Saptamana aceasta, ciclistii olandezi au circulat pe prima pista de biciclete din lume fabricata in intregime din deseuri din plastic.
Pista are 30 de metri, se afla in orasul nordic Zwolle, contine echivalentul a 500 000 de capace de sticle din plastic si se estimeaza ca ar fi de 3 ori mai durabila decat drumurile traditionale.
In fiecare an 8 milioane de tone de sticle de plastic, ambalaje si alte deseuri sunt aruncate in ocean, ucigand vietatile marine si infiltrandu-se in lantul alimentar uman, au declarat cei de la Programul Natiunilor Unite pentru Mediu.
Expertul in domeniul mediului, Guus Velders a salutat initiativa firmei olandeze de inginerie KWS, a producatorului de tevi Wavin si a companiei petroliere franceze Total, spunand ca este un „pas pozitiv” spre o utilizare circulara a materialelor.
Cu toate acestea, Emma Priestland, reprezentantul Friends of the Earth, a declarat ca solutia ideala in rezolvarea problemei globale data de poluarea cu deseuri din plastic, consta, in primul rand, in prevenirea utilizarii inutile a produselor din plastic.
Orase precum Londra, Amsterdam si Paris iau in calcul modalitati prin care se pot transforma in economii circulare, prin reutilizarea produselor, a pieselor si a materialelor, societati care nu produc deseuri si care utilizeaza mai putine resurse noi si energie.
Guvernul olandez a promis sa reduca la jumatate consumul de materii prime pana in 2030 si sa accelereze trecerea la asa-numita „economie circulara”.
O a doua pista de biciclete fabricata in totalitate din deseuri din plastic se va inaugura in satul nord-estic olandez Giethoorn, in noiembrie 2018.
Sursa www.weforum.org
Foto: Plastic Road/www.weforum.org