Suspendarea OUG 75/2018

Suspendarea-unor-obligatii-majore

In data de 03 iunie 2019 a fost publicata in Monitorul Oficial nr. 435, decizia Curtii Constitutionale privind admiterea obiectiei de neconstitutionalitate in cazul Ordonantei de urgenta nr. 75/2018 pentru modificarea si completarea unor acte normative in domeniul protectiei mediului si al regimului strainilor, aceasta fiind declarata neconstitutionala in integralitate.

Astfel, incepand cu data publicarii, se suspenda urmatoarele obligatii majore, impuse prin OUG nr. 75/2018:

  • Obligatia privind solicitarea si obtinerea vizei anuale pentru autorizatia/autorizatia integrata de mediu;
  • Obligatia realizarii managementului ariilor naturale protejate doar de catre Agentia Nationala pentru Arii Naturale Protejate (ANANP) sau de catre structuri de administrare special constituite, revenindu-se astfel la posibilitatea persoanelor fizice si juridice de a prelua in custodie anumite arii naturale protejate. In acest caz trebuie vazut daca vechile contracte de custodie, reziliate de Ministerul Mediului in baza cerintelor OUG 75/2018, redevin valabile.
  • Obligatia elaborarii de catre ANANP a planurilor de management si a regulamentelor pentru ariile naturale protejate care nu au structuri de administrare special constituite, aceste planuri si regulamente putand fi realizate si de catre custozi, acestia avand astfel posibilitatea accesarii fondurilor europene pentru elaborarea studiilor necesare.