Auditul de conformare – de ce este nevoie de el si cui se adreseaza?

In contextul in care poluarea creste semnificativ zilnic iar poluarile accidentale si deseurile de toate felurile sunt cauza unor probleme serioase de sanatate pentru om si pentru ecosistemele din zona este mai important ca oricand sa identificam sursele si sa oferim masuri pentru combaterea acestei provocari globale.

Legislatia in domeniul protectiei mediului este destul de complexa si in permanenta modificare si completare. Nu de putine ori schimbarile legislative ridica semne de intrebare sau creaza situatii riscante financiar. Auditul de conformare legislativa reprezinta o analiza detaliata cu privire modalitatile de respectare a cadrului legal si a cerintelor de reglementare aplicabile in functie de domeniul de activitate si industria in care activati.

Cui se adreseaza? 

Auditul de mediu nu reprezinta o cerinta legislativa in sine dar este realizat in mod voluntar de catre companiile responsabile pentru a identifica gradul de conformare cu legislatia de mediu in vigoare si pentru a pune in practica cele mai bune masuri pentru imbunatatirea performantei de mediu.

Astazi, din ce in ce mai multe companii sunt amendate din cauza nerespectarii cerintelor legislative sau aplicarii defectuase a acestora. Un audit de conformare ar fi solutia cea mai buna la care pot apela toate companiile intrucat identifica toate riscurile si propune solutiile ce trebuie implementate.

Obiectivele auditului de mediu sunt :

  • analizeaza activitatea economica din punct de vedere al impactului asupra mediului trecand prin toata legislatia specifica
  • investigheaza potentialele probleme ce pot exista pe amplasamentul clientului in ceea ce priveste respectarea normelor de amenajare a spatiului si depozitare a deseurilor
  • ofera solutii pentru reducerea poluarii prin depozitarea si eliminarea corespunzatoare a deseurilor cat si pentru reducerea cantitatii de deseuri generata
  • previne riscul de sanctiuni din partea autoritatilor prin identificarea raportarilor specifice ce trebuie intocmite si verificarea conformitatii acestora
  • diminueaza expunerea angajatilor la riscurile datorate poluarilor accidentale si degradarii mediului

Etapele elaborarii auditului de mediu

Verificarea conformarii de mediu reprezinta un proces complex prin care echipa de auditori realizeaza o evaluare dataliata a situatiei actuale in privinta activitatilor cu impact asupra mediului desfasurate de companie, a modalitatii de respectare a legislatiei de mediu atat pentru procesele tehnologice realizate pe amplasament cat si a documentelor detinute, identificand neconformitatile si propunand solutii de conformare, prevenire, reducere sau inlaturare a efectelor impactului generat de companie asupra mediului.

Verificarea conformarii incepe cu stabilirea echipei de verificatori in functie de specificul activitatii evaluate (industrie, comert, managemetul deseurilor, etc), stabilirea de comun acord cu beneficiarul a zonelor/proceselor tehnologice si a documentelor necesare verificarii, vizitarea spatiilor de lucru/depozitelor/liniilor de productie, verificarea documentatiei detinute si verificarea respectarii tuturor cerintelor legislative in domeniul protectiei mediului, specifice activitatilor desfasurate de beneficiar.

 

Pentru fiecare neconformitate identificata in raport cu obligatia legala sunt identificate riscurile pentru companie, probabilitatea acestora si durata estimata pentru intrarea in legalitate.

 

Printre cele mai importante riscuri la care se expune o companie care nu-si cunoaste obligatiile de mediu sunt cele financiare, reprezentate de aplicarea amenzilor sau penalitatilor ce pot fi de ordinul zecilor de milioane sau pot ajunge chiar la incetarea activitatii pana la remedierea neconformitatilor.

Dupa identificarea aspectelor de mediu specifice activitatilor auditate, a neconformitatilor si a riscurilor, verificatorii identifica cele mai bune solutii si propun masurile dedicate clientului, atat in vederea prevenirii, reducerii sau eliminarii riscurilor asociate nerespectarii legislatiei de mediu in vigoare cat si recomandari privind solutiile de eficientizare a proceselor tehnologice si reducerea cheltuielilor privind managementul resurselor si al deseurilor.

Se actualizeaza constant?

Verificarea periodica a respectarii cerintelor de mediu este extrem de importanta pe de-o parte din cauza penalitatilor/amenzilor ce pot fi aplicate pentru nerespectarea nenumaratelor obligatii in acest domeniu dar si in relatia cu furnizorii/clientii, acestia devenind in ultima perioada tot mai atenti la aspectele de mediu si modalitatile de reducere a amprentei ecologice.

Un audit nu trebuie facut numai la inceputul unei afaceri sau cand deschideti o anumita locatie. In functie de activitatea dumneavoastra, auditul trebuie efectuat la fiecare 1 pana la 5 ani.

Cu ce te putem ajuta?

♻Sa minimizati riscul amenzilor venite de la organele abilitate, eventualele sanctiuni administrative si/sau penale in domeniul mediului

♻Sa aveti un plan de interventie, structurat pentru ca situatia societatii sa fie conforma si pentru a reduce impactul  asupra mediului

♻Sa va eficientizati costurile prin cunoasterea fluxurilor tehnologice/de lucru cu impact asupra mediului ceea ce permite identificare precisa a costurilor legate de mediu.

Certificarea pe care o detinem pentru sistemul de management conform EN ISO 14001:2015 si EN ISO 9001:2015, de catre TÜV Austria Cert GMBH reprezinta garantia calitatii serviciilor pe care le oferim alaturi de expertiza extinsa in desfasurarea auditurilor de conformare cu legislatia de mediu in industrie, retail si nu numai.

Alaturi de serviciile de audit de conformare cu legislatia de mediu oferim servicii complete, eficiente si personalizate, de la consultanta si instruire a personalului, intocmire rapoarte specifice legislatiei pana la studii de mediu si redactarea documentatiilor in vederea obtinerii actelor de reglementare.

Printre companiile care folosesc solutiile Green Environment Support se numara Cami Comexim, CEL.ro, Chopstix, Dental Med, Dristor Kebab, Dr. Oetker, Flormar, FreyWille, Lagardere Travel Retail S.R.L. Hotel Capitol, Mapei Romania, Ral Color, Romfracht, Vacamuuu, Tipografia Everest etc.

Asigurati-va ca afacerea dumneavoastra respecta reglementarile de mediu. Suntem aproape de dumneavoastra in tot acest proces. 0 7HAIMEDIU sau contact@solutiidemediu.ro.

Si nu uitati ca schimbarile mari incep cu pasi mici.