5 noutati tehnologice sanatoase pentru mediu

Autobuzul electric care merge 1.772 de km cu o singura incarcare

Schimbarile climatice, nevoia de eficienta in folosirea resurselor disponibile si dorinta de a nu avea un impact negativ asupra mediului sunt unii dintre factorii principali care au determinat aparitia, in ultimii ani, a unor tehnologii revolutionare si in domeniul protectiei mediului.

De la cercetari extinse in domeniul inteligentei artificiale (AI) cu scopul de a dezvolta solutii pentru prevenirea imbatranirii timpurii, pana la forme de smart crossing, un prototip de traversare inteligenta care alerteaza soferii cand pietonii traverseaza strada si pe acestia din urma cand sunt in siguranta sa treaca pe partea opusa a strazii, gasim transformari radicale in aproape orice domeniu. In prezentul articol, ne rezumam insa la cinci dintre noutatile tehnologice cu impact pozitiv asupra mediului.

1. O alternativa durabila la asfalt

O-alternativa-durabila-la-asfalt
World Economic Forum – A sustainable alternative to asphalt – Captura foto https://www.facebook.com/worldeconomicforum/videos/10154823160786479/

Olanda a pavat o banda pentru biciclete cu un material ce contine si hartie igienica reciclata. Aceasta din urma este uscata, sterilizata si albita pentru a crea un material cu continut ridicat de celuloza, care inlocuieste tipul de celuloza pe care-l gasim acum in asfalt. Astfel, se poate pava chiar si o strada intreaga cu hartie igienica reciclata.

Conform World Economic Forum, olandezii prefera bicicletele atat de mult, incat tara are mai multe biciclete decat locuitori si 35.000 de km de benzi pentru biciclete. Totodata, se estimeaza ca olandezii folosesc 180.000 de tone de hartie igienica, in fiecare an, astfel ca inovatia tehnologica pare sa aiba sanse ridicate de a fi implementata la scara mare.

2. Drumetii printre copaci

Drumetii-printre-copaci
World Economic Forum – Trekking through trees – Captura foto https://www.facebook.com/worldeconomicforum/videos/10154810316646479/

Danezii au gandit o noua metoda de recreere in natura prin drumetiile printre copaci, fara a avea efecte negative asupra mediului inconjurator. Ei au construit o spirala din lemn, lunga de 600 de metri, ce permite oamenilor sa vada toata padurea, de la baza pana deasupra coronamentului.

Proiectul va fi finalizat in 2018 si este gandit pentru parcuri de aventura cu scopul de a creste turismul si de a stimula starea de bine a vizitatorilor. Toate placile din lemn (7.750 la numar) provin din padurile locale.

3. Autobuzul electric care merge 1.772 de km cu o singura incarcare

Autobuzul electric care merge 1.772 de km cu o singura incarcare
The Proterra Catalyst® 40-Foot Transit Vehicle Foto https://www.proterra.com/products/catalyst-40ftold/

Proterra, un lider inovator in sectorul transportului industrial electric, a anuntat un nou record mondial pentru cea mai lunga distanta parcursa vreodata de un vehicul electric incarcat o singura data.

Autobuzul Catalyst E2 max a parcurs in luna septembrie a acestui an 1.772 de km cu o incarcare de doar 600 kWh, marcand o imbunatatire semnificativa a performantei si consumului bateriei, scrie Times of Trend. Totodata, mijlocul de transport presupune si un cost operational pe km mult mai scazut fata de combustibilii traditionali.

4. Acoperisul ultra-subtire din beton care poate capta energie solara

Acoperisul-ultra-subtire-din-beton-care-poate-capta-energie-solara
Foto https://phys.org/news/2017-10-prototype-ultra-thin-concrete-roof.html

Cercetatorii de la Institutul Elvetian de Tehnologie din Zurich au dezvoltat o noua forma de acoperis ultra-subtire, curbat, care este capabil sa capteze energie solara si sa genereze, in acelasi timp, mai multa energie pentru o intreaga constructie decat ar consuma aceasta in mod normal.

Acoperisul este format din mai multe straturi cu o foaie interioara de beton, care actioneaza ca o fundatie pentru incalzire, racire si izolare, care este, la randul ei, acoperita de mai mult beton. Celulele fotovoltaice sunt instalate apoi, pe exteriorul cladirii, pentru a capta energia solara.

Phys.org scrie ca prototipul are 7,5 metri inaltime si o suprafata curbata de aproximativ 160 m2.

5. Plastic biodegradabil din zahar

Plastic-biodegradabil-din-zahar
Foto www.pexels.com

Producem mai multe deseuri de plastic decat oricand, iar pana in 2050 ne-am putea confrunta cu o cantitate de deseuri de plastic mai mare decat sunt pesti in ocean, avertizeaza World Economic Forum.

Cu scopul de a reduce impactul negativ asupra mediului pe care il are consumul de materiale plastice, oamenii de stiinta de la Centrul de Tehnologii Chimice Sustenabile din cadrul Universitatii din Bath au creat un tip de plastic care nu utilizeaza substante chimice nocive şi este biodegradabil.

Materialul plastic inovator este fabricat doar din zahar si dioxid de carbon, la presiuni scazute. Zaharul a mai fost folosit si in trecut pentru a crea material biodegradabil, insa pana acum procesul de fabricare necesita si folosirea unor susbstante chimice foarte toxice.

Romania interzice unele tipuri de pungi de plastic

Desi pare ca Romania este inca departe de a implementa inovatiile in domeniul mediului si inca si mai departe de a concepe acest tip de inovatii, totusi pasi, desi mici, se fac si in ceea ce priveste protectia mediului. Unul dintre acestia il reprezinta un proiect de lege pe care Guvernul l-a aprobat in luna octombrie a acestui an, conform caruia, de la 1 iulie 2018, se va interzice introducerea pe piata a pungilor de transport din plastic subtire (sub 50 de microni) si foarte subtire (sub 15 microni) cu maner. Mai mult, iar de la 1 ianuarie 2019 se va interzice si comercializarea acestui tip de pungi.

Autoritatile recunosc ca, in Romania, nivelul actual al consumului de pungi de transport din plastic creeaza cantitati ridicate de deseuri, care conduc la poluarea mediului si agraveaza problema deseurilor abandonate inclusiv in corpurile de apa, amenintand biodiversitatea ecosistemelor acvatice.

Surse

https://www.facebook.com/worldeconomicforum/videos/10154810316646479/

https://www.facebook.com/worldeconomicforum/videos/10154823160786479/

https://www.timesoftrend.com/electric-buses-set-a-record-having-traveled-1772-km-with-one-full-charge-%F0%9F%98%8D/

https://phys.org/news/2017-10-prototype-ultra-thin-concrete-roof.html

https://www.weforum.org/agenda/2017/10/scientists-have-made-biodegradable-plastic-from-sugar-and-carbon-dioxide/

http://gov.ro/ro/guvernul/sedinte-guvern/masuri-pentru-reducerea-de-eurilor-de-ambalaje