Luna ianuarie vine, asa cum ne-am obisnuit, cu schimbari in ceea ce priveste obligatiile catre autoritatile de mediu pe care dorim sa le impartasim cu dumneavoastra.
Incepand cu data de 27 ianuarie 2019 a intrat in vigoare ordinul nr 60/2020 privind modificarea și completarea anexelor la Ordinul viceprim-ministrului, ministrul mediului, nr. 591/2017 pentru aprobarea modelului și conținutului formularului „Declarație privind obligațiile la Fondul pentru mediu și a instrucțiunilor de completare și depunere a acestuia. Pe scurt s-au modificat atat datele care tin de completarea formularului in aplicatia Administratiei Fondului pentru Mediu cat si obligatiile pentru anumite categorii de agenti economici.
Una dintre cele mai importante modificari tine de faptul ca nu va mai fi necesar sa fie mentionate in declaratii informatii privind realizarea tintelor de colectare lunare pentru echipamente electrice si baterii pe care Organizatiile de Implementare a Raspunderii Extinse a Producatorilor (OIREP) le indeplinesc. Asa cum va spuneam in numeroasele articole publicate privind obligatiile catre Administratia Fondului pentru Mediu, in cazul in care o companie pune pe piata echipamente electrice si baterii provenite din productie proprie sau din import are obligatia de a le declara si de a atinge o tinta de reciclare de 45% pe care o poat realiza prin intermediul unui OIREP.
Ce este foarte important de retinut insa este faptul ca desi aceasta informatie nu mai este solicitata de catre autoritati in declaratie agentul economic are obligatia de a se asigura ca tinta de reciclare este atinsa de catre OIREP. Prin intermediul acestei schimbari vestea buna este ca declaratiile vor putea fi intocmite mai rapid si nu vor mai fi conditionate de catre rapoartele lunare privind cantitatile de echipamente si baterii valorificate in numele producatorului/importatorului de catre organizatiile mentionate anterior
Cea de-a doua schimbare majora si cea mai importanta vizeaza colectorii/salubristii si valorificatorii care vor trebui sa raporteze lunar cantitatea de deseuri de ambalaje, echipamente electrice si electronice, baterii si anvelope uzate colectate in numele OIREP-ului , denumirea OIREP-ului si CUI-ul acestuia.In cazul in care inspectorii AFM vor constata diferente de cantitati intre ceea ce s-a declarat ca fiind colectat in numele unui OIREP si ceea ceea ce s-a colectat in realitate colectorul/valorificatorul/salubristul va fi obligat sa achite o taxa de 2 lei pe kg pentru diferenta dintre cantitatile de deseuri declarate ca fiind gestionate, și cantitățile de deșeuri constatate de Administrația Fondului pentru Mediu. Scopul acestei modificari este acela de a avea o imagine de ansamblu asupra cantitatilor colectate din piata si valorificate in numele OIREP-urilor. Pentru colectori.valorificatori/salubristi va fi o raportare in plus care se adauga celor recurete insa la nivel global era necesara o astfel de monitorizare pentru a lua masurile potrivite de crestere a nivelului de colectare si reciclare.
Cu ce va putem ajuta in acest sens?
Am lucrat si lucram in continuare in calitate de consilieri sau consultanti pentru multipli colectori/valorificatori prin urmare va putem ajuta atat cu implementarea schimbarilor legislative, informare si identificarea celor mai bune solutii. Ne asiguram de fiecare data ca ssuntem informati si clientii care au ales sa externalizeze catre noi raportarile specifice de mediu au certitudinea ca o echipa de ingineri specializati se ocupa de nevoile lor.
Nu ezitati sa intrebati unul din specialistii Green Environment Support la +40 7HAIMEDIU sau contact@solutiidemediu.ro.
Foto credit www.pexels.com