Responsabil de mediu intern – necesitate sau obligatie?

Responsabil-de-mediu-intern-–-necesitate-sau-obligatie

Mai ales in contextul actual, cand companiile sunt nevoite sa faca reduceri de personal si economie in bugete, credem ca este necesar sa raspundem mai detaliat la o intrebare pe care o primim des de la clientii si partenerii nostri – este nevoie sa am un resposabil intern de mediu?

Daca am face o paralela, am spune ca putine companii au un responsabil intern pentru serviciul privind protectia si siguranta muncii (SSM) si majoritatea stiu ca trebuie facut un instructaj periodic de catre o persoana specializata. Nimic mai diferit si in cazul mediului.

Inainte de toate, haideti sa indentificam in legislatia de mediu existenta obligativitatea desemnarii unor persoane care sa gestioneze problemele de mediu ale companiilor:

  • persoanele juridice care desfasoara activitati cu impact semnificativ asupra mediului organizeaza structuri proprii specializate pentru protectia mediului. Conform acestei cerinte, sunt vizate in principal companiile care detin autorizatie de mediu si care sunt considerate, prin prisma activitatilor desfasurate, cu impact semnificativ asupra mediului.
  • detinatorii/producatorii de deseuri persoane juridice, comerciantii, precum si toti operatorii economici au obligatia sa desemneze o persoana din randul angajatilor proprii care sa urmareasca si sa asigure indeplinirea obligatiilor prevazute in OUG 92/2021 sau sa delege aceasta obligatie unei terte persoane

Majoritatea companiilor considera ca responsabilul intern este absolut obligatoriu. Ei bine, nu este obligatoriu – atata timp cat calificarea si responsabilitatile unui reprezentant extern depasesc cu mult fisa postului responsabilului intern. Dar sa vedem:

Ce face un responsabil intern de mediu?

  • Verifica conformarea legislativa a companiei
  • Identifica necesitatea obtinerii anumitor acte de reglementare specifice in domeniul protectiei mediului (aviz de mediu, acord de mediu, autorizatie de mediu, notificare si/sau autorizatie/aviz de gospodarirea apelor, acord de preluare ape uzate, etc)
  • Verifica respectarea cerintelor impuse in cadrul acestor autorizatii
  • Instruieste angajatii pe probleme de mediu
  • Monitorizeaza factorii de mediu si realizeaza rapoartele specifice catre autoritati
  • Identifica solutii de conformare, prevenire, reducere sau inlaturare a efectelor impactului generat de companie asupra mediului.

Destul de multe. Si atunci, cum sa nu fie 100% necesar?

Sa luam ca exemplu fabricile, pentru ca tot am vorbit de ele intr-un articol recent. Ideea de baza este aceea ca nu vom pierde nicidecum controlul, ci il vom distribui diferit si vom beneficia de expertiza unei echipe de specialisti.

In primul rand rolul responsabilului de mediu nu trebuie sa fie acela de a controla oamenii din fabrica El trebuie doar sa se asigure ca instructajul este facut, introdus in ROI, ca seful de tura/ managerul de productie verifica indeplinirea cerintele stabilite si ca se bifeaza toate operatiunile dintr-un check list bine definit.

Mai mult, experienta unui responsabil extern este mult mai vasta, pe mai multe industrii si spete. Capacitatea lui de control si verificare va fi asadar mult mai mare, iar rezultatele garantate printr-un contract, in cazul unui control.

In al treilea rand, un angajat intern nu este responsabil decat de modul cum compania unde lucreaza isi desfasoara activitatea de mediu. Oare cum ar putea un reprezentant extern sa nu aiba responsabilitate 100%, cand la el sunt deciziile finale care vor impacta atat clientul pentru care lucreaza cat si compania pe care o reprezinta?!

De notat ca in majoritatea companiilor este un singur respnsabil intern care se ocupa de multiplele obligatii si provocari de mediu – iata de ce, doar considerand cat de conectat la organele abilitate si la solutii oferite colectiv, este de ajuns sa putem spune ca un reprezentant extern va putea gestiona mult mai bine si mai eficient responsabilitatile de mediu.

Bonus, o reducere semnificativa de costuri si timp, cele mai importante resurse ale oricarei companii.

Te-am convins? Nici nu speram. Vrem sa povestim mai mult, asa ca scrie-ne la contact@solutiidemediu.ro sau da-ne un telefon la +40 7HAIMEDIU.

Foto credit www.pixabay.com