca Transilvania, CA Immo ,Camera Auditorilor Financiari din Romania, Cami Comexim, CEL.ro, Chopstix, Dental Med, Dr. Oetker, Flormar, FreyWille, Hotel Capitol, Lagardere Travel Retail, Mapei, Romfracht, Sofiaman, Vacamuuu.