Sistemul Integrat de Mediu (SIM)

Ca urmare a propunerii venite din partea Comisiei Europene adresata tarilor membre UE si a anuntului ANPM (Agentia Nationala pentru Protectia Mediului), incepand cu data de 10 aprilie 2013, toti operatorii economici / persoanele fizice care solicita eliberarea sau revizuirea actelor de reglementare trebuie sa o faca pe formatul clasic – pe hartie dar si in formatul electronic, online, prin intermediul SIM – Sistemul Integrat de Mediu. Tot aici se vor transmite si datele / raportarile de mediu pentru toate domeniile: Substante Periculoase, Deseuri, Biosecuritate, Dezvoltarea Durabila, Emisii Industriale, Reglementari (avize, acorduri, autorizatii), Sol / Subsol s.a.

Obligatia de raportare o au toti generatorii de deseuri persoane juridice, detinatorii de deseuri, comerciantii si brokerii, operatorii economici autorizati in vederea desfasurarii activitatilor de colectare / tratare / valorificare / eliminare a deseurilor, operatorii de salubritate, administratia publica locala, s.a.

Inregistrarea se face individual, pentru fiecare punct de lucru / amplasament al operatorului economic. Accesand link-ul https://raportare.anpm.ro/irj/portal/public se poate incepe procedura de inregistrare, in urma careia se vor obtine datele de autentificare (combinatie unica de User si Parola) cu ajutorul carora operatorii se vor autentifica ulterior. Ca masura de securitate si confidentialitate, SIM va obliga operatorul economic sa-si modifice parola, la un anumit interval de timp.

Ghidul pentru inregistrarea in Sistemul Integrat de Mediu al oparatorilor economici se poate face accesand acest link.

Raportarile de mediu se vor face online atunci cand Agentia Nationala pentru Protectia Mediului sau Agentiile Judetene de Protectie a Mediului vor transmite un e-mail operatorilor, aducandu-le la cunosinta ca sesiunea de raportare s-a deschis, acestea putand fi introduse in SIM pana la termenul limita impus de autoritatea de mediu. Orice modificare sau adaugire dupa acest termen se poate face doar prin transmiterea unui mesaj la suportsim@anpm.ro sau apeland telefonic Agentia Nationala pentru Protectia Mediului.

Pentru a introduce o raportare de mediu, dupa autentificare, operatorul economic va transmite o cerere de acces pentru acel formular (de exemplu: completarea raportarii de catre generatorii de deseuri.), fara de care nu se poate face inregistrarea datelor din raportarea respectiva. Aceasta se acceseaza urmand pasii: Profil -> Cereri cont acces -> Deseuri -> PRODDES (Colectarea de date privind generarea şi gestionarea deşeurilor).

Tot in SIM – Sistemul Integrat de Mediu sunt depuse si cererile pentru eliberarea actelor de reglementare precum: avizul de mediu, acordul de mediu, autorizatia de mediu, autorizatia integrata de mediu, stabilirea obligatiilor de mediu, revizuirea actelor reglementare si transferul actelor reglementare. Ca si in cazul raportarilor, operatorul economic trebuie sa se autentifice cu Userul si Parola obtinute in momentul inregistrarii si sa acceseze -> Acte reglementare -> https://raportare.anpm.ro/reg-webform , urmand pasii ce se impun conform cu tipul actului de reglementare selectat.

Indiferent de raportarea ce trebuie inregistrata online sau de tipul actului de reglementare ce se doreste a fi obtinut, ghidul de utilizare al Sistemului Integrat de Mediu este disponibil aici.

Cererile privind detalii si informatii suplimentare se pot obtine la adresa de mail suportsim@anpm.ro.

Green Environment Support pune la dispozitia clientilor sai serviciul privind inregistrarea si actualizarile necesare in SIM ca parte integranta din abonamentul lunar. Veti avea astfel garantia ca toti pasii sunt parcursi corect in conformitate cu legislatia in vigoare. In cazul in care platforma sau termenele de raportare sufera modificari noi vom fi cei care ne vom ocupa de contul dumneavoastra si va vom tine informati.